Începând din 2014, România va fi an de an sub semnul lui George Enescu

Concursul va fi organizat alternativ cu Festivalul Enescu.

Festivalul George Enescu 2015

După 15 ani de negocieri, Orchestra Filarmonicii din Berlin vine pentru prima oară în România. În premieră, Simfonia a III-a de George Enescu ajunge pe una dintre cele mai importante scene din lume, la Londra.

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vin la ediţia din 2015 a Festivalului George Enescu, cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.

Ediţia 2015 va avea loc între 30 august şi 20 septembrie, la Sala Palatului şi la Ateneul Român din Bucureşti şi va găzdui 58 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, în cadrul Pieţei Festivalului, care se va desfăşura între 3 şi 20 septembrie, şi al Bucureştiului Creativ.

Cea de-a XXII-a ediţie aduce în Capitală artişti şi formaţii de primă mână la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucureştene timp de 22 de zile.

“Festivalul Enescu este un reper în lume, precum şi pentru francofonie. Vom fi alături de Festival atât pe partea de organizare, cât şi în plan extern – Institutul Francez va fi în acest an în centrul reţelei European Union National Institutes for Culture (EUNIC) şi va transmite informaţii în plan internaţional. Vom fi alături de tinerii din România – cu atât mai mult cu cât Clujul va fi Capitala tineretului în anul 2015 – şi, din acest punct de vedere, alegerea Festivalului Enescu de a deschide ediţia 2015 cu Orchestra Română de Tineret este încă un mod de a susţine tinerii din România”, a declarat Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez, în cadrul conferinţei de presă.

Elisabeth Leonskaja

“Forma în care Festivalul Enescu a fost perceput în ţară şi în afara ei, ca fiind unul din primele cinci evenimente de acest fel din Europa, ne obligă să continuăm la acelaşi nivel şi cu aceeaşi responsabilitate susţinerea Festivalului. George Enescu face parte din patrimoniul mondial al muzicii şi al culturii noastre şi este onorant să putem demonstra că tocmai noi, românii, ştim să îl apreciem şi să ridicăm la cel mai înalt nivel calitatea noastră de urmaşi ai lui Enescu”, a subliniat Mădălin Voicu.

”Radioul are o tradiţie în a fi alături de Festivalul Enescu, încă din 1958, şi va fi alături de acest eveniment în continuare. Dezvoltările tehnologice actuale ne permit lucruri noi – concertele din Festival vor fi transmise nu doar on air şi prin streaming online în România, ele vor fi preluate şi în reţeaua Uniunii Europene de Radio, iar, începând din 2016, şi de către Uniunea de Radio Asia-Pacific. Ne alăturăm astfel misiunii principale a Festivalului Enescu de a promova imaginea compozitorului George Enescu la nivel mondial prin reţeaua de broadcasting globală”, a arătat Oltea Şerban-Pârâu.

Oana Marinescu a punctat felul în care Festivalul şi Concursul Enescu duc mai departe, peste graniţele României, compoziţiile singurului compozitor român intrat în patrimoniul universal: “Pe 7 februarie 2015, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de celebra London Philharmonic Orchestra pe una dintre cele mai importante scene din lume, în sala Royal Festival Hall de la Southbank Centre din Londra. Acest lucru se întâmplă după ce orchestra londoneză a interpretat Simfonia la Sala Palatului, în cadrul Festivalului, în ediţia din 2013. 20 de concerte care includ lucrări de George Enescu vor fi interpretate de mari orchestre ale lumii în ediţia 2015 a Festivalului. De asemenea, Concursul Enescu a înregistrat la ediţia din acest an un succes extraordinar, atât concurenţii, cât şi tinerii artişti străini şi muzicienii fiind conectaţi la acest eveniment – aproximativ jumătate din publicul care a accesat site-ul www.festivalenescu.ro în timpul Concursului provine din străinătate, din ţări precum Germania, Statele Unite sau Japonia”.

Celebrul pianist Murray Perahia

Ediţia 2015 a Festivalului Enescu aduce în premieră la Bucureşti, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului în 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică Gramophone în top 10 al celor mai bune orchestre din Europa (2006) şi votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam – care va concerta de asemenea în cadrul Festivalului Enescu 2015, în 19 şi pe 20 septembrie. O orchestră americană de prestigiu vine şi ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony – şi va interpreta şi o lucrare de George Enescu.

Programul ediţiei din 2015 se ridică la nivelul evenimentelor internaţionale de acest gen, consolidând poziţia României ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume, precum şi statutul Festivalului de cel mai important brand cultural al României.

Festivalul va găzdui 58 de concerte în săli şi multe alte evenimente în aer liber, în cadrul Pieţei Festivalului şi al Bucureştiului Creativ, care reunesc zeci de artişti şi iniţiative private şi publice deopotrivă.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în 2015 în Festival, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate în 31 august şi în 1 septembrie. Li se alătură formaţii precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Monte Carlo.

Dirijorul Zubin Mehta va veni la Bucureşti cu Israel Philharmonic

Ediţia 2015 include şi trei participări româneşti importante: Orchestra Naţională de Tineret va deschide Festivalul, pe 30 august, Corul şi orchestra Filarmonicii George Enescu vor prezenta în premieră opera în concert Wozzeck, de Alban Berg – considerată o lucrare de referinţă a secolului XX – şi Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, care vor interpreta Simfonia Nr. 8 de Mahler.

O altă prezenţă extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cei mai bine cotaţi din lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, în 8 şi pe 9 septembrie.

Alte prezenţe importante româneşti în Festival vor fi Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, care vor dirija două concerte în cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Naforniţa, Alexandra Dariescu, cvartetele Ad libitum şi Arcadia, Corul Madrigal, Orchestra de Cameră Bucureşti etc.

Printre soliştii ediţiei 2015 se numără Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar şi pianiştii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti la nivel internaţional, care a fost prezent şi în 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum şi cunoscuta pianistă Maria João Pires. Renaud şi Gautier Capuçon vor urca şi ei pe scena Sălii Palatului, la fel David Garrett. Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu, ediţia 1964, astăzi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internaţionale, va susţine două concerte-eveniment, în 6 septembrie, la Ateneul Român, şi în 10 septembrie, alături de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.

Agnes Baltsa

Vor fi prezenţi în Festival câştigători ai Concursului George Enescu: Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stănculeasa alături de Agnes Baltsa.

Va fi prezentată pentru prima oară în România opera Wozzeck de Alban Berg (varianta concertantă) în interpretarea Corului şi Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Leon Hussain, având în distribuţie mai multe nume sonore ale scenei lirice internaţionale.

20 de lucrări de George Enescu interpretate în Festival

Corul Madrigal

Ediţia 2015 continuă linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrări de George Enescu în interpretări moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, Festivalul face cunoscut repertoriul enescian în plan internaţional. În total, 20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediţiei de anul viitor a Festivalului.

Orchestre cotate la cel mai înalt nivel în plan mondial – Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) şi Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) vor interpreta compoziţii de George Enescu pe parcursul celor trei săptămâni de Festival.

În luna februarie a anului 2015, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra de celebra London Philharmonic Orchestra, cu dirijorul Vladimir Jurowski la pupitru. Interpretarea ajunge la Londra după ce a fost prezentată în Festivalul Enescu, ediţia 2013, la Sala Palatului.

Informaţii în premieră despre Concursul Enescu 2016

Dirijorul Horia Andreescu

În urma reuşitei obţinute în 2014, Concursul Internaţional George Enescu va fi organizat de sine stătător, alternativ faţă de Festival, următoarea ediţie urmând să aibă loc între 3 şi 25 septembrie 2016, la Ateneul Român şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Cu o tradiţie în a deschide drumuri pentru mari nume ale muzicii clasice de astăzi în plan internaţional, Concursul Enescu face ca România să conteze în plan internaţional prin certificarea şi valorizarea tinerilor artişti care reprezintă elita generaţiei viitoare la nivel mondial.

“Rezultatele obţinute la ediţia din 2014 a Concursului Enescu, organizată separat de Festival, precum creşterea cu 20% a numărului de artişti înscrişi în Concurs, sălile pline la principalele concerte, prezenţa în presa internaţională confirmă faptul că evenimentul a ajuns la o maturitate care îi permite să se desfăşoare de sine stătător. Prin organizarea Concursului alternativ cu Festivalul Enescu, numele compozitorului George Enescu rămâne în atenţia naţională şi internaţională an de an, din două perspective esenţiale: un mix de orchestre şi nume mari în Festival, care interpretează lucrări de Enescu, precum şi introducerea lucrărilor de George Enescu în repertoriul tinerilor artişti care promit. Pe termen mediu, acestea generează prezenţa compoziţiilor lui George Enescu pe marile scene ale lumii, precum şi în înregistrări – mai mulţi laureaţi ai Concursului Enescu pregătesc înregistrări ale lucrărilor compozitorului român la case de discuri internaţionale. Este o reuşită a României la cel mai înalt nivel şi este dovada că România contează!”, a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului şi Concursului George Enescu.

Cvartetul Arcadia

Mai mulţi muzicieni reputaţi, atât români, cât şi străini, care au făcut parte din juriul ediţiei 2014, reliefează importanţa Concursului Enescu în plan internaţional.

„Ceea ce este foarte special din punctul meu de vedere la Concursul Enescu este că reuşeşte să transmită nivelul geniului lui George Enescu – compozitor, dirijor şi violonist –, abordarea sa unică a muzicii, care pluteşte şi peste noi, juriul, dar, mai ales, se regăseşte în eforturile de interpretare ale concurenţilor. Nivelul Concursului din 2014 a fost fără îndoială mai ridicat decât al ediţiei din 2011, atât prin calitatea juriului, cât şi prin faptul că am avut nişte artişti finalişti extrem de bine pregătiţi şi talentaţi”, aprecia Alan Weiss (SUA), membru în juriu la Secţiunea Pian, considerat ca fiind unul dintre „cei mai de seamă pianişti ai generaţiei sale”.

“Ediţia 2014 a Concursului Enescu a fost pur şi simplu perfectă. Cred că nivelul artistic al concurenţilor a fost cu mult mai ridicat decât la ediţia din 2011 şi m-am bucurat să pot face parte din juriu şi să văd această evoluţie”, mărturisea Augustin León Ara (Spania), membru în juriu la Secţiunea Vioară, unul dintre cei mai apreciaţi profesori şi solişti la nivel internaţional.

Dirijorul Ion Marin va fi la pupitrul London Symphony Orchestra

La rândul său, Florin Croitoru (România), membru în juriu la Secţiunea Vioară, solist şi pedagog, apreciat ca unul dintre cei mai distinşi violonişti români, afirma: “Concursul Internaţional de Vioară George Enescu se situează astăzi în prima ligă a concursurilor din lume şi concurează, ca importanţă, cu Indianapolis (SUA), Jacques Thibaud (Franţa), Wieniawski (Poznan-Polonia) şi Kreisler (Austria). Asta este ceea ce mă bucură cel mai mult. Nivelul artistic al Concursului este foarte ridicat, ceea ce nu poate decât să servească prestigiului său. Diferenţe majore s-au înregistrat între ediţiile din 2011 şi 2014, toate pozitive: alcătuirea programului de Concurs, calitatea deosebită a pianiştilor acompaniatori, tot ce ţine de logistică şi de imagine”.

Ediţia 2016 se va deschide cu un concert extraordinar pe scena Ateneului Român, susţinut de trei dintre laureaţii ediţiilor precedente, astăzi muzicieni români cu răsunet internaţional – violonista Ana Ţifu (laureată a ediţiei 2007), pianistul Mihai Ritivoiu (laureat al ediţiei 2011) şi violoncelistul Valentin Răduţiu (laureat al ediţiei 2011).

Orchestra Naţională de Tineret

În cadrul Concursului Enescu 2016, toţi cei trei câştigători ai ediţiei 2014 vor susţine recitaluri extraordinare: violonistul de origine română stabilit în Germania Ştefan Tarara – în 18 septembrie, pianistul spaniol Josu de Solaun – în 24 septembrie şi violoncelista de origine sud-coreeană Eun-Sun Hong – 10 septembrie.

Vor susţine recitaluri şi membri ai juriilor internaţionale, muzicieni-reper în muzica clasică internaţională de astăzi: Jean Philippe Collard – pian (22 septembrie), Pierre Amoyal – vioară (16 septembrie).

Artişti de marcă pe piaţa internaţională au confirmat participarea ca membri ai juriilor Concursului: Jean Philippe Collard – Preşedintele juriului de pian, Natalia Gutmann li Arto Noras (Secţiunea Violoncel), Peter Ruzicka (Secţiunea Compoziţie), aclamata violonistă de origine română Silvia Marcovici şi singurul român angajat vreodată al Academiei Regale de Muzică din Londra, violonistul Remus Azoiţei (Secţiunea Vioară).

Să amintim premierele ediţiei 2014, desfăşurate între 6 şi 27 septembrie:

Cei trei câştigători ai Concursului Enescu 2014, Ştefan Tarara (Germania) – vioară, Sung-Eun Hong (Coreea de Sud) – violoncel, Josu de Solaun (Spania) – pian, vor interpreta Triplul concert pentru Vioară, violoncel şi Pian în Do major, Op. 56, de Beethoven, o lucrare celebră, care îi aduce pe câştigători în acelaşi timp, pe aceeaşi scenă. Concertul va avea loc pe 10 august 2015, în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia) şi va fi transmis live de televiziunea RAI.

Pianistul Dan Grigore

Ştefan Tarara, câştigătorul Secţiunii Vioară, va urca şi pe scena Festivalului Enescu din 2015.

Master-class-uri oferite laureaţilor Concursului de două dintre cele mai importante instituţii de muzică din lume, cu care Concursul Enescu se află în parteneriat – Academia de Muzică din Viena şi Kronberg Academy.

Derularea unei campanii de promovare internă şi externă cu mesajul cheie România contează!

Implementarea unui sistem de înregistrare pentru public pe site, după model occidental, transmisii live pe un ecran în faţa Ateneului Român (100 de locuri pe scaune), campanie video cu 7 artişti recunoscuţi la nivel internaţional astăzi, laureaţi ai Concursului Enescu – România contează!, consolidarea prezenţei în zona social media, cu deschiderea paginii Instagram a Festivalului şi Concursului George Enescu.

Remarcabili solişti, precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu – sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu.

Valentina Naforniţa

La ediţia 2014: au fost înscrişi 240 de tineri artişti din 36 de ţări de pe 5 continente, şi au fost decernate premii în valoare de peste 100.000 de euro. Au fost înregistrate 3.000 de rezervări pentru locuri în sălile de concert în doar 24 de ore, au existat 3 televiziuni internaţionale partenere (France24, Euronews şi Mezzo), au fost publicate peste 1.800 de materiale generate în presa românească.

Peste 64.000 de vizitatori unici din întreaga lume (6,27% din Germania, 5,80% din SUA, 3,98% din Japonia, 55% din România) au vizitat site-ul www.festivalenescu.ro.

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România. George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie. În linia valorilor în care credea compozitorul român, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Detalii suplimentare despre Festival

Tânărul violonist Ştefan Tarara

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc au fost făcute publice programul oficial al Festivalului Enescu, ediţia 2015, precum şi informaţii despre viitoarea ediţie a Concursului Enescu, care va avea loc în 2016. La eveniment au participat Mădălin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez, partener cultural principal al Festivalului Enescu, Oltea Şerban-Pârâu, Societatea Română de Radiodifuziune, şi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului şi Concursului Enescu.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale organizate de România, Festivalul Internaţional George Enescu aduce în medie 20.000 de turişti străini la Bucureşti şi are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews, BBC – şi remarcabile cotidiene străine şi publicaţii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan naţional. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de ţară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate şi implicare.

Festivalul este conectat la noile tehnologii – transmisii live internaţionale, site modern şi updatat în timp real, www.festivalenescu.ro, şi are o acoperire social media care include o pagina de Facebook cu peste 34.000 de fani la această dată,

Odată cu ediţia 2013, Festivalul s-a extins şi în sfera spaţiului public, printr-un concept unic care presupune expunerea de lucrări de artă outdoor inspirate de valorile lui George Enescu în paralel cu Festivalulul şi asumă responsabilitatea generării unei schimbări în societate prin actul de creaţie: Bucureştiul creativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.