Debandadă fără limite

Începe marea înghesuială de la ghișeele ANAF

Mai bine 1,5 milioane de români trebuie să se prezinte la ghișeele ANAF în aceste zile pentru a depune diverse formulare și/sau facă plăți. Dacă preferă varianta online, atunci acestea vor trebui să utilizeze certificatele digitale procurate contracost, aducă 30-35 de euro pe an. Fostul șef al Fiscului Gelu Diaconu a sintetizat situația. Astfel, peste 300.000 de contribuabili au decizii de impunere emise din luna decembrie a anului trecut pentru sănătatea aferentă anului 2012 pe care vor trebui să le clarifice/achite la ghișeu. E vorba obligațiile pe care contribuabilii nu le-au plătit în prima jumătate a anului 2012 atunci când CASS erau colectate de Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, minimum 400.000 de persoane fizice trebuie să depună declarația 600 pentru contribuțiile aferente veniturilor din alte surse în afară celor de natură salarială. Este vorba de cei care au obținut venituri din activități extrasalariale în 2017 peste valoare de 22.800 de lei pe an, adică 12 salarii minime brute pe 2018. Alte câteva sute de mii de agenți economici trebuie să depună fizic la ghișeu în până la 31 ianuarie declarația 010 pentru modificarea vectorului fiscal deoarece au trecut la formă de impozitare pe cifra de afaceri, mai spune Diaconu. Adică toți cei cu sub 1 milion de euro cifra de afaceri vor trece la impozitul pe cifra de afaceri. În plus, aproape.500.000 de persoane fizice vor depune cereri de restituire a taxei de mediu la autoturisme dintre care circa 200.000 au deja hotărâri definitive ale instanțelor de judecată. Și pentru că nu e de ajuns, din 22 ianuarie se formează cozi la ghișeele ANAF pentru cumpărarea certificatelor de trezorerie.

După ce ani de zile nu s-a reușit decât expedierea parțială a deciziilor de impunere pentru CASS-ul aferent anului 2012, urmează în perioada următoare minimum un milion de noi decizii în sarcina contribuabililor aferente anilor 2013-2014-2015-2016-2017 iar acestea se plătesc tot la ghiseele ANAF, mai spune Diaconu. Emiterea acelor decizii de impunere costă bani. Ele se tipăresc în Vâlcea, se trimit cu mașina în toată țara, la oficiile poștale, iar dacă în termen de zece zile destinatarul nu ridică plicul de la poștă, decizia se duce la ANAF. Sunt cheltuieli cu poșta, cu transportul, cu persoanele care administrează acest volum imens de muncă. Decizia este titlu de creanță iar în lipsa ei contribuabilul nu are obligația de a plăti nimic. În felul acesta, Fiscul cheltuie sume imense pentru colectarea unor venituri care uneori nu se justifică acest efort. Deciziile acestea au emise în baza declarațiilor depuse de contribuabil: Declarația 220 pentru veniturile estimate și Declarația 200 pentru venitul realizat. Urmare a declarației 220, ANAF a emis o decizie (până acum doi ani erau două) de impunere atât pentru impozit cât și pentru contribuția la sănătate. Urmare a declarației 200, Fiscul a emis două decizii: una pentru diferențele de impozit și alta pentru CASS, din care pe a doua până acum nu au emis decât pentru 2012. Asta înseamnă în jur de 1,5 milioane de decizii emise de ANAF pentru circa 500.000 de persoane fizice autorizate și persoane fizice independente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.