Corespondență de la Chișinău

Jobenul lui Plahotniuc

Sâmbătă la prânz, când toată România căzuse în relaxare, am avut surpriza că un anume Sorin Moisă a demisionat din PSD. Am văzut, din mesajul domnului europarlamentar Moisă, cum conştiinţa l-a obligat să părăsească partidul care l-a făcut europarlamentar, nemulţumit de preşedintele acestuia, Liviu Dragnea. Şi tot domnul Moisă ne anunţă că rămâne europarlamentar (adică leafă de 10.000 euro pe lună) şi că aderă la Grupul Popularilor Europeni.

Pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din ţară, acest domn Sorin Moisă a fost, până sâmbătă, un personaj absolut necunoscut, iar începând de sâmbătă, instituţiile de presă ale Binomului au început să ne explice ce om minunat este acest politician. Ce nu se ştie în ţară e faptul că domnul Moisă era liderul grupului PSD în problematica Republica Moldova. Individul Sorin Moisă este omul care, vara aceasta, l-a luat de mână pe oligarhul Plahotniuc şi l-a plimbat prin holurile Parlamentului European. Mai mult, atunci când popularii europeni puneau problema sancţionării guvernului de la Chişinău pentru promovarea noii legi electorale cu încălcarea gravă a Raportului Comisiei de la Veneţia, domnul Moisă a iniţiat un grup de sprijin pentru Plahotniuc în rândul europarlamentarilor socialişti. Apare întrebarea pentru noul europarlamentar popular Sorin Moisă dacă aceeaşi conştiinţă care l-a făcut să demisioneze din PSD a fost cea care l-a mânat să „îngroape“ Republica Moldova în momentul când opoziţia de peste Prut aştepta implicarea Parlamentului European în blocarea legii votului uninominal.

Băsescu nu mai face două parale

A apărut un prim sondaj de opinie care măsoară intenţiile de vot ale moldovenilor după promovarea noii legi electorale de către parlamentul moldovean. Partidul Socia­list din Moldova, PSRM, PAS-ul Maiei Sandu şi Partidul Democrat al lui Plahotniuc sunt singurele formaţiuni politice care ar trece pragul parlamentar dacă s-ar organiza alegeri acum. Asta arată un sondaj efectuat de IDI în această toamnă şi care a fost făcut la comanda lui Plahotniuc și este foarte suspect de a fi trucat în punctele esenţiale. Moldovenilor le-a fost servit un sondaj menit să arate că PD-ul stă bine (9%), dar, cel mai important, că PAS-ul stă mult mai bine decât Platforma lui Andrei Năstase (PAS cu 21% şi Platforma DA cu 4%).

Exact ca în vara anului 2016, Plahotniuc scoate din joben un sondaj menit să strice negocierile dintre Năstase şi Maia Sandu, pentru că, zilele acestea, cele două formaţiuni, PAS şi PPDA, tocmai negociază o participare comună pe liste, la viitoarele alegeri parlamentare.

Plahotniuc l-a coborât pe Năstase la 4% şi-a urcat-o pe Maia la 21%, pentru a amplifica diferenţa dintre cei doi, în contextul în care, în cadrul negocierii, nu e stabilită ponderea fiecărui partid în viitoarea construcţie electorală. Cercetarea sociologică, cu toate imperfecţiunile ei, arată că, la viitoarele alegeri, PSRM-ul va avea o majoritate absolută, pentru că este evident că toate cele 48 de colegii uninominale din ţară vor fi câştigate de socialişti. Tot în acest sondaj am văzut un lucru foarte interesant.

După mai bine de jumătate de an de când şi-a făcut partid în Republica Moldova, fostul preşedinte Traian Băsescu nu reuşeşte să adune nici măcar un procent şi să iasă din categoria „şi alţii“. Băsescu nu mai este convingător nici pentru moldoveni şi, mai mult, electoratul unionist nu se identifică cu fostul preşedinte al României.

Iohannis, în capcana lui Dodon

Cu câteva săptămâni în urmă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat o mare lovitură de imagine, invitându-l, oficial, pe Klaus Iohannis să viziteze Republica Moldova. După ce, toată vara, Iulian Chifu s-a chinuit să le explice moldovenilor cât de nefrecventabil este Igor Dodon în Europa, președintele moldovean i-a răspuns făuritorului Proiectul de țară, invitându-l pe președintele României la Chișinău, iar această mișcare îl pune pe prorusul Dodon în poziție de câștigător, pe de o parte, diplomatic, și, mai important, Dodon a făcut o mișcare electorală foarte abilă.

Anul 2018 va fi un an cu o intensă campanie electorală (alegerile vor fi la sfârșitul anului), iar singura problemă a lui Igor Dodon este suspiciunea că acesta nu ar avea o poziție corectă față de România, viziune care ar împiedica câțiva stataliști să voteze PSRM-ul.

În primăvara-vara anului 2018, Klaus Iohannis este nevoit să dea curs invitației lui Dodon, astfel că, la toate televizoarele și pe tot Internetul, moldovenii vor vedea că nefrecventabilul în Europa Igor Dodon stă la masă și discută cu Iohannis. Un eventual refuz al președintelui României de a da curs invitației moldoveanului (lucru foarte puțin probabil) ar fi la fel de câștigător pentru Dodon, deoarece acesta gestul de prietenie față de România l-a făcut. Prin urmare, acuzația că, în eventualitatea în care PSRM câștigă alegerile parlamentare, guvernul socialist al lui Dodon nu va avea relații diplomatice cu România nu mai e valabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

1 Comentariu

  1. V-ati lamurit acum de ce Moisa este un mare caracter si de ce demisia lui si trecerea lui la PPE sunt admirabile din tate punctele de vedere? Doar ca la cei 10.000 de iepuroi pe luna nu poate renunta din scarba fata de PSD si Draqnea. Este un fel de compensatie, pe care noi incoruptibilii din USR + PNL si sefii nostri, Sekuristii, o intelegem pe deplin.
    ”Pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din ţară, acest domn Sorin Moisă a fost, până sâmbătă, un personaj absolut necunoscut, iar începând de sâmbătă, instituţiile de presă ale Binomului au început să ne explice ce om minunat este acest politician. Ce nu se ştie în ţară e faptul că domnul Moisă era liderul grupului PSD în problematica Republica Moldova. Individul Sorin Moisă este omul care, vara aceasta, l-a luat de mână pe oligarhul Plahotniuc şi l-a plimbat prin holurile Parlamentului European. Mai mult, atunci când popularii europeni puneau problema sancţionării guvernului de la Chişinău pentru promovarea noii legi electorale cu încălcarea gravă a Raportului Comisiei de la Veneţia, domnul Moisă a iniţiat un grup de sprijin pentru Plahotniuc în rândul europarlamentarilor socialişti. Apare întrebarea pentru noul europarlamentar popular Sorin Moisă dacă aceeaşi conştiinţă care l-a făcut să demisioneze din PSD a fost cea care l-a mânat să „îngroape“ Republica Moldova în momentul când opoziţia de peste Prut aştepta implicarea Parlamentului European în blocarea legii votului uninominal.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.