Jared Kushner, ginerele lui Trump, personaj cheie al noului preşedinte al SUA?

Când am prezentat clanul Trump, mulţi au constatat, aproape cu surprindere, că între membrii acestuia un rol important îl deţine Jared Kushner, ginerele preşedintelui ales, cel căsătorit cu Ivanka, fiica cea mare a acestuia. Între timp, supoziţiile respective s-au confirmat, Jared Kushner asistând, alături de Ivanka, la prima întâlnire oficială pe care viitorul şef al Casei Albe a avut-o cu un mare lider străin. Ea s-a desfăşurat joi, 17 noiembrie, dată la care Donald Trump s-a întâlnit cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, eveniment la care a fost flancat de Ivanka şi de soţul ei, Jared Kushner.

Născut la 10 ianuarie 1981, într-o familie de evrei ultrareligioşi apropiată de Partidul Democrat, el este licenţiat la Harvard şi diplomat în Drept la New York University. A devenit om de afaceri, preluând frâiele societăţii imobiliare create de tatăl său, Kushner Properties, şi ale societăţii care editează ziarul elitist „The New York Observer”. S-a căsătorit în octombrie 2009 cu Ivanka, fiica lui Donald Trump şi a primei sale soţii, cehoaica Ivana Zelnicikova.

Cum spuneam, prezenţa lui şi a soţiei lângă preşedintele ales a dat naştere la tot felul de speculaţii ale presei americane şi internaţionale în legătură cu rolul pe care-l pot juca cei doi pe lângă şeful Casei Albe. Voci autorizate susţin că Jared Kushner are o influenţă crescândă în cadrul echipei de tranziţie conduse de vicepreşedintele ales, Mike Pence. De altfel, din aceasta fac parte trei dintre copiii preşedintelui ales – Eric, Donald Jr. şi Ivanka, lor alăturându-li-se şi ginerele Jared Kushner. Acesta din urmă a participat şi la prima întâlnire pe care preşedintele ales Donald Trump a avut-o cu preşedintele în exerciţiu, el fiind văzut plimbându-se prin grădina Casei Albe, alături de Denis McDonough, şeful de cabinet al Barack Obama.

Potrivit presei americane, Jared Kushner este cel care a mânărit îndepărtarea guvernatorului republican de New Jersey, Chris Christie, de la conducerea echipei de tranziţie prezidenţiale. Motivul este unul public: pe când era procuror general în statul New Jersey, acesta l-a închis pe tatăl lui Jared, Charles Kushner, influent om de afaceri în statul respectiv şi contributor la campaniile democrate (se ştie că, în SUA, prin tradiţie, lobbyul evreiesc este mai aproape de Partidul Democrat). La acea oră, Charles Kushner era acuzat de fraudă fiscală şi pentru coruperea martorilor.

Totuşi, viitorul statut al lui Jared Kushner pe lângă preşedinte a creat de pe acum o serie de dezbateri, dat fiind că, în SUA, este în vigoare Federal Anti-Nepotism Law, legea federală împotriva nepotismului. Adoptată în 1967, în timpul preşedinţiei lui Lyndon B. Johnson, ea interzice cu desăvârşire titularilor unei funcţii federale să folosească serviciile membrilor familiei. Legea a fost considerată necesară după ce preşedintele John F. Kennedy, împuşcat la Dallas, în noiembrie 1963, îl numise pe fratele său, Robert, ministru al Justiţiei.

În noile condiţii, cotidianele „New York Times” şi „Wall Street Journal” scriu că acest „Rasputin” al multimiliardarului ales preşedinte ar fi consultat un reputat avocat newyorkez pentru a vedea ce posibilităţi legale are de a se alătura Administraţiei Trump. Nu este mai puţin adevărat că şi socrul lui şi-ar fi exprimat dorinţa de a-l vedea urmându-l la Casa Albă, întrucât doreşte ca să conducă în familie totul.

Le Monde” şi alte ziare scriu că site-ul american „Politico” a consultat avocaţi ce au lucrat pentru administraţiile Obama şi George W. Bush, cu toţii „susţinând că numirea lui Jared Jushner ar contraveni amintitei legi din 1967, chiar dacă el nu ar fi remunerat”. În acest sens se citează opinia lui Richard W. Painter, resposabil cu problemele de etică al Administraţiei Bush, care a evocat, în ziarul „New York Times”, cazul preşedintelui democrat Jimmy Carter, ce nu l-a putut angaja ca stagiar la Casa Albă pe fiul său. Pe de altă parte, se reaminteşte că opozanţii democratului Bill Clinton l-au reclamat în justiţie după ce acesta îşi desemnase soţia, pe Hillary, în fruntea unui grup de lucru pe probleme de sănătate. Era, totuşi, o acţiune forţată a republicanilor, dat fiind că Prima Doamnă de la acea oră nu fusese învestită într-o funcţie oficială.

Revenind la cazul lui Jared Kushner, ar trebui reamintită afrmaţia unuia dintre publiciştii care au evocat cazul lui, şi anume că preşedinţia lui Trump ar putea fi una cu riscuri mari de diferite feluri şi cu pericolul unor conflicte de interese în care copiii lui, ca şi ginerele, nu sunt exceptaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.