Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că a fost adeptul paradigmei stabilităţii preţurilor în anii ’90, dar când a preluat funcţia de guvernator şi a „dat cu capul de realităţi”, a înţeles cât de importantă este stabilitatea financiară.
„Acei talibani care ziceau: „Domnule, stabilitatea preţurilor, se rezolvă toate celelalte…”, au intrat, aşa, într-un declin. Am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, că asta era, am fost şi eu taliban, ca să zic aşa, în anii ’90, până când am dat cu capul de realităţi. Nu uitaţi că mi-am dat doctoratul, într-adevăr, în perioada comunistă, pentru flexibilitatea cursului. Şi ziceam, da flexibilitate, flotare liberă, dar eu în ’88-’89 când am susţinut teza vorbeam despre capitalişti, despre flotare liberă şi aşa mai parte. Nu mă gândeam la… Când am ajuns pe scaunul ăsta şi am dat cu capul de realităţi am văzut cât de importantă e stabilitatea financiară”, a spus Mugur Isărescu, la dezbaterea asupra lucrării „Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.
El a vorbit în cadrul conferinţei despre problemele cu care s-a confruntat în decursul anilor şi despre măsurile la care a fost nevoit să recurgă, unele fiind la vremea lor mai puţin acceptate de către specialiştii în domeniu.
„Am avut însă şi o poveste mai tare. Anul 2005-2006. Intră România în NATO, se anunţă 2007 intrarea în Uniunea Europeană, nu 2010, şi dintr-o dată am fost descoperiţi. De cine? De către capitalul străin. Deci, înainte era secetă, lipsă de irigaţie, lipsă de lichiditate. Dintr-o dată ne-am pomenit că intră capitaluri mari şi cursul începe să se aprecieze. La început, bucurie mare. După vreo două-trei luni, băi, stai puţin unde se duce cursul ăsta? După alte vreo cinci luni, apare Mihai Ionescu (preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România – ANEIR, n.r.) cu exportatorii pe scările Băncii Naţionale: „Isărescu, nu uita, banca asta nu e a ta! Ne-ai omorât. S-a apreciat cursul”. Colegul Eugen Rădulescu era preşedinte la CEC: „Lăsaţi domnule guvernator cursul să se aprecieze!”. „Unde să se ducă, mă?” Deci, de la 3,6 (lei pentru un euro) se ducea deja spre 3,2. „Până la 2”. „Zău, mă? Până la 2? Doi lei pe euro?” „Păi da, că libera circulaţie a capitalurilor.” „Ce legătură are, măi Eugene, această liberă mişcare a capitalurilor cu fundamentele din economia românească?” „Păi nu, să le crească productivitatea”. „Mai stai, că e vorba de cifre aici, nu lucrăm cu…”. „Bineînţeles că e bine când cursul este tare, că e o întărire, dar cum poţi să-i ceri unei firme să-i crească productivitatea cu 20-30%, cât ai tu aprecierea cursului?” „Păi, pe urmă se duce înapoi”. „Adică tu crezi că o fabrică în România care devine total ineficientă, nu mai poate să producă, se închide când ajunge cursul la 2 şi pe urmă când ajunge în partea ailaltă o deschizi aşa uşor, nu? Adică ăia nu sunt în şomaj, nu au plecat? E ca o dugheană de ţigări sau magazin micuţ?”, a declarat Mugur Isărescu.
El a afirmat că au fost discuţii mari şi instituţia a trebuit să intervină. Guvernatorul a mărturisit că a fost încurajat în demersul său de către economistul Andrew Crockett, fostul director general al Băncii Reglementelor Internaţionale.
„A venit special la Bucureşti şi mi-a spus, apropo de discuţiile pe care le avem cu stabilitatea… Ne tutuiam. Îmi zice: „Mugur, să nu cumva să laşi cursul să se aprecieze că România va fi terminată dacă cade sub 3 lei”. M-a întărit sufleteşte, bineînţeles, că nu era oricine. Şi dintre foştii colegi de la Banca Naţională erau suficient de mulţi, câţiva mai sunt prin sală, pe aici, care spuneau: „Hai domnule, lăsaţi cursul liber, să se întărească”, a mai spus Mugur Isărescu.
Banca Naţională a României a organizat joi o dezbatere asupra lucrării „Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.
Volumul se adresează atât profesioniştilor din sectorul financiar, cât şi studenţilor sau cititorilor pasionaţi de economie şi finanţe, fiind printre primele lucrări de specialitate din România care analizează stabilitatea financiară şi care descrie pe larg instrumentele de politică macroprudenţială.
La eveniment au participat, printre alţii, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Bogdan Negrea, profesor universitar, director Departament Monedă şi Bănci ASE Bucureşti, Valentin Lazea, economist şef BNR, Florian Neagu, director adjunct, Direcţia stabilitate financiară BNR.
Stiu,nea Manole.Stai linistit.Problema insa e alta.Ca INAINTE de ’90 erai TURNATOR LA SECURITATE.Iar ce ma ingrijoreaza si mai tare ACUM,e ca acum esti faraon pe banii prostilor.Si ca si cum nu ar fi de ajuns,se pare ca o sa ne pricopsim cu inca un securist,de data asta la Cotrocea,fiindca el le are cu organizatia criminala NATO.Si intrucat se pune de un MASH,e musai sa fie el.
Stabilitatea financiara, mai bine zis stabilitatea speculei. Cand randamentul speculei e multumitor e stabilitate financiara. Daca pretul produsului e doar de 3 – 5 ori mai mare decat valoarea lui, e instabilitate.
„La Chicago, anual, se tranzacţionează de 46 de ori producţia mondială de grâu şi de 24 de ori producţia mondială de porumb.”
Christine Lagarde ministrul francez de Finanţe” 2011.
a intels cineva ceva din inteligenta isaresciana? prosteste-i pe cit mai multi, cit mai mult timp si domnesti linistit…vai, isarescu s-a umanizat… vorbeste ca-n cartier… ha ha ha ha ha ha ha
cine a fost martorul/regizorul marilor bubuieli financiare, caritas, vintu, banci, devalizarea bancorex la ordin etc? sfintul isarescu… constanta ditrugerii Romaniei in ultimii 30 de ani.
Eu țin minte că în 97 dolarul s a dus în două trei zile, de la 3600 la 7000 lei. Multi aveau rate, a fost o plîngere. Atunci a fost bine?
Credeam că fostul director CEC Radu Ghețea reprezintă culmea amatorismului și mediocrității financiare, dar se pare că au nai fost și alții la CEC. Altfel frumoase vremuri: am luat împrumut de la BCR la 4,2 lei euro sperând să-l nu depășească 4,5 euro până îl plătesc, și l-am plătit și 3,3 lei euro, l-am încheiat pe la 3,5 lei un euro. Frumoase vremuri Tăriceanu. În Sibiu tot al doilea magazin era de materiale de construcții. Ce-ți rămânea returmai și-ți dădeau banii.
Manole, inainte sa pleci la cele sfinte, poate ai timp sa multumesti macar o data acestui popor ca te-a facut faraon pe sudoarea si truda lor. Asa ar fi politicos, dar probabil nu o sa ai timp, in mintea ta, te crezi geniu finantist, asa te-au pacalit aia de la Londra dupe ca le-ai dat 60 tone din aurul romanesc
Prostia e ca băncilor li se permite să schimbe valoarea monedei și să afecteze împrumuturile contractate anterior. Când se contractează un împrumut planul de rambursare este desfășurat pe toată durata.
Șmecheria nu face altceva decât să pună tot riscul pe consumator care suportă consecințele.
azi TREBUIE cam 20-35 de lei pe euro.
Mă așteptam la AșaMulte STUDII de Specialitate, la o EXPRIMARE îngrijită, elegantă, de Intelectual.
Adevărul este că NICIODATĂ NU l-am surprins vorbind calr, precis, simplu.
UNII ar crede că AȘA are Intenția, să spună, CRIPTAT:
NU are această Intenție …
Con spune:
12 IUL. 2024 LA 4:39
Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
Moneda natzionala ajunsese mai rau ca in Afganistan=tzara de razboi, iar economiile romanilor majoritari s-au topit dupa munca de sclavi in kamunizsm, ca asha au vrut ei pofesorii khazari, ce l-au racolat de pe bancile ASE-ului pe veshnicul securici al lor, ca sa fie in fruntea bucatelor, shef la cascaval=USD, etc. Ca taliban a refuzat dupa serialul RTV din dec.89, creditarea ciclului manufatcurier al entitatzilor=fabrici de ale noastre, etc., contrar dogmei unei economii adevarate, ca sa devina fiare vechi vandute pe 1 dolar conform Pedro Romanu, alt khazar, spre bucuria verishorilor lui rromica Ylici Ninel (citeshte invers Lenin) 2 regi shi un imparat cu coroane de aur de la BNR-ul lui manoli. Asta fiind in paralel cu desfiintzarea centralelor industriale, care implementau programele de investitzii, ca bani erau, dar i-au topit ei, ca shi aia ce ziceau ca erau a lui Ceashka. Patrimonii pierdute pe la straini, ca sa aminntim de miliardele de ruble transferate 1 USD=6 ruble, > 24 de la rushi, cica au disparut ca nu mai este kamunizm. Daramarea agriculturii=ex.IAS, irigatzii, etc. se simpte shi acum. Ca academician a scris nishte cartzi, pline de copy/paste, nimic concret pentru economia tzarii. Gashka khazara shi distrugerile facute sunt prea multe, nu e spatziu aici, dovada=Manolii o sa moara precum Pomponel Lenin, shi altzii ca el, pe tronul lui, dupa ei ramanand falimentul tzarii=sclavia goimiilor lor.
O zi buna
Con
P.S. Uciderea lui Ceashka nu a fost decat un pas, scopul real fiind distrugerea Romaniei din prima zi, fiind in progres.