Iohannis despre Coldea: Rămâne adjunct al SRI

Președintele Klaus Iohannis vorbește, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, despre numirile la conducerea serviciilor secrete, despre colaborarea cu Victor Ponta, ca și despre proiectul Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal.

Despre numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI:

Am decis să fac o nominalizare pentru conducerea SRI fiindcă situația generală, după părerea mea, necesita o clarificare și aceasta este o clarificare care depinde de mine. Am judecat destul de mult pe cine să nominalizez și am ajuns la Hellvig, care este o persoană și pregătită, și suficient de calmă pentru a ocupa această poziție. Cred că în etapa în care ne aflăm acum, calmul e un lucru important. (…)

Cu emoțiile nu rezolvăm nimic. Am căutat o soluție și am găsit această soluție, sper să fie pe placul politicienilor, al parlamentarilor. E bine de știut că am vorbit cu toți liderii de formațiuni politice parlamentare. Am dorit să afle de la mine această propunere de nominalizare. I-am întâlnit pe toți în cursul zilei de azi. Unii au fost direct de acord. Alții au spus că vor să se mai consulte cu partidul, ceea ce mi se pare absolut normal normal.

Nu a fost niciunul din liderii politici care să-mi fi spus că nu e de acord sau că nu crede că e de acord.

Întrebare: Ce așteptări aveți de la șeful SRI?

E nevoie de un director la SRI care duce mai departe SRI-ul în zona europeană. Nu dorim să ajungem în altă zonă. SRI a parcurs un proces de reformare. A devenit una din instituțiile cele mai respectate și e nevoie de cineva care duce mai departe lucrurile.

Este nevoie, pe de altă parte, de cineva care are suficientă autoritate și imagine suficient de bună ca să ajute SRI în acest demers. Eduard Hellvig are aceste calități.

(…)Florian Coldea e adjunct al SRI și rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea și nici de la Hellvig acum o intenție de schimbare bruscă, dar nici nu am discutat această chestiune.

Întrebare: Cum v-ați simțit după ce Varujan Vosganian a vorbit în plenul Parlamentului?

Ușor iritat. Nu m-am așteptat. (…)

Întrebare: S-a terminat luna de miere între dvs și Parlament?

Nu. Nu am luat-o personal, chit că știu că mai mulți analiști au și spus că Parlamentul mi-a dat o lecție.(…)

Întrebare: Este momentul pentru o nouă majoritate?

Ar fi foarte bine, doar că aceste majorități se fac în Parlament. Nu prin președinte.

Întrebare: Sunteți convins că nu se întâmplă nimic nelalocul lui în servicii?

Da. Eu sunt convins. Dar nu eu coordonez serviciile. Controlul este parlamentar și atunci e normal ca acest control să fie în funcțiune, să fie eficient, spre beneficiul ambelor părți.Este nevoie de un control eficient. (…)

Despre colaborarea cu Victor Ponta:

Așa cum am promis, instituțional corect. Nici mai mult, nici mai puțin. Sunt probleme care trebuie discutate. Așa cum a fost cu nominalizarea. Mi s-ar fi părut greșit să fac această nominalizare fără să îi informez pe prim-ministru și pe șefii partidelor politice. (…)

Întrebare: Traian Băsescu spunea că sunteți blând cu Guvernul, că trebuia să puneți presiune…

Cum a făcut domnia sa, că a și rezolvat problema. (…)Dacă pentru România un model sau altul a fost mai bun vom afla din cărțile de istorie.(…)

Despre o posibilă schimbare de Guvern:

Clipa de față trece repede. Cel târziu în 2016 a trecut clipa, pentru că vom avea alegeri parlamentare. Toate sondajele indică o schimbare la putere.(…)Dacă s-ar putea face schimbarea (înainte de 2016, n.r.), mi-ar conveni și mâine să se facă. Numai că nu depinde de mine, ci de majoritatea din Parlament. Și dacă vorbim de aceste lucruri, trebuie să facem o diferență.

Schimbarea puterii este un act eminamente politic, care se petrece în Parlament. (…)Îmi asum, chiar dacă știu că mulți nu văd așa, îmi asum colaborarea instituțională până când se schimbă Guvernul.

Președintele nu este pus să facă politica de partid, cum nu este pus să facă și să desfacă majorități în Parlament. Acest film l-am avut și nu a funcționat, președintele este pus să medieze între instituțiile statului și atunci când e cazul să fie arbitru să spună: stop, aici s-a greșit, dar președintele nu e pus să facă sau să desfacă majoritățile.(…)

Întrebare: Vă consultați cu premierul, el a vorbit cu dvs. înainte de a anunța propunerile de modificare a Codului Fiscal?

Nu am vorbit despre aceste lucruri, este un lucru pe care și l-a asumat Guvernul, este un lucru interesant ca și exercițiu teoretic, ca exercițiu practic am mari semne de întrebare.

Per ansamblu, aceste idei sunt luate din propunerile PNL sau ale mele, au fost enunțate în programul meu, ale PNL.(…)
Semnul mare de întrebare pe care trebuie să mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite și taxe fără să ne spună cum gestionează impozitele și taxele, lipsește partea mai neplăcută, cum astupi gaura.

Eu cred că au făcut-o din motive de imagine, dă bine, aceste lucruri, cel puțin aparent, dau bine, pentru cei inițiați apare semnul de întrebare.(…)

Întrebare: Ați aflat în același timp cu noi despre proiect?

Recunosc că am aflat un pic înainte, dar nu de la Guvern. Din sursele mele. Am consilieri buni care vorbesc cu oameni, este o artă și a vorbi. Fără să vorbim, greșim.

Despre necesitatea unui nou acord cu FMI:

Dacă e nevoie de un acord cu FMI sau nu e una din chestiunile care trebuie foarte bine gândite între mai mulți actori, mi se pare că nu e doar treaba Guvernului să hotărască dacă mai trebuie sau nu acord cu FMI.

Chestiunea nu e simplă, sunt argumente foarte serioase pro și contra. Dacă discuția se duce mai departe e mai ușor de găsit o soluție.(…)

Întrebare: Viața politică e din nou ritmată de condamnări, rețineri, arestări. Cu ce efecte asupra credibilității clasei politice?

Cred că va crește credibilitatea clasei politice, avem aici așa-numitele dosare grele care ajung acum să fie lucrate și acum se face lumină. După ce se termină vom avea mai puțini politicieni cunoscuți și este loc pentru ce se numește înnoirea clasei politice. (…)

E o fază foarte urâtă, dar fără asta nu cred că putem vorbi la modul serios de credibilizarea clasei politice, nu este suficent să existe transparență și credibilitate în Parlament, cei care au greșit trebuie trași la răspundere.

Continuarea pe Digi24

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.