Internat prăbușit: Ce a cauzat dezastrul

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita a demarat cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, în urma prăbuşirii unui perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, incident soldat cu moartea unui elev şi rănirea a trei adolescente.

„Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, au precizat, luni seară, reprezentanţii IJP Harghita.

Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, echipajele de salvare au scos de sub dărâmături patru elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, şi anume trei fete şi un băiat, dar acesta din urmă nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Una dintre cele trei eleve a suferit traumatisme severe şi este intubată, iar celelalte două au diverse traumatisme, dar sunt conştiente.

Ministerul Educaţiei a transmis luni seara condoleanţe familiei elevului decedat în urma prăbuşirii unui perete al internatului în care era cazat, în Odorheiu Secuiesc.

„Transmitem, de asemenea, multă putere familiilor ai căror copii au fost implicaţi în acest tragic incident”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Potrivit sursei citate, în cursul serii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a convocat de urgenţă conducerea Ministerului Educaţiei pentru stabilirea modalităţii în care instituţia poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiu Secuiesc.

În acest sens, doi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei au plecat la faţa locului.

„Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranţă a clădirilor este a celor care le administrează. Ministerul Educaţiei ţine permanent legătura cu reprezentanţii Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean”, se precizează în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Ministrul Ligia Deca a făcut un apel la autorităţile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranţă pe care clădirile în care sunt copii îl oferă.

„Nu există cuvinte prin care să poţi descrie o tragedie precum cea petrecută în această după-amiază în Odorheiu Secuiesc. Condoleanţe şi multă putere familiilor copiilor implicaţi în acest tragic accident! Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autorităţile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranţă pe care clădirile în care sunt copii îl oferă. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanţii Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita. Şi vom face tot ceea ce ţine de Ministerul Educaţiei pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru copii sub dărâmături, funcţionează într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică şi găzduieşte aproape 100 de elevi.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.

„La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat Cristinel Glodeanu.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.

„Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a precizat Demeter Levente.

Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

„Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Hai sictir dargilor guvernanti,in loc sa aruncati cu banii in armament sau munitii de razboi,mai bine v-ati ocupa de copii acestei tari ca sa le asigurati o viata corecta si civilizata ! Asa cum arata fotografia din articol ,cladirea respectiva nu ar fi trebuit sa functioneze ca internat pt. copii.Hai sictir inca o data !

  2. O sa urmeze un circ guvernamental, teatru de zile mari. Condoleante false (ii doare’n kur), comisii, comitii, declaratii consternate si tot restul din arsenalul ticalosiei politicii romanesti.
    Apoi nimic, tot ca in romanica. Incepe procesul de salvare a celor responsabili. Cladirea aia zic cunoscatorii ca e o ruina de mult timp, deci toti responsabilii din cel putin ultimii 10 ani ar trebui sa faca parnaie. Cum a primit aviz de functionare? Deja citesc ca totul e ok, dar totusi s-a prabusit.
    Mai, sa-ti moara copilul in romania educata pentru ca-i cade scoala in cap?!

  3. Așa sunt multe din multele clădiri retrocedate Bisericii romano catolice, evanghelice și reformate de către statul România. Școli, internate statul român plătește chirii grase iar bisericile nu prea investesc în renovări și uite ce nenorociri se pot întâmpla. Vezi Liceul de artă Sibiu unde cineva propunea să se facă chetă să-i schimbe publică geamurile cu termopane când clădirea este tot a unei biserici papistașe, iar ministerul învâțământului plătește chirie.

  4. miliarde de euro la institutii neperformante sau inutile, dam salarii nesimtite, pensii nesimtite.
    Sii ce este mai rau, numim imbecili in posturi de decizie.
    Sii ce este si mai rau, nu mai avem tineri cu pregatirea necesara!
    Cu banii astia se construiau camine sigure iar copiii de aici ajungeau de Craciun la masa parintilor…

  5. Pt ruina aceea insalubra STATUL ROMAN PLATESTE ARHIESCOPIEI CATOLICE 300.000 de lei chirie, iar propietarul nu respecta legea prin care este obligat sa asigure conditii bune. In Transilvani in urma retrogedarilor multe cladiri care adapostesc Licee sunt patronate de bisericile maghiare carora statul le plateste sume imense si mai face si reparatii pt ca Bisericile/comunitatile maghiare nu fac nimic. Este o paguba imensa care s-ar rezolva daca Stul ar renunta la cladiri si i-ar lasa pe maghiar sa-si le „mulga”/intretina singuri…clerul catolic poate fi considerat criminal, dar sigur nimeni nu va pati nimic, doar copilul ucis de nepasarea ARHIEPISCOPIEI CATOLICE CARE IA 300.000 de lei/an si nu a consoditat cladirea.

  6. @ măi DOBITOCULE, 18 dec. 2023 la 22:14
    …Biserica Catolică maghiară a tras-de-mînecă Statu’ iEșuat a’ Plăvanului (care suplinitor în funcție călător cu avionu’ vine acum să ceară „pedepsirea vinovaților”, cînd el n-a făcut nimic pentru mascarada Rromînika iEdukată!) ca să-i acorde cu chirie spațiile Bisericii? Prostovane! Au fost în ultimii 20 ani nu-știu-cîte scandaluri că Statu’ iEșuat ȘOVIN A REFUZAT să retrocedeze spațiile ce aparțineau Bisericii, da’ uite că se milogește de Biserică pentru a-și asigura spații în sistemul debil de învățămînt.
    E evident aici că Statu’ iEșuat era cel care trebuia să stabilească gradul de risc la clădire, și că proprietarul, adică Biserica Catolică, nu putea face renovări la clădirea dată în chirie Statului iEșuat, cu elevii în ea! Inspectoratul Școlar, adică instituția aparținătoare de Statu’ iEșuat, avea obligația să asigure siguranța elevilor! …nu trebuiau să vină preoții catolici, sau arhiepiscopul de Alba-Iulia, să vadă în ce condiții sunt cazați elevii în clădire! Inspectoratul Școlar a’ Statului iEșuat trebuia să ia măsuri să mute elevii de acolo. Papițoiule balkanik cu mintea cît a oilor lui Beee’!

  7. Mai intai trebuie sa se intimple nenorocirea ca abea apoi autoritatile sa reactioneze. Exact ca in cazul Benzinariei bubuite,cand trasbordau lichidul periculos. Despre controlul preventiv nu s-a auzit? Iar sfanta Beserica sa mai lase constructia de noi lacase de inchinaciune (cu care ati umplut de 33 de ani intraga tara) si sa mai ajute si la constructia de scoli si camine pentru elevi.

  8. Acolo este stat in stat. Pai sa vina prezidenta turista si premierul demagog de la Budapesta si sa ia masuri. Este timpul ca neispravitii care guverneaza Romania de 34 de ani sa impuna autoritatea statului roman si in secuime asa cum era pe timpul lui Ceausescu.

  9. Dacă toate erau atât de bune și legale, mă întreb cum s-a obținut autorizația sanitară? Căci aflăm că era o clădire neracordată la rețeaua de canalizare a orașului, folosită pentru cazarea a o sută de copii.

  10. Așa-i când țara-o vraiște, cu „educatul” semi-analfabet funcțional la Cotroceni! Așa-i când nu mai doare burta pe nimeni de averea țării! Cu banii pentru 10 ani de chirie, construiam un internat nou, sigur și confortabil, care rămânea statului, școlii, nu aruncam banii în buzunarele unei biserici! Nu-s bani în România?! Sunt, sunt așa de mulți că ne permitem să-i aruncăm de pomană!

  11. Cum a indraznit Biserica Romano-Catolica sa inchirieze cladirea construita in 1910, se vede din poze ce sandrama din chirpici si lemn putrezit este acolo, cum au indraznit papistasii sa ceara si chirii pe paraginatura aceea de cladire ?! Probabil ca, arhiectii si constructorii din zona, nu a fost lasati sa-si dea verdictul asupra paraginaturii, si sa propuna demolarea acesteia, cu ani in urma, deh! ar fi fost atentat la minoritatea sasilor si Bisericii lor. In regimul Comunist, niciodata, copii nu au fost cazati in cladiri din 1910, au fost construite camine pt. studenti si elevi – vezi in orasele Tarii.

  12. Pai ati vazut cum arata ce a mai ramas din cladire ? Zici ca pina si Franz Josef a fost cazat acolo, pe timpul lui ! In afara faptului ca a fost vopsita intr-un fermecator verde prazuliu, cred ca daca un betiv, noaptea, se sprijinea de zid, toata cladirea ii cadea in cap !

  13. „Impresionat” de scenele dramatice din județul Harghita, președintele țării a ales să transmită un mesaj, pe o platformă de social media, cuvintele lui au stârnit însă furia oamenilor.
    Carmen şi Klaus Iohannis au fost criticaţi de români pentru tragedia din Odorheiu Secuiesc.
    În doar 12 ore de la momentul publicării, postarea a strâns mii de reacții și comentarii:

    „Sunteți principalul vinovat, din banii aruncați anapoda pe vacantele dv. și ale soției dv. s-ar fi renovat zeci de școli.”

    „Să nu fiți prea supărat, că poate o să vă trebuiască iar vreo vacanță prin Africa… Măcar când România a avut un președinte profesor ar fi trebuit să se investească în educație!”

    „Pentru că banii se duc pe închiriat avioane private de lux?”

    „Din banii cheltuiţi pe zboruri s-ar fi putut renova multe şcoli şi spitale…”

    „Din banii cheltuiți pe zboruri și excursii se puteau face multe, asta este România educată!”

    „De Revelion pe unde vă mai plimbați? Poate ne luați și pe noi, ca tot suntem o familie.”

    „Dle Președinte, credibilitatea dumneavoastră este la pământ. Acolo unde a ajuns și școala românească. Însă faptul că școală cade pe copii României e teribil de grav! Cine merge la închisoare pentru neglijență în serviciu? Cine sunt oamenii plătiți din.banii statului să verifice clădirile în care învață, mănâncă sau dorm pentru școală copiii? Cine? Romanii s-au săturat de declarații. Ce faceți concret?”

    „Cam voi, ăstia de la conducere ,trebuie să fiți primii pedepsiți. Aţi dus tara într o situație de neînchipuit. Chiar nu aveți rușine?”

    „E clar cine e vinovatul , statul Român , parcă la alegerile președenție aveați un slogan! România Educată , aceasta este realitatea după aproape 2 mandate ! Felicitări pentru promisiunile făcute!” …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.