Judecător: Putin a aprobat probabil uciderea lui Litvinenko

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat probabil uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko (foto) la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv, transmite AFP.

„Operațiunea FSB a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin”, a apreciat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Aleksandr Litvinenko a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul anului 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri.

„Sunt sigur că dnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenția de a-l otrăvi pe Litvinenko”, consideră judecătorul britanic.

Guvernul Marii Britanii a decis, joi, să îl convoace pe ambasadorul Rusiei la Londra, după publicarea concluziilor anchetei privind moartea fostului spion KGB Aleksandr Litvinenko, potrivit cărora este posbil ca preşedintele Vladimir Putin să fi aprobat asasinarea opozantului rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior, conform Agerpres, că Moscova „nu este interesată” de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen.

Image result for Aleksandr Litvinenko

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.