Israelul își întărește prezența în Asia

Israelul și-a stabilit prezența militară în Asia de Vest, în urma acordului semnat recent cu Azerbaidjan, potrivit unor surse citate de postul de televiziune israelian 124 News.
Cele două țări au stabilit relații diplomatice în 1992, dar acum Baku a anunțat că își va deschide prima ambasadă la Tel Aviv. Israelul, pe de altă parte, va putea monitoriza Iranul, marele său inamic, de la granița cu azerii.
Israelul este unul dintre principalii furnizori de arme și consilieri ai Baku și, astfel, a jucat un rol important în timpul conflictelor cu Armenia din Nagorno-Karabagh.
Aproape un milion de refugiați din acest stat autoproclamat al Caucazului s-au stabilit pe teritoriul Azarid și Baku, deși îi salută, nu exclude un al treilea conflict armat cu Erevan.
Rusia, în schimb, joacă un joc dificil în acest conflict dintre Baku și Erevan. Pe de o parte, are un acord de apărare cu Armenia, dar nu a susținut-o militar pentru a nu face vreun compromis cu Azerbaidjanul care continuă să fie și un aliat.
Acest cadru a făcut ca Israelul să fie mai ușor prezent în acest scenariu, ceea ce îi permite într-un fel sau altul să desfășoare activități de spionaj asupra Iranului de la granița cu azerii.
Președintele azer, Ilham Aliyev, menține relații controversate cu Teheranul, acuzând că 
țara vecină complotează pentru „exportarea” unei republici islamice în Iran. Teheranul a negat acest lucru fără a infirma că relațiile sale cu Baku rămân „conflictuale”.

Israelul și-a plasat pionii în cele șase țări arabe care au stabilit relații cu statul evreu. Baku nu este un stat arab, dar are o importanță incontestabilă în Asia de Vest.
La Teheran, continuă să se sublinieze că o parte a Azerbaidjanului (provincia Ardabil și părți din estul și vestul Azari) a aparținut Iranului până la prăbușirea Uniunii Sovietice. Apoi, a fost fondat statul independent azarid. Numele Azerbaidjanului a aparținut Persiei în trecut.
De când Baku a stabilit relații cu Israelul, regimul „ayatollahi” a intrat în conflict cu țara vecină, considerând că acordurile sale cu statul evreu reprezentau un potențial pericol pentru Iran. La aceasta se adaugă și faptul că Statele Unite au confirmat că serviciile de informații ale Israelului au stabilit mai multe posturi la granița Azarñi cu Iranul.
Canalul israelian de televiziune 124 a prezentat săptămâna trecută un documentar despre prezența Israelului în Azerbaidjan, asigurând că Tel Avivul va sprijini militar Baku în cazul unei „agresiuni” iraniene. Statele Unite mai afirmă că țara Azari nu are suficientă capacitate militară pentru a face față Iranului, ceea ce justifică sprijinul Israelului.

 Articol scris pentru Cotidianul de jurnalistul spaniol Manuel Ostos Lopez
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. „Azerul” ca si Polonia si Ucraina este un furnizor de instabilitate, un stat problema.
    Traim intr-o lume groaznica.

  2. Tactica piticaniei kremlineze este tipica: sa exploateze si sa alimenteze cu armament zonele separatiste din diferitele ,,republici” componente ale Fed Muscalesti. Aici porcina muscaleassca intretine conflicte interetnice si miscari separatiste, folosite ulterior ca motive de interventie directa militara cu care sa-si mentina in viata imperiul acesta anacronic si mult mai aberant decat fostul Imperiu Austro-Ungar. Barem cei din fostul Imperiu Austro-Ungar erau toti crestini, spre deosebire de actualul imperiu putinos unde gasesti toate credintele posibile……[Rumburak-fanul putinantropului antropoid, pitic si krakanat]

  3. O coincidenta incredibila este ca recent UE a cautat de asemenea ziua de ieri in Azerbaidjan, iar alaltaieri a avut loc si vizita la Baku a Israel-2, condusa de Iohannis.

  4. ….ȘI DACĂ RUSSIA CHIAR VA AJUTA ARMENIA ȘI-L VA SCUTURA „MAI TĂRIȘOR ”PE AZARUL AZER-PUPAT CU NETANIAHUL”?

  5. Avea o problema cu prezența!Nu era intărită… a depăsit momentul

  6. Între Armenia si Azerbaidjan e de ales Armenia. Tara de cultura si civilizatie. Pe de alta parte: ambele au fost parte a URSS. Moscova le impunea, atuncea, azerilor, disciplina. Sens în care Putin are dreptate sa spuna ca destramarea URSS a fost o catastrofa.Plus tarile baltice, alta data, tot parte a URSS si-acuma, în cascada isteriei woke (= „distrug tot. De la civilizatie, la cultura – monumente istorice, carti, + „interzic învatarea limbii ruse, pe rusi lasându-i drepturi civile fundamentale”) . Negare ordinara a faptelor istorice (colaborarea cu nazistii lui Hitler, care si-au si lasat urme durabile pe-acolo, între care, însisi actualii lideri). Demersurile actuale ale Israelului : azerii sunt musulmani. Trump a reusit turul de forta de-a pacifica relatiile musulmani-evrei în Orientul Mijlociu. Pe de alta parte, armenienii, însa, au fost victimele unui genocid, si tot din partea unor musulmani (turcii otomani). Nu stiu daca Israelul singur, fara ajutor de la Moscova (la Washington, în locul lui Trump, fiind, actualmente, o clica de paranoici), poate suporta greutatea azera. Netanyahu : prieten bun cu Putin. Nu cred ca demersurile lui în Azerbaidjan si nu fie coordonate cu-ale Moscovei. Daca nu din alte motive, din precautie. Petrol si gaze naturale având si rusii, si azerbaidjienii. Israelul neaplicând sanctiuni împotriva primilor.

  7. Se creează o noua ” Ucraină” căci actuală nu mai are „făpturi” pt.abator…Se pare că ,de disperare „globalistii”vor să se sinucidă.PS= China cum va privi avansarea lenta a șmecherilor spre est?…

  8. @Mihailescu Petre Sorin spune:
    8 februarie 2023 la 13:45
    Se creează o noua ” Ucraină”

    -sa se uite spre Molgolia sau spre „regiunea autonoma iudaica”-cu capitala la Birobidjan,
    pa langa Japonia,are vreo 30’000 de km patrati ,are un rau-Amur,vecini cu Russia si China.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.