Joseph E. Stiglitz: Cum să supraviețuim în era Trump

În mai puțin de o lună de mandat, președintele Donald Trump a reușit să răspândească haosul și incertitudinea – și o doză de teama care l-ar face mândru pe orice terorist – într-un ritm amețitor. Nu este suprinzător că cetățenii și liderii din lumea afacerilor, societatea civilă și guvern se străduiesc să răspundă în mod corespunzător și eficient”, scrie pentru Project Syndicate Joseph E. Stiglitz, laureat al Nobelului pentru Economie şi profesor la Columbia University.

Orice privire în perspectivă nu poate fi decât provizorie, pentru că Trump nu a venit încă cu o legislație detaliată în fața Congresului, iar justiția nu a răspuns înca pe de-a-ntregul la valul său de decrete. Însă această incertitudinea nu este o justificare pentru a nega o realitate.

Dimpotrivă, este limpede acum că tot ceea ce Trump spune sau transmite pe Twitter trebuie luat în serios. După alegerile din noiembrie a urmat o speranță cvasi-universală că Trump va renunța la expremismul care i-a definit campania. Cu siguranță, credeam atunci, că acest maestru al irealității va adopta o altă poziție în momentul în care își va asuma responsabilitatea a ceea ce deseori este numit cea mai puternică poziție din lume.

Cam așa se întâmplă cu orice președinte american: indiferent cu cine am votat, proiectăm asupra lui imaginea președintelui care am vrea să fie. Însă, în timp ce majoritatea oficialilor aleși încearcă să-i mulțumească pe toți, Trump nu a lăsat loc de îndoială că dorește să facă tot ce a spus: să interzică imigrația musulmanilor, să construiască un zid la granița cu Mexicul, să renegocieze acordul NAFTA, să anuleze reformele Dodd-Frank ale pieței financiare și multe altele, pe care până și susăținătorii săi le resping.

Uneori am criticat unele aspecte și politici ale ordinii economice și de securitate de după al Doilea Război Mondial, bazată pe ONU, NATO, UE și o rețea de alte instituții și relații. Dar e o mare diferență între încercările de a reforma aceste instituții și relatii, pentru a le permite să slujească lumea mai bine, și o agendă care caută să le distrugă imediat.

Trump vede lumea în termenii unui joc de sumă nulă. În realitate, globalizarea, dacă este gestionată bine, este o forță de sumă pozitivă: SUA câtiga dacă prietenii și aliații lor – fie Australia, fie UE sau Mexic – sunt mai puternici. Însă abordarea lui Trump amenință să schimbe totul în joc de sumă negativă: America va pierde de asemenea.

Această abordare a fost evidentă încă de la discursul inaugural, cand a repetat sloganul ”America first” cu intonații istorice fasciste, când și-a afirmat angajamentul față de cele mai urâte planuri vizionare. Administrațiile precedente au luat întotdeauna în serios promovarea intereselor americane. Însă politicile pe care le-au aplicat erau construite pe o înțelegere luminată a interesului național. Americanii, credeau aceste administrații, beneficiază de pe urma unei economii globale mai prospere și de pe urma unei rețele de alianțe cu țările angajate pe calea democrației, a respectării drepturilor omului și a statului de drept.

Dacă este să vedem partea luminoasă a nebuloasei Trump, aceasta este noul sentiment al solidarității pentru apărarea valorilor toleranței și egalității, solidaritate susținută de imaginea intoleranței și misoginismului, ascunse sau manifeste, pe care le întruchipeaza Trump. Această solidaritate a devenit una globală, iar Trump și aliații lui sunt respinși în intreaga lume democratică.

La fel, în țară, angajații companiilor și clienții lor și-au exprimta îngrijorarea față de directorii și membrii conducerii care îl sprijină pe Trump. Liderii companiilor americane și investitorii au devenit susținători ai lui Trump. La Forumul Economic Mondial de la Davos din acest an, mulți au salivat când au auzit promisiunile pentru reducerea taxelor și dereglementare, în timp ce au ingnorat protecționismul și intoleranța lui Trump, pe care nu au menționat-o în niciuna dintre întâlnirile la care am participat.

Și mai îngrijorătoare este lipsa curajului: era limpede că multora dintre cei cărora le era frică de Trump le era teamă să ridice vocea, doar să nu fie (ei sau compania lor) amenințați de vreun mesaj de pe Twitter-ul prezidențial. Teama generalizată este caracteristica regimurilor autoritare și văd asta în SUA pentru prima dată în viața mea.

Prin urmare, importanța statului de drept, un concept cândva abstract pentru mulți americani, a devenit un fapt concret. Sub domnia legii, dacă un guvern vrea să împiedice firmele să-și relocalizeze fabricile, el trebuie să adopte o legislație care să creeze stimulente care să descurajeze comportamentul pe care îl consideră indezirabil. Guvernul nu poate intimida anumite companii și nici nu poate cataloga refugiații traumatizați drept amenințări la adresa securității.

Ziarele mari din America, The New York Times și The Washington Post, au refuzat să spună cât de dedicat este Trump față de valorile americane. Nu este normal ca SUA să aibă un președinte care repinge independența justiției; care îi înlocuiește pe înalții oficiali din armată și servicii cu un fanatic din presa de extremă-dreapta; nu este normal ca, în timp ce Coreea de Nord efectuează ultimul test balistic, președintele să promoveze ultimele afaceri ale fiicei sale.

Dar când avem de-a face cu evenimente și decizii care depășesc limita civilizației e simplu să devii indiferent și să începi să ignori marile abuzuri de putere și marile batjocuri ce vor urma. Una dintre marile provocări în această nouă eră va fi să rămânem vigilenti și să rezistăm, oriunde și oricând va fi nevoie.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.