Japonia cere ajutorul forţelor americane staţionate în arhipelag

Japonia a cerut vineri ajutorul forţelor armate americane staţionate în arhipelag pentru a ajuta sinistraţii cutremurului urmat de tsunami din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo.

Ministrul de Externe, Takeaki Matsumoto, a cerut asistenţă soldaţilor americani, dintre care 47.000 sunt staţionaţi în Japonia, în cadrul unui tratat de securitate încheiat între cele două ţări.

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, a dat asigurări că Statele Unite sunt pregătite să ajute Japonia. „Statele Unite sunt pregătite să ajute poporul japonez în acest moment de mare dificultate. Prietenia şi alianţa dintre naţiunile noastre sunt indestructibile”, a declarat preşedintele american într-un comunicat.

Prima Doamnă, „Michelle (Obama) şi cu mine adresăm cele mai sincere condoleanţe poporului japonez, în special celor care au pierdut pe cineva drag în cutremur şi tsunami”, a declarat el.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Cel puţin 40 de morţi şi 39 de dispăruţi au fost înregistraţi până în prezent, a anunţat vineri poliţia naţională, stabilind un prim bilanţ oficial la şase ore după cutremurul din largul coastelor japoneze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.