Iranul cere ONU să investigheze răpirea celor 4 diplomaţi din 1982

Ministrul de Externe iranian, Ali Akbar Salehi, a făcut apel la oficialităţile ONU pentru constituirea unui comitet de investigaţii, care să clarifice soarta celor patru dipolmaţi iranieni, răpiţi în Liban, cu 30 de ani în urmă.

„Voi cere din nou Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, ca această organizaţie să fie mai activă în această problemă” a spus Salehi.

Pe 4 iulie, 1982, diplomaţii iranieni Ahmad Motevaselian, Seyyed Mohsen Mousavi, Taqi Rastegar Moqaddam şi Kazem Akhavan au dispărut după ce au fost atacaţi de persoane necunoscute, în timpul unui control de rutină de la un post militar, din nordul Libanului.

Şeful diplomaţiei de la Teheran a cerut crearea unui comitet internaţional, care să cerceteze şi să dea răspunsuri clare asupra celor patru persoane. Cu acelaşi prilej, Salehi a recomandat Crucii Roşii Internaţionale să „ţină cont de dovezile adunate în timp”.

În opinia autorităţilor iraniene, cei patru diplomaţi sunt în viaţă şi sunt ţinuţi ostatici în Israel. De aceea, au cerut în repetate rânduri agenţiilor internaţionale să ia măsurile necesare pentru eliberarea lor.

„Raportul regimului sionist, din 2008, referitor la diplomaţii ţării noastre, nu a redus responsabilitatea Israelului”, a continuat Salehi. El a adus în atenţie existenţa unor documente care confirmă legăturile dintre răpitori şi adminisraţia de la Tel Aviv.

Ultimele ştiri despre victime provin din 2008, când aripa de rezistenţă a Şiiţilor Libanezi Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu), a primit un raport conform căruia diplomaţii erau încă în viaţă şi erau deţinuţi în închisori israeliene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.