Interconector de gaze important, finalizat

Serbia a finalizat duminică un interconector de gaze cu Bulgaria, care va permite ţării vecine să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze şi să îşi reducă dependenţa de Rusia, transmite Reuters.

Lansarea acestei conducte, cu o lungime de de 170 de kilometri care face legătura între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, şi oraşul Nis din Serbia, permite acesteia din urmă să aibă acces la gazele naturale din Azerbaidjan precum şi la terminalul de gaze lichefiate din portul grecesc Alexandroupolis. Capacitatea conductei este de 1,8 miliarde metri cubi de gaze pe an, aproximativ 60% din necesarul anual de gaze al Serbiei.

Comisia Europeană a donat 49,6 milioane de euro pentru construcţia acestui interconector. Alte 25 de milioane de euro au venit sub forma unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii în timp ce Serbia a contribuit cu 22,5 milioane de euro.

„Prin acest interconector ne asigurăm surse alternative de aprovizionare cu gaze, pe lângă gazele ruseşti”, a declarat ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic.

La ceremonia de inaugurare, organizată la Nis, au participat atât preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, cât şi omologii său din Azerbaidjan, Ilham Aliyev şi Bulgaria, Rumen Radev.

„Astăzi schimbăm harta energetică a Europei. Acest interconector este important pentru întreaga regiune. Războiul din Ucraina ne-a făcut să ne gândim la relaţii de bună vecinătate şi sprijin”, a spus Rumen Radev.

În data de 15 noiembrie, Serbia a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru a achiziţiona 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, începând din 2024.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Și ce treabă are românia cu asta?…noi dăm gratis gaz moldovenilor, ukrainienilor, nemților,austriecilor…
    Mă mir că n-a fost acolo și Mutul nostru!…

  2. Păi, de ce să-și reducă dependența de Rusia? Parcă erau prieteni. E și asta o politică zici ca ei și faci ca tine.

  3. Nu exista po conducta directa cu Rusia ,deci incearca sa diversifice in eventualitatea ca rusii bulgarii intrerup tranzitul,….e simplu ,gazul nu poate fi teleportat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.