Israel: Netanyahu poate rămâne cu procurorii, iar generalii cu guvernarea

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reușit să obțină majoritatea dorită nici după al doilea scrutin parlamentar din acest an, pe 17 septembrie, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne. Presa israeliană arată că nici acum nu se poate observa o cale clară către o coaliție. Rezultatele finale neoficiale sunt așteptate miercuri după-amiaza.

Exit poll-urile arată că partidul Likud, al lui Netanyahu, a obținut între 30 și 33 de mandate din totalul de 120 din Knesset. Alianța ”Albastru si Alb”, a generalulului Benny Gantz, a obținut între 32 și 34 de mandate.

Times of Israel scrie că, dacă aceste rezultate se vor confirma, atunci va fi un ”eșec pentru Netanyahu”. ”Principalele trei sondaje la urne au arătat că liderul Likud, Benjamin Netanyahu, nu a reușit să adune o majoritate de 61 de mandate, fără o alianță cu partidul Israel Beitenu, al lui Avigdor Lieberman”, care este creditat cu circa zece mandate. ”Nu există decât o soluție, formarea unui guvern de uniune națională cu Likud, partidul ”Albastru si Alb” și Israel Beitenu”, a declarat Lieberman la publicarea primelor exit poll-uri. Pentru a evita încă o repetare a alegerilor, președintele Israelului, Reuven Rivlin, a făcut apel la formarea rapidă a unei coaliții. Generalul Gantz, marele rival al lui Netanyahu, a declarat, după exit poll-uri, că a început deja să aibă contacte cu alte partide pentru constituirea unui ”guvern de largă unitate”.

Ca și la alegerile din luna aprilie, Netanyahu a promis formarea unui ”guvern sionist puternic” și a recurs la declarații menite să atragă de partea sa alegătorii de extreamă dreapta și ultraortodocși. ”Israelul are nevoie de un guvern puternic, stabil, sionist, angajat în menținerea Israelului ca stat național al poporului evreu”, a declarat Netanyahu după publicarea exit poll-urilor, sintetizând o bună parte din temele sale electorale.

Cum s-a ajuns la alegeri repetate

Alegerile legislative la termen din Israel urmau să aibă loc în noiembrie 2019. O serie de acuzații de corupție împotriva premierului Benjamin Netanyahu și disputele din coaliție iscate de refuzul ministrului Apărării de a-i excepta de la satisfacerea stagiului militar pe ultraortodocși l-au făcut pe Netanyahu să convoace alegeri anticipate, în aprilie.

Alianța de dreapta condusă de partidul Likud, al premierului in functie, a avut de înfruntat noua alianță de centru ”Albastru și Alb”, a generalului Benny Gantz, fost șef al Statului Major al Armatei Israeliene. Ambele partide au obținut 35 de mandate în Knesset și nu au reușit să obțină prin alianțe majoritatea de 61 de deputați penru a forma guvernul. La finalul unii mai, Knessetul a fost dizolvat și alegerile au fost stabilite pentru 17 septembrie.

Anexări teritoriale și eșecul vizitei la Putin

Benjamin Netanyahu a scos așii din mâneca spre finalul campaniei pentru alegerile din septembrie 2019. A prezentat fotografii făcute de spionajul israelian în Iran, fotografii ce ar demonstra că Teheranul nu a respectat niciodată termenii acordului nuclear semnat în 2015 cu SUA, Rusia, Germania, Franta, Marea Britanie, China și UE, acord prin care s-a angajat să renunțe al activitățile nucleare în scop militar. Contracandidatul său, generalul Gantz, a protestat împotriva folosirii muncii serviciilor secrete în scop electoral.

Netanyahu a promis că, odată ce va forma noul guvern, va anexa Valea Iordanului, teritoriu ocupat in 1967, unde se află o populație majoritar palestiniană și coloni evrei. Majoritatea analiștilor israelieni consideră că o asemenea promisiune electorala ar fi fost imposibil de făcut în cazul în care la Casa Albă nu se afla Donald Trump.

Tot o mișcare electorală este considerat și planul de a bombarda locații din Siria despre care guvernul israelian a susținut că sunt controlate de Iran. Însă, pentru aceasta, Netanyahu a avut nevoie de pernmisiunea președintelui rus Vladimir Putin. Este motivul pentru care a plecat la Soci, săptămâna trecută. Potrivit relatărilor versiunii în limba araba a cotidianului britanic The Independent (finanțată de Arabia Saudită), Putin s-a opus planului lui Netanyahu și a avertizat că avioanele israeliene care ar trage asupra a trei avanposturi ale regimului Assad vor fi ținte pentru aviația rusă sau pentru sistemele antiaeriene S-400 desfășurate de armata rusă în Siria.  Sursa citată arată că Putin s-a opus și în luna august unui atac asupra unui avanpost sirian. În plus, Putin a respins orice agresiune israeliană împotriva suveranității Libanului, acolo unde se află mișcarea Hezbollah, finanțată de Iran și care luptă și în Siria.

Însă vizita lui Netanyahu în Rusia i-a adus și câteva dividente electorale, căci un alt scop a fost curtrarea rușilor cu cetățenie israeliană, cei care voteaza de regulă cu partidul Likud al lui Netanyahu.

Nu în ultimul rând, Netanyahu a fost avantajat electoral de atacurile cu drone asupra rafinăriilor saudite, la finalul săptămânii trecute. Câtă vreme oficiali ai SUA și mai toată presa de mainstream au pus atacurile pe seama Iranului, doar în baza unor fotografii făcute de sateliții civili și a unor speculații legate de interesele de moment ale Teheranului, aceste lovituri din Arabia Saudită au întărit retorica anti-iraniană a premierului și au sporit temerile israelienilor indeciși la urne.

”Mă vor la închisoare”

Dincolo de marele plan pentru Orientul Mijlociu (dezvăluit pana acum doar sub aspectele sale financiare – o incercare de a-i convinge pe palestinieni sa renunte la ideea unui stat in schimbul a  miliarde de dolari) la care lucrează împreună cu ginerele președintelui Trump, Jared Kushner, cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, dincolo de formarea unui ”guvern sionist puternic”, miza lui Netanyahu la aceste alegeri este și salvarea de dosarele de corupție în care este implicat. Sunt doua dosare în care este suspectat că a ”cumpărat” prin favoruri guvernamentale o acoperire mediatică bună, o acuzație care cântărește mult nu doar penal, ci și în ochii electoratului din Israel. Unul dintre patronii de presă care este implicat în aceste dosare este Sheldon Adelson, unul dintre mogulii de la Las Vegas și mare donator pentru campaniile electorale din SUA.

Ziarul israelian Haaretz arată că Netanyahu are un plan pentru a scăpa de procese, cu condiția de a obține o nouă majoritate. Potrivit Haaretz, Netanyahu dorește să treacă prin Knesset o lege care să împiedice Curtea Supremă să-i retragă imunitatea. ”Nu mai fiți speriați. E timpul ca ei să fie speriați”, le-ar fi spus Netanyahu unor apropiați, cu referire la procurori. ”Mă vor la închisoare”, le-ar fi spus Netanyahu, sugerând că punerea sa sub acuzare ar fi sinonimă cu o condamnare, iar asta nu pentru că ar fi comis vreo faptă penală, ci pentru că există o ostilitate profundă a magistraților față de el.

O campanie electorală ca un ”black friday”

Cele două alegeri legislative repetate din Isarel au făcut ca, timp de două campanii electorale, planul pentru Orientul Mijlociu imaginat de Netanyahu, Kushner sau regele saudit Salman să fie tranformat de premierul israelian într-un soi de mall cu marfă la reducere, într-o încercare de a convinge electoratul mai puțin religios că există oportunitatea unor achiziții avantajoase – fie că este vorba de părți din Samaria și Iudeea, începând cu Valea Iordanului, sau de un conflict cu dușmanii din Iran sau interpușii lor. Rezultatele oficiale ale alegerilor de marți vor arăta dacă Netanyahu a fost un negustor bun în această încercare de a atrage electoratul indecis.

Netanyahu, ”amenințare la adresa securității Israelului”

Publicația Haaretz, de stânga, scrie că Netanyahu nu a reușit în incercare sa. Dimpotriva, prin discursul radical, de incitare și plin de minciuni, premierul nu a făcut decât să îndepărteze mii de israelieni moderați și întregi la minte care votaseră până acum pentru Likud. Netanyahu a reușit și performanța de a mobiliza electoratul arab, altfel apatic și niciodata foarte doritor să-și vadă partidele într-o coaliție de guvernare. ”Incitând împotriva arabilor – nu a partidelor arabe, ci a unei comunități de aproape două milioane de cetățeni loiali – el a contribuit la sporirea prezenței la urne a arabilor. Ce a funcționat pentru el în 2015, acum a devenit o sabie cu două tăișuri”, scrie Haaretz. ”Recentele relatări înspăimântătoare cum că Netanyahu vrea să pornească un război împotriva Hamas fără să se consulte cu oamenii de la vârful Apărării sunt ultima dovadă că versiunea de vară-toamnă 2019 a lui Netanyahu este o amenințare la adresa securității Israelului. Oare cei care merg la reședința presedintelui din Ieruslaim pentru negocierile pentru coaliție înțeleg acest lucru? Dincolo de aceasta, dacă rezultatele finale vor fi cele indicate de exit poll-uri, ei nu vor avea decât să constate care este noua realitate”, mai scrie Haaretz.

Către un guvern de uniune națională al generalilor

Nu puțini analiști consideră însă că steaua lui Netanyahu începe să apună, cu toată arta sa de negociere a unor coaliții aparent imposibile, și că apelul lui Avigdor Lieberman si Benny Gantz la o guvernare de uniune națională, reluat eventual și de președintele Rivlin, ar putea avea câștig de cauză. În aceste condiții, ne putem aștepta la un guvern de mare coaliție din care să dispară o bună parte din partidele religioase, un guvern condus inițial de generalul Benny Gantz, preferatul electoratului secular. Ulterior, în urma înțelegrii din marea coaliție, funcția de premier ar urma să revină, pentru a doua parte a mandatului, unui nou lider al Likud care va fi ales la momentul potrivit. După zece ani de guvernare neîntreruptă, Netanyahu (care va împlini 70 de ani în octombrie) ar rămâne cu dosarele și procesele sale, în timp ce alianța Albastru si Alb (din care fac parte trei foști șefi de Stat Major – generalii Benny Gantz, Moshe Ya’alon și Gabi Ashkenazi) va fi noul partener de dialog pentru Trump și Kushner.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Cu sau fara aceasta bestie (cu minciuna si crima in ADN) Isra-Hell va fi acelasi pentru Lume: un testicul crescut in talpa.

  2. Nu cred ca Netanyahu sa-si piarda postul. Se vorbeste de aliante, si Netanyahu poate conta pe extrema dreapta ne-ortodoxa? Privindu-l, însa, pe Putin, e ingrat de-a spune ca vizita lui Netanyahu n-ar fi fost fructuoasa : nici unul din cei doi n-a vrut sa-si mute pionii, si ambii o stiau cu secole-nainte: vizita n-a fost pentru schimbarea strtegiilor celor doua tari, ci pentru stângerile de mâna si zâmbete ziaristilor, pentru protocol. Tipii fiind, în realitate, prieteni.

  3. Nu sunt generali, sunt niste spioni romani de rahao. O tara normala i-ar impusca insa Israelul s-a molesit, saracul.

  4. Sa faca dara un guvern de uniune nationala, asa este cel mai corect, dar fara Netanyahu! Netanyahu are alte treburi, unele cu justitia, nu trebuie deranjat cu posturi de putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.