Kissinger, speriat de lipsa de obiective strategice a SUA

La momentul preluării administrației, președintele Joe Biden a promis că va reunifica o țară polarizată și că va readuce diplomația în centrul politicii externe americane. Acum, la jumătatea mandatului, FBI execută un raid fără precedent la reședința unui fost președinte al SUA, care poate avea consecințe politice explozive în țară, iar aliații NATO oferă sprijin de zeci de miliarde de dolari sub formă de armament unei Ucraine aflate în război cu Rusia. Nu este tocmai o reconstruire a păcii sociale și nici o revenire la diplomație.

Iar dacă cele doua scopuri inițiale ale administrației Biden au fost sacrificate pentru un plan mai important, acesta nu poate fi identificat. În luna martie, președintele Biden a sugerat că în Rusia ar trebui să aibă loc o schimbare de regim, iar această declarație a trebuit imediat nuanțată. Recent, lidera Camerei Reprezentanților a întreprins o vizită în Taiwan care riscă să ridice tensiunile cu China la cote periculoase și presa americana nu poate spune cu exactitate dacă această vizită a fost sa nu aprobată de președintele Biden. Se pare că Biden nu a putut să o oprească pe Pelosi să facă asta. Apoi, după cum el însuși spune, Biden nu a avut cunoștința de percheziția FBI la reședința fostului președinte decât după ce aceasta a avut loc, deși este vorba despre o decizie care poate crea mari tulburări în țară.

Ultimii doi ani nu au arătat că politica administrației Biden are un scop bine stabilit și că doctrina Biden – cea a luptei dintre democrație și autocrație – nu este decât o revenirea în forță a neoconservatorismului la Casa Albă.

 

Într-un interviu publicat de The Wall Street Journal la finalul săptămânii trecute. Henry Kissinger atrage atenția că Statele Unite au o politică externă lipsită de un scop precis și care a adus țara la un pas de război cu Rusia și China.

Kissinger vede cum lumea de astăzi se îndreaptă către un dezechilibru periculos. «Suntem la un pas de război cu Rusia și China din motive pe care noi le-am generat, fără a avea o idee despre cum se vor încheia lucrurile sau care este scopul lor», spune el. Pot oare Statele Unite să-și incite adversarii unul împotriva celuilalt, așa cum au făcut în perioada președintelui Nixon? Kissinger nu are o rețetă exactă despre cum ar putea SUA să facă asta acum. «Nu putem spune că-i mai putem dezbina și apoi că-i putem pune unul împotriva celuilalt. Tot ce putem face este să nu accelerăm tensiunile și să nu creăm opțiuni pentru adversari, dar pentru asta trebuia să ai niște scopuri precise».

În ce privește Taiwanul, Kissinger se teme că SUA și China se îndreaptă spre o criză și cere cât mai multă constanță din partea Washingtonului. «Politica dusă de ambele partide din America a permis Taiwanului să se devină o entitate autonomă democratică și a permis menținerea păcii între China și Statele Unite vreme de 50 de ani. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți când luăm măsuri care pot să modifice această structură de bază a politicii noastre».

Kissinger a stârnit o controversă la începutul acestui an, când a sugerat că politica imprudentă a SUA și NATO ar fi dus la criza din Ucraina. El consideră că nu există altă variantă decât tratarea cu seriozitate a îngrijorărilor lui Vladimir Putin legate de securitate și crede că NATO a greșit când a semnalat Ucrainei că poate intra în Alianță. «Am crezut că Polonia – și toate țările vestice care sunt parte a istoriei occidentale – sunt în mod logic țări membre NATO». Însă, în opinia lui Kissinger, Ucraina este o sumă de teritorii care au aparținut cândva Rusiei, pe care rușii le consideră teritoriile lor, deși ”unii ucraineni” nu acceptă asta. Stabilitatea poate fi menținută dacă Ucraina acționează ca un tampon între Rusia și Vest. «Am fost în favoarea independenței Ucrainei, însă mă gândeam că rolul cel mai bun pentru Ucraina era sa fie cel al Finlandei».

Acum, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, «cred că, într-un fel sau altul, formal sau nu, Ucraina trebuie tratată ca o țară membră NATO», spune Kissinger. Însă el consideră că se poate ajunge la o înțelegere care să ofere Rusiei teritoriile cucerite inițial, în 2014, când a ocupat Crimeea și porțiuni din Donbas. Kissinger nu poate spune cât de mult ar trebui să difere această înțelegere de cea la care s-a ajuns în urmă cu opt ani.

Chestiunea morală legată de independența și democrația din Ucraina, unde după 2014 majoritatea cetățenilor sunt pentru aderarea la UE si NATO, și soarta ucrainenilor aflați sub ocupația rusă sunt chestiuni foarte delicate pentru Kissinger. Dacă cel mai important lucru este evitarea unui război nuclear, atunci ce se va întâmpla cu statele mici, nenucleare, care rămân la mila statelor mari și a politicii lor de menținere a echilibrului? «Cum să combinăm capacitatea noastră militară cu scopurile noastre strategice și cum să adaptăm scopurile noastre strategice la cele morale – aceasta este o problema nerezolvată»”, spune Kissinger.

Interviul oferit de Kissinger se concentrează pe doua concepte – echilibru și scop. ”În opinia mea, echilibrul are doua componente. Un echilibru de putere, cu acceptarea legitimității unor valori care uneori sunt opuse propriilor tale valori”. Celălalt nivel este ”echilibrul în acțiunile întreprinse, faptul că avem limitări în folosirea forței, pentru a ajunge la un echilibru general”.

În zilele noastre, consideră Kissinger, au dispărut două tipuri de lideri care au marcat istoria lumii – liderii pragmatici cu clarviziune și liderii profetici și vizionari. Kissinger arată că Charles de Gaulle, Richard Nixon, Anwar Sadat și Konrad Adenauer au fost niște lideri vizionari, însă nu s-au ridicat la înălțimea celor ce i-au precedat. ”Cred că marea problemă a perioadei actuale este definirea unei direcții. Nu facem decât să reacționăm la emoțiile momentului”, a atras atenția Kissinger. Americani nu vor să separe ideea de diplomație de relația personală cu adversarul. Tind să vadă negocierile în termenii misionarismului, nu în termeni psihologici, încercând să-i convertească sau să-i condamne pe interlocutorii lor, în loc să le înțeleagă modul de a gândi”.

Remarcile din The Wall Street Journal aparțin unuia dintre cei mai războinici strategi americani, unul care, în opinia multora, ar fi putut sta în boxa acuzaților unui Tribunal Penal Internațional. Se pare însă că politica externă americana a devenit prea agresivă și în concepția fostului secretar de Stat. Kissinger a tras un semnal de alarmă în cotidianul financiar american nu pentru că a devenit un pacifist, ci pentru că politica neoconservatoare americană este considerată periculos de agresivă de un strateg care și-a petrecut viața studiind din culise tectonica imperiilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

25 de Comentarii

  1. In my opinion, a mai fost unul care a vrut sa „miste in front”, Elon Musk.
    Asta a considerat ca el fiind tanar (50 de ani), trebuie sa preia comanda „planetarilor” invechiti in conceptii si prin acizitionarea Twitter, sa-si bage in buzunar (facand mici concesii adevrului) si pe republicanii din politica Americana.
    Reactia „politbiroului” condus de Rothschild a fost furibunda, numitul Musk fiind la un pas de a fi adus in sapa de lemn.
    Batranul Kissinger a considerat probabil, ca a venit momentul sa faca cateva sugestii utile, in „politbirou”.

  2. ” încercând să-i convertească sau să-i condamne pe interlocutorii lor, în loc să le înțeleagă modul de a gândi”.
    Pai asta-i esenta politicii SUA. Sa-i cucereasca pe toti. Adica expansiunea imperiului american.
    Nici nu se gandesc sa faca tratate de COLABORARE pe baza principiului „traieste si lasa sa traisca” atata timp cat interlocutorul are ceva ce le trebuie SUA.

  3. Sa va spun concluziile multora din strainatate dar nu romani: caderea si schimbarea in rau jalnic a inceput exact la 2 luni dupa ce obama a preluat america! Monentul/perioada a fost cand au sosit israelienii(au dat telefon cu cateva minute inainte de aterizare, nu protocol fixat cu zile sau luni in urma), caruia i s-a spus fresh „capul sa picioarele” si a incaruntit brusc in urma socului. De atunci au inceput zgaltaielile puternice in amarlicuta, secu lor nu au reactionat sub nicio forma, s-au retras in banca lor si au inceput revoltele si contrele cetatenilor spre obama si nu numai. Sper ca nu ati uitat perioada de debut a primului mandat. Henry se trezeste vorbind precum cainele care latra la bataia vantului.

  4. Nu știm exact ce a fost cu Twiter, fiindcă este in faliment.

    Musk a vândut Tesla săptămâna trecută pentru 9 mld $, ceea ce înseamnă ca lumea nu mai crede in „verde”.

    E imposibil ca USA sa-si mai definească vreo strategie când 85% din populația planetei o urăște cu patimă din cauza politicii arogante de forță pe care a dus-o de la WW2 încoace.

    Iar Kissinger nu-i vreun nevinovat.

  5. Kissinger,un blestem pentru omenire!De la crimele din Vietnam pana la baia de sange din Chile, toate marile crime ale umanitatii din perioada 1970-1980 au semnatura lui!
    Henry Kissinger este oficial de rang înalt al organizației evreiești B’nai B’rith și, de asemenea, membru al grupului Bilderberg și al Comisiei Trilaterale. Aparține Marii Loji francmasonice elvețiene Alpina, Clubului elitist Bohemian și este un membru al Cluburilor Phi Beta Kappa, Cosmos, Federal City și Century.
    Christopher Hitchens a cerut declararea lui ca criminal de razboi!Pana azi ramane un blestem al umanitatii,sa spunem adevarul
    Indiferent ce spune la o varsta cand creierul sau e uscat,ramane un criminal al umanitatii

  6. Kissingerul poate spune ce vrea el,dar in regiunea Zaporojie,adica acolo unde este faimoasa centrala nucleara,sunt peste 30.000 de cereri pentru pasapoarte rusesti-stire proaspata.Drogatul spune ca este „rusificare fortata” dar nu :s-au cam saturat si ucrainenii de el,da ce-i prost s-o recunoasca?!! Asa ca Kissingerul este pe alaturi cu speranta.Daca se merge in aceasta directie Ukraina,pe masura ce este cucerita,v-a fi locuita de ucraineni cu pasapoarte rusesti.Situatia se schimba in fiecare zi lent,este adevarat,in rau,atit pentru drogat cit si pentru prienenii lui.

  7. Omul ăsta e un fel de Brucan al americanilor; după ce a folosit bunul lui plac drept argument unic pentru mersul lumii, el vine acum ca un mare înțelept care dă sfaturi prețioase. Acum America nu mai face ce vrea ea, ea face doar ce poate!

  8. Kissinger, ca blestem al omenirii si ca ceilalti blestem- blestemati ai neamul lui: Lenin, Trotsky, Hitler, Marx, Goebels, Rockefellers, Morgan, Goldman Sach, Fridman, etc. vor sa vada milioane de morti si zeci de milioane suferind. Dar, Kissinger, cu rusii nu o sa poti face genocidiul care ai facut cu bietii tarani vietnamezi

  9. Dacă până și un khazar de asemenea calibru iese de mai multe ori la interval cu asemenea declarații, înseamnă că Iuesei și lacheii săi occidentali între care cei dintâi suntem noi, e cu un picior în groapă și deja-i alunecă și celălalt.

  10. Razboiul a fost inceput de Biden cand l-a instigat pe nazistul Zelensky sa incalce acordul de la Minsk. Scopul razboiului inceput de Biden este exterminarea Rushilor urmata de exterminarea Chinezilor, Indienilor, Africanilor inclusiv idiotul util Lloyd Austin, Latinilor inclusiv totzi Romanii shi alte „rase inferioare”.

  11. @postarea de la 19:40
    Ceea ce Kissinger incearca sa explice „conducerii” formata din camatari, este ca banul are o putere imensa, dar nu nelimitata si ca incapatanarea lor de a continua prosteste razboiul din Ucraina, a dus la formarea unei coalitii la nivel global (vezi Calcutta), indreptata nu numai impotriva USA, ci si a lor personal. Mai in gluma, mai in serios, am putea sa-l vedem pe Nentu’ Soros, impaiat si expus in Piata Rosie, pe post de „Matrioska”.

  12. Salut cu respect opiniile forumiștilor de până la ora 21:18 când scriu. Nimeni nu mai poate fi dus de nas chiar atât de ușor cum cred unii de peste Baltă.

  13. Killinger e unul din psihopatii cu trecere la oamenii cu sindrom stockholm. Pentru dragostea si devotiunea in rasturnarea de guverne, pornirea genocidului si uciderea infidelilor a primit premiul Nobel in 1973.

  14. Pai obiectivele strategice ale sorosist-progresistilor care conduc America azi sunt chiar mai fateziste ca ale altor dictatori din istorie: eliminarea lui Putin si a lui Xi care ne-a spus Sorosh cu gura lui: „Reprezinta un pericol pentru open society”. Crede Sorosh ca poate conduce Rusia si China cu niste ONG-uri cu oameni de nimic. De parca Rusia e Estonia. Si in rest obiectivele usristilor mondiali: sa enerveze pe toata lumea si sa distruga orice pot.

  15. … si totusi, sunt multi americani care mai judeca, restul sunt la remorca propagandei globalist-sorosiste, promovata prin CNN et comp! Ei nu vad decit prepotenta americana peste tot!!

  16. Săptămâna trecută, CNN s-a dus in Congresul american ca sa se plângă ca a scăzut audiența cu cca 90% (de la 5,4 mil telespectatori la 640.000 telespectatori), motiv pentru care e in pragul falimentului.

    CNN a rugat republicanii să vorbească si la ei pe post, tocmai din cauza scăderii audienței si a încasărilor din reclame.

    Sunt de acord cu tine că presa noastra ne arată o lume mică.

    Chiar dacă presa noastră adopta politica struțului, nu înseamnă că lucrurile nu se întâmplă si că lumea nu se schimbă.

  17. De urmărești cu atențție politica externă de decenii a americii, imbârligată cu un NATO,. vei observa că sunt belicoși fuduli,. De cele mai multe ori prea siguri in ceea ce fac, fără să fie interesați de finalitatea acțiunilor lor,. Ori chiar nu le pasă, ori nu au inteligența să vadă cap coadă o acțiune,.ceea ce nu e doar de condamnat..

  18. comentariile imi amintesc un banc vechi aplicat la vremuri noi: democratiile sunt pe marginea prapastiei si dictaturile cu un pas in fata…evident 🙂

  19. @ribi 1 = ai dreptate / democratiile, asa cum le-am crezut noi ca sunt, chiar se apropie de prapastie. Asa zisa pandemie de Covid ne-a aratat ce repede se poate instala autocratia si dictatul. Pandemia a fost o repetitie generala a cum se poate controla si dirija viata oamenilor.
    Alt fapt care a dus la decaderea „democratiei” occidentale este cel al falsificarii alegerilor. Faptul ca in SUA se vorbeste de falsificarea alegerilor prezidentiale este groaznic.
    Introducerea dictaurii unei minoritati sau a unor popoare numai pentru ca ele su fost candva in istorie persecutate anuleaza orice democratie.
    Manipularea presei, cumpararea ei, CENZURA introdusa cu pumnul in manusi de catifea – iti dau bani daca scrii ce vreau – este tot o decadere a democratiei.
    Democratia, asa cum am crezut-o noi, este un MIT….. o rochita de mireasa pe o prostituata.
    Cand politica mondiala se vrea dictata de tot felul de forumuri asa zis elitiste, democratia DISPARE!!!
    Din pacate azi DEMOCRATIA este o poleiale frumoasa, care se crapa prin partile ei rusinoase si incepe sa se vada monstruozitatile care se coc in spatele poleieilii!!!

    Romania este un aspect dureros al acestei poleieli si pute groaznic….

  20. E Arabia Saudita o democratie ?
    E Arabia Saudita c-un un pas inaintea democratiei ea insasi … pe marginea abisului … ?

    PS. Pe cine crezi ca manipulezi …searbad ..Tibby 1 ? 😛 😉

  21. unele democratii sunt dictaturi si unele dictaturi sunt democratii
    cine esti tu si cat ti-e PUMNUL ca sa lipesti etichete ?

    USA are inca pumnul gross desi picioarele vizibil de lut …asa ca USA poate declara o DICTATURA ca buna
    si o democratie ca rea !
    DE CE ?
    Pentru ca vizibil tuturor USA are drept de …AVETIZIOR-DE-INTEGRITATE ! USA definste … „integritatea” care fara definitie
    n-ar fi ce este ci ar fi ce pare 😉 !

    CAPSIHI ?
    🙂

  22. ”Americanii tind să vadă negocierile în termenii misionarismului,”
    -nu
    americanii vad orice in termenii iudeo-masoni ai Apocalipsei.

  23. La 99 de ani Kisinger stie ca va muri curand totushi razboiul termo-nuclear inceput de Biden il sperie pentru ca stie ca nu doar el ci milioane de oameni vor cade victime acestui razboi agresiv inceput de neo-conii din SUA care il controleaza pe Biden care e senil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.