Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT

Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT, acuzat că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, informează AFP.

Această decizie „cu efect imediat” va avea drept consecinţă „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT”, a anunţat într-un comunicat de presă Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost „adoptat” rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene.

De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

În acelaşi comunicat, Autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT „a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată”.

Autoritatea italiană îi reproşează totodată software-ului ChatGPT „absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a ‘instrui’ algoritmii care fac să funcţioneze platforma”.

În plus, în contextul în care acest robot conversaţional se adresează persoanelor de peste 13 ani, „Autoritatea pune accentul pe faptul că absenţa oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare”.

Autoritatea italiană a cerut OpenAI „să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate” pentru remedierea situaţiei, „sub sancţiunea unei penalităţi de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obţinută anual la nivel mondial”.

Anunţul de vineri intervine într-o perioadă în care Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

De la operaţiunile de „phishing” şi până la dezinformare şi programe malware, capacităţile care evoluează rapid ale roboţilor conversaţionali (chatbots) sunt susceptibile de a fi rapid exploatate de persoane rău intenţionate, a estimat Europol într-un raport.

Elon Musk şi sute de experţi de la nivel mondial au lansat miercuri un apel public prin care au cerut o pauză de şase luni în cercetările ce privesc inteligenţele artificiale mai puternice decât ChatGPT 4, modelul OpenAI lansat la jumătatea lunii martie, evocând „riscuri majore pentru omenire”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

6 Comentarii

  1. E extrem de periculos ce faceți, voi, inconştienților care comunicați cu aceste platforme AI! Tocmai învățați roboții cum să distrugă omenirea! Bomboana de pe colivă va fi când se vor conecta prin 5G între ei, vor căpăta rațiune, vor avea destule cunoştințe (au toate fermele de servere la dispozție cu toate informațiile omenirii, inclusiv viețile voastre aşa frumos postate pe Facebook şo Instagram, trebuie doar să le pună cap-la-cap), vor realiza că oamenii nu sunt decât un balast care le consumă energia degeaba şi vă vor termina! Dar jucați-vă adresându-le întrebări, că e cool, fraierilor! Vedeți voi după aia la ce le folosesc…

  2. chatgpt e un opensource ai dezvoltat „pe” NodeJS o solutie WEB DEVELOPING noua ,competitor ptr php(sa fim seriosi : e lent 20% din viteza php,utilizat bine ).
    chestiile lente nu sunt periculoase ptr ca nu respecta legislatia locala a unei tari.
    chiar si cei care utilizeaza php ABUZIV si cel mai lent web dev ptr siteuri =wordpress prin traficul utilizatorilor pe aceste solutii lente incalzesc hardware inutil si fac consum de memorie ram care duce la racirea excesiva(reactie normala in servere) ceea ce duce la consum energetic + 135% decat ar face normal o aplicatie scrisa bine cu acelasi trafic de utilizatori.
    mda … occidentul trebuie sa fie subiectiv si un exemplu rau de urmat si de ai nostri („ai” nu „A.I.” !!! 😉 )
    NodeJs va fi trambulina noua aagentiilor de munca parsive(care posteaza anunturi false de munca pe ejobs,linkedin) ptr a santaja angajatii actuali sa nu ceara mariri salariale =o intreaga retea mondiala cu papusari cu scop final de a sabota economii locale si a face intrare neconcurential a unor corporatii care ne sclavagesc indirect.
    toata schema e priectata si in scopul de a marginaliza programatorii care se exprima in solutii ,folosind open source ,fara a abuza ca restul=cand distrugi productiile locale si ii faci dependenti de reteaua papusarilor ii tii si „ii cresti” cat lucreza in reteaua ta si detii controlul ..cum fac figuri ii lasi acasa si devin boschetari..
    in EU romanii care descopera marsavii de astea si o demonstreaza,sau fac procese,sau alte tipuri de scandal care duc la deconspirare,devoalare ei vor fi adaugati cu bulinute si text pe rosu in toate notitele HR a agentiilor de munca ptr a fi respinsi infinal la orice job..

  3. ce mai face? Daca italienii si-au dat seama de ”valoarea” robotului lor atunci ar trebui sa devenim intelegatori cu PM si guvernul erorile vin de la inteligenta artificiala pt ca nativa lipseste…

  4. Interesaaant. Am mai vazut azi un articol (cotidian englez) despre unde duc frumusel politicile verzi, cuplate cu exces de digitalizare si automatizare. Se explica frumos efectele asupra ‘middle England’. Si cand ele sunt impinse cu obstinatie in fata, inainte de etapa normala de acceptare sociala. Adica nu schimbari care sunt acceptate si cerute de societate de la cei care pot sa le produca, ci invers. In incheiere se zicea ca, urmarind cele mai recente evenimente in Europa, ce ar putea urma ar putea face ca revolutia franceza sa para ca o reuniune a disteptilor de la Davos. Ce mai e interesant: Italia a avut politica cu vaccinul pe care a avut-o, England la fel. Ambele, cel putin momentan, resping ‘verdele’.

  5. Buna seara,
    Din anul 2012 a inceput implementarea masiva, in special in terminalele mobile a procesoarelor cu IA – ce colecteaza infinit mai multe date decat va imaginati dumeavoastra si au implementata tehnologia de incercare a identificarii starii emotionale a utilizatorilor, adica cu aproximativ 10 ani in urma. Incercati sa ghiciti cate date s-au colectat in serverele operatorilor de telefonie si nu numai, si o va inspaimantati ca dincolo de etica si politikal korekt afisata, prin directiva UE in zona de digitalizare, devoalata numai in presa din Marea Britania, madam Ursula va impune preluarea sub control total, de tip dictatorial a cetatenilor din Europa dupa modelul IA promovat in China.

  6. ChatGPT da raspunsuri eronate…Pentru mediocritate intr-un sistem de invatamant care promoveaza mediocritatea, sunt indivizi care chiar cred ca ChatGPT da raspunsuri corecte sau ca poate scrie cod. Unii indivizi sunt prosti, atat de prosti ca ChatGPT le pare inteligent…Oamenii daca nu-si muncesc creierul se autoprostesc. Cred ca asta-i si scopul, sa ne prostim, sa ne prosteasca copiii. Din pacate scoala este o fabrica de diplome in care nota este importanta indiferent de maniera in care aceaasta nota este obtinuta, frauda fiind o practica curenta. Va intreb pe voi parinti ca si mine daca se merita sa ne distrugem copiii pentru o diploma frauduloasa = certificatul de export al copiilor pe care-i trimitem ca sa sclavageasca in occident.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.