Întâlnirea lui Guterres cu Putin și Lavrov: „Există un lucru care este adevărat și evident”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus marţi şefului ONU, Antonio Guterres, că încă crede într-un rezultat pozitiv al negocierilor cu Ucraina, în pofida continuării luptelor dintre cele două ţări, notează AFP.

„Cu toate acestea, negocierile continuă (…) Sper că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat el în cursul întâlnirii de la Kremlin cu Guterres.

El a afirmat că negocierile dintre Moscova şi Kiev de la Istanbul de la sfârşitul lunii martie au permis „un progres serios, deoarece colegii noştri ucraineni nu au legat cerinţele de securitate, ale securităţii internaţionale a Ucrainei, de o anumită înţelegere a graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei”.

În cursul acestor negocieri, Kievul a propus un acord internaţional prin care să se stabilească ţări garante ale securităţii sale.

În schimb, Ucraina ar accepta un statut „non-nuclear” şi neutru, ar renunţa la aderarea la NATO, ar autoriza baze militare străine pe teritoriul său şi ar exclude pentru o vreme de la negocieri chestiunile legate de Crimeea anexată şi teritoriile separatiste din Donbas.

După aceste negocieri, Moscova şi-a retras trupele în nordul Ucrainei.

Negocierile au fost însă încetinite mult de descoperirea a numeroase cadavre în zonele ucrainene ocupate de armata rusă înainte de retragerea acesteia, în special în oraşul Bucea de lângă Kiev. Ucraina acuză Moscova că a ucis civili, ceea ce Kremlinul neagă ferm.

Putin a susţinut marţi că armata rusă nu are „nicio legătură” cu „provocarea” de la Bucea.

În cursul întâlnirii cu liderul rus, Antonio Guterres şi-a reiterat apelul la o colaborare între ONU şi Moscova pentru a crea coridoare umanitare şi a veni în ajutorul civililor din Ucraina.

Într-un comunicat, ONU a spus că Vladimir Putin a acceptat „în principiu” implicarea Naţiunilor Unite şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în evacuarea aflaţi în complexul industrial Azovstal, în portul ucrainean asediat Mariupol.

Potrivit acestei surse, discuţiile vor continua între Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU şi Ministerul rus al Apărării.

Antonio Guterres, secretarul general ONU, a afirmat, marţi, că a avut o discuţie sinceră, în cadrul eforturilor pentru pace în Ucraina, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a transmis că Moscova este pregătită să coopereze cu Naţiunile Unite.

„Mă aflu la Moscova ca mesager al păcii, pentru a salva vieţi şi a reduce suferinţele”, a declarat Antonio Guterres, potrivit BBC News, precizând că discuţia cu Serghei Lavrov a fost sinceră şi că este evident că există poziţii diferite în privinţa situaţiei din Ucraina.

Antonio Guterres a precizat că a discutat despre constituirea unui grup de contact cu oficiali din cadrul Naţiunilor Unite, din Rusia şi din Ucraina pentru crearea de coridoare umanitare. De asemenea, secretarul general ONU a subliniat că există „o criză” în oraşul Mariupol, exprimând disponibilitatea mobilizării resurselor agenţiilor Naţiunilor Unite.

„Cu cât se va instaura mai rapid pacea, cu atât va fi mai bine pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru întreaga lume”, a subliniat Antonio Guterres.

Conferința de presă comună susținută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a devenit însă acidă, după ce Lavrov a reclamat că ONU nu a intervenit în urma a ceea ce el a numit o încălcare a acordurilor de la Minsk de către Ucraina în legătură cu Luhansk și Donețk.

În replică, Antonio Guerres a spus că „nu sunt trupe ucrainene în Rusia”, ci situația este inversă.

Guterres a intervenit și a spus că înțelege că Rusia are „multe nemulțumiri”, dar există „un număr mare de mecanisme prin care pot fi abordate nemulțumirile”.

„Există un lucru care este adevărat și evident și pe care niciun argument nu îl poate schimba: Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei”, a spus Guerres, potrivit Sky News.

De asemenea, el a negat acuzația lui Lavrov potrivit căreia ONU încearcă să „șteargă regulile de bază” ale cartei sale, afirmând că grupul „respectă și se supune în întregime tuturor rezoluțiilor Adunării Generale și ale Consiliului de Securitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

23 de Comentarii

  1. „Mă aflu la Moscova ca mesager al păcii …”

    Trimisul porumbelului alb, pe astia ii platiti voi ! Pana cand ?

  2. Cine mai negociaza cu rusii? Astazi inchei niste acorduri si maine le incalca pe toate.
    Pierdere de timp. Maimutele trebuiesc izolate, in cusca la Zoo.

  3. „Există un lucru care este adevărat și evident și pe care niciun argument nu îl poate schimba: Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei”, a spus Guerres, potrivit Sky News.
    A uitat domnul asta Antonio Guterres sa ne spuna si despre faptul ca in Ukraina exista armament, munitie de razboi si trupe de mercenari straini ,care nu sint ale Ukrainei si nici ale Rusiei.Cine le-o fi trimis ukrainienilor,Mos Craciun ?

  4. Mesager al pacii??! Serios? Uita-te in oglinda cand vorbesti si vei vedea cu totul alt individ, alt caracter, alta mecla, toate vulnerabile care ascund minciuni si manipulari.

  5. Pentru tetea: nu ai dreptate! Toată lumea acuza Rusia ca nu a respectat acordul prin care garanta securitatea Ucrainei la schimb cu renunțarea la armele atomice. Dar nu e chiar asa. Pentru ca Ucraina urma sa intre în Nato. Practic, așteptările erau ca Rusia sa garanteze securitatea Nato? E cam aiurea. În plus, Ucraina a cerut Rusiei sa elibereze baza militara din Crimeea. Practic, cu asta Ucraina se transformase într-un agresor fata de de Rusia. Logic atunci ca acordul acela de care se leagă toată lumea a căzut, întrucât chiar Ucraina nu l-a respectat, devenind adversar al Rusiei.

  6. Tablou de Ilia Repin „Tolomac aflat in treaba imbrobodit de un khazar sa-i cumpere gasca pe care nu o are „(cca. 1900)

  7. Gura pacatosului adevar graieste,bre.Auzi ia..La ,,nu AVEM trupe ucraine pe teritoriul Federatiei Ruse ,,si-a da singur cu firma in cap,recunoaste indirect ca o putere externa le conduce la rezbel si distrugere.Ghinion,nea gugustiuc al ,,pacii,,cu armament,miliarde de dolari si mercenari din toata lumea.Mari hahalere,bre.Mari.

  8. Salazare,unde esti tu Salazare,dupa tine numai pigmei,ca dupa Ceausescu

  9. Guterez minte…..Pe teritorii rusesti se afla sau se aflau trupe ucrainiene. Crimea, Odesa, Donbas sunt teritorii rusesti pe care s – au aflat trupe ucrainiene…..Sigur ca Guterez trebuie sa stie ca problema se rezolva doar prin retragerea NATO la linia Berlin si schimbarea ordinii mondiale care permite extinderea NATO in dauna tarilor non – NATO.
    Regula americana a Portilor deschise mimeaza libertatea, in sensul ca e mai simplu coruptibil sa intri in NATO chiar cu forta, decat sa ii fii considerat adversar. Incorporarea asta care mimeaza libertatea distruge Securitatea Statelor verticale, cu adevarat Suverane cum sunt Rusia sau China. Care nu pot admite o Securitate divizibila, fapt ce duce la conflict, la Razboi. De aceea NATO este prima forta militara care provoaca Razboi desi mincinos zice ca e defensiva…
    In fapt, Occidentul r ofensiv de 2000 de anii, ultimele agrrsiini in Est au fosta 1812 confuss de Nappleon, la 1941 condusa de Adolg Hitler, la 1990 condusa de presedinti americani….Occidentul lacom a fost mereu in cautarea de resurse naturale in Est, considerand popoarele estice inferioare. Mentalitatea nazista a Vestul de secole.

  10. Cine mai crede in vorbele lui Putin si a criminalilor lui?

  11. Acest individ este la fel de ku-rvă ca cei care l-au pus în funcție și acum l-au trimis în Russia. Adică, ai căzut în capcana întinsă de mine, joci acum cum îți cânt eu. Adică ukrainienii erau la ei acasă când îi omorau pe rușii din Ukraina, ceea ce lui Gutierez i se pare perfect legal și nesancționabil. Drept urmare și rușii ar putea omorî legal ukrainieni dar să tragă în ei din teritoriul rusesc. S-o creadă el. Nebunii au ajuns să creadă în propria nebunie. Până în mijlocul lunii mai trupele ruse vor avea ukraina la picioare până la Nipru.

  12. @axon E evident ca nu am dreptate. Trupe ale Federației Ruse se afla pe teritoriul Ucrainei (Donbas, Luhansk, Crimeea). Este motivul pentru care Rusia trebuie forțată prin orice mijloace sa-si retraga trupele dincolo de Urali, preferabil. Capitala mutata undeva în centrul Siberiei. Vestul trebuie sa ocupe Moscova iar rusii trebuie alungați din Europa. Însoțiți desigur de unguri. Asta ar fi o soluție acceptabila pentru toată lumea.

  13. @axon E evident ca nu ai dreptate. Trupe ale Federației Ruse se afla pe teritoriul Ucrainei (Donbas, Luhansk, Crimeea). Este motivul pentru care Rusia trebuie forțată prin orice mijloace sa-si retraga trupele dincolo de Urali, preferabil. Capitala mutata undeva în centrul Siberiei. Vestul trebuie sa ocupe Moscova iar rusii trebuie alungați din Europa. Însoțiți desigur de unguri. Asta ar fi o soluție acceptabila pentru toată lumea.

  14. Hai sa ne uitam putin la istorie. Ce este Dombasul? Pai primul oras cetate a fost construit in 1967 ca si garnizoană militară de frontieră (cetatea Tor), construită pentru a apăra teritoriile sudice ale Zarato-ului rus de atacurile tătarilor. istoric, zona Dombas a apartinut mai mult Rusiei decat Ukrainei. 70% din populatia Dombassului este vorbitoare de limba rusa. Dupa povestea cu Kosovo e greu sa le spui celor din Dombas ca NU au acelaeasi drepturi ca si kosovarii albanezi.
    Deci Rusia are armata in Ukraina. Oare SUA nu are armata si baza militara in Kosovo, teritoriu istoric sarbesc, leagan al civilizatiei sarbe? Oare nu ar fi cazul sa mearga Gutierez si la Washigton sa le spuna americanilor ca sarbi nu au armata in SUA, dar SUA are armata pe teritoriu ei istopric?

  15. Am gresit anul – este vorba de 1667 Constructia cetatii rusesti. Imi cer scuze. Admin corecteaza daca poti.

  16. Paulian Ionescu Ba protule, Ukraina a cerut si a primit ajutor. Ce nu pricepi ? Si da, Ukraina are nevoie de ajutor sa se apere de invadator. Dar tu esti un provocator ordinar, nu-i asa? Daca iti era atacata familie ta, iti erau violate sotia si fata cum mai comentati bai netrebnicule? Vrei sa-i victimizezi pe rusi?

  17. In mod eronat sau inconstient, liberalii mai vechi si mai noi – de la noi si de pe aiurea – se bat cu pumnul in piept ca profitul obtinut prin inovare si cresterea productivitatii muncii sunt cheile progresului societatilor democratice. Nimeni nu vorbeste despre profitul obtinut in mod ilegal, in dauna propriului stat sau in dauna altor state, prin ocuparea lor si stoarcerea de ultima picatura de vlaga.
    Capitalismul de stat cu principalul sau instrument CORUPTIA, prin care sunt bagati la inchisoare patrioti si promovati lichelele este disciplina ce trebuie studiata in mod oficial pe la inaltele scoli de studii economice.
    Ca folosesc coruptia in interiorul tarilor lor sau in exterior, scopul este unul singur; si anume pozitii economice favorabile obtinute cu cheltuieli minime in marea criza energetica si de resurse ce urmeaza.

  18. @Anti_PSD
    Vezi ca dupa ultimele cercetari #progresiste, Pamantul e plat, ca o farfurie, astfel incat Rusia poate fi impinsa pe marginea farfuriei pana cade…

  19. Bre Titirez Tirez nu stiu cum le intorci le sucesti si devine totul clar ca lumina zilei

  20. Mars ma Guterres, NATO si SUA au intrat in yugoslavia cu acordul ONU? ori in Iraq, Siria, Libia si Afganistan? 8 ani ani de zile de mecanisme si n-ati facut nimic… pana si raportorii vostri au scris negru pe alb ca Ucraina bombardeaza Donbassul, si tot Ucraina folosea si foloseste munitie fragmentara in zonele populate de civili, contrar regulilor voastre. Esti acolo sa mai tragi de timp sa trimita sefii tai arme

  21. domnul gutierrez se erijeaza intr-un pion al pacii si legalitatii internatiuonale…in tot acest timp in israel se petrec acte de tertorist de stat perpetuat de israel impotriva palestinienilor cu scopul de a le fura pamint si de a-i asasina indirect cu concursul sua , mai precis tradatorilor americani vinduti israelului asasinii a 3000 de americani in 11 sept 2001…onu n-are nicio putere sau nu vrea ca e finatata de sua ca cel mai mare contributor sa aplice rezolutiile adoptate de a lungul timpului. razboiul din ucraina a fost planuit de sua indirect sa acopere cererea pompierilor din nyc care pe 24 iulie 2019 pe baza dovezilor ca israel si cia ca au plasat exploziv in turnurile gemene din wtc inaintea asa zisului atac terorist din 11 sept 2001 , us congress o noua ancheta 911 …in loc jidanii au declansat pandemia in china iran si italia continuata de razboiul din ucraina ….

  22. Vrea cineva pace? Sa fim seriosi! Nici macar ONU. Daca ar fi dorit, ar fi recunoscut ca Ucraina NU A RESPECTAT ACORDUL DE LA MINSK, PE CARE SI L-A ASUMAT PRIN SEMNARE. In clipa aia, toata lumea s-ar fi concentrat pe ce trebuie facut pentru respectarea acelor acorduri si nu ar mai fi fost razboi. Da, numai ca americanii vor razboi aici, UE este subordonata americanilor, fiind ocupata de trupe americane, iar asta de la ONU unde locuieste si traieste? In USA. Asa ca, razboi se vrea, razboi … se este, vorba lui Nichita.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.