Klaus Iohannis și politicienii europeni, ”capitulare nejustificată”

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac spune că Spaţiul Schengen nu se va desființa și taxează declarația recentă a președintelui Klaus Iohannis pe acest subiect. 

Întrebat la emisiunea ”Insider Politic” difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă mai există vreo şansă ca România să adere la Schengen anul acesta,  Tomac a răspuns afirmativ.
”Evident că există. Este necesar un acord politic în Consiliul European. Problema nu mai e bilaterală între România şi Bulgaria, România şi Bulgaria versus Austria sau Olanda, problema a devenit una europeană şi, din punctul meu de vedere, preşedintele Iohannis trebuie să reuşească să facă ceea ce a reuşit preşedintele Traian Băsescu, şi anume să obţină o decizie a Consiliului European prin care să ceară Consiliului Uniunii Europene să nu mai blocheze intrarea noastră în Spaţiul Schengen pentru că încalcă tratatul. Consiliul European reuneşte şefii de stat şi de guvern şi au existat două decizii ale Consiliului European, în 2011 şi în 2012 prin care s-a cerut expres Consiliului Uniunii Europene, respectiv Consiliului de miniştri şi JAI să nu mai blocheze intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Din păcate, în 2012 am avut acea festivitate politică de tristă amintire când USL a dat peste cap tot statul şi atunci s-a suspendat întregul proces şi România a intrat într-o zonă gri. Acum, dacă preşedintele Iohannis, împreună cu cancelarul Germaniei, care şi-a exprimat de nenumărate ori susţinerea pentru noi, ar impune o asemenea decizie în Consiliul European, lucrurile s-ar tranşa foarte rapid. Politic, doar asta este soluţia”, a declarat Eugen Tomac.
Chestionat cum comentează declaraţiile preşedintelui  Klaus Iohannis, care a a spus că Spaţiul Schengen aproape că nu mai există, Tomac a explicat că acesta există şi că nu trebuie să intrăm în capcana folosită de politicienii europeni.
”Da, e o capitulare nejustificată. Spaţiul Schengen există şi aici nu trebuie să intrăm în această capcană folosită de toţi politicienii europeni şi aici mă refer la şefii de guvern şi de stat din UE care ei anunţă că suspendă acordul Schengen. Este o mare minciună. Nu se desfiinţează Schengen. Atunci când se va desfiinţa Spaţiul Schengen, se va pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Uniunii Europene. Faptul că cineva, la trecerea ditr-o ţară în alta, instalează două patrule de poliţie care supraveghează intrarea dintr-o ţară în alta nu înseamnă că se reintroduc controale la frontieră”, a explicat Tomac.
”Spaţiul Schengen nu se desfiinţează. Gândiţi-vă că zilnic peste 3 milioane de cetăţeni europeni circulă dintr-o ţară în alta. Cei din nordul Italiei care muncesc în Elveţia merg în Elveţia. Cei din Austria care muncesc în Germania… ce ar însemna pentru aceşti oameni ca zi de zi să li se introducă controalele clasice, aşa cum le ştim noi, la frontieră. Nu, nu discutăm de acest lucru. Spaţiul Schengen nu înseamnă numai liberă circulaţie, Spaţiul Schengen înseamnă libertatea de circulaţie a bunurilor, a mărfurilor. Nimeni nu e pus în situaţia de a suspenda circulaţia mărfurilor în interiorul UE pentru că asta ar însemna să fie sub semnul întrebării însăşi existenţa pieţei unice europene. Evident că toată Europa este în precampanie electorală pentru alegerile europarlamentare şi anumite state nuanţează acest discurs pentru publicul intern. Pentru că ai opţiunea de a ieşi din Spaţiul Schengen”, a mai afirmat el.
”(…) Austria, în mod nejustificat, face un abuz de putere şi de aceea din prima clipă când a existat acest vot împotrivă le-am spus celor de la guvernare: s-a comis un conflict juridic fără precedent. În Consilul JAI s-a intrat cu o propunere. Comisia Europeană face evaluarea şi comunicarea către Parlament şi Consiliu. Comisia a propus astfel, pe 11 noiembrie 2022: cerem Consiliului, Comisiei şi Parlamentului să aprobe aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Consiliul a primit o propunere care a sunat astfel, întrucât îndeplinim criteriile să se ia decizia. Parlamentul a votat cu o largă majoritate, în schimb în Consiliul JAI, consiliul miniştrilor de Interne, s-a intrat cu o propunere, s-a ieşit cu două decizii. Aceiaşi austrieci care blamează Spaţiul Schengen au votat pentru intrarea Croaţiei şi împotriva României şi Bulgariei. Singuri şi-au anulat toate argumentele pentru care au sărit în sus spunând că Spaţiul nu funcţionează şi e o problemă cu migraţia”, a spus Tomac.
Eugen Tomac a reclamat Austria la Curtea Europeană de Justiţie. Curtea a respins însă acțiunea lui Tomac.
”Am cerut atunci Guvernului să reclame acest conflict juridic la Curtea Europeană de Justiţie a UE, art. 263 îi dă dreptul, atât Guvernului, cât şi Comisiei, să acţioneze orice decizie pe care o consideră nelegală la Curtea de Justiţie a UE. Am fost şocat să constat că argumentul precum că îngreunăm negocierile este fals. (…) Văzând că statul român nu face nimic pentru a păstra această şansă juridică, am acţionat eu în nume propriu, în calitate de parlamentar european, în judecată, acest abuz de putere al Austriei. Aşteptăm termenul pe care îl va stabili judecătorul”, a precizat europarlamentarul.
Tomac s-a declarat peimist privind şansele României de a intra în Spaţiul Schengen înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Doi momai care se pot lua de mână și pleca unde a dus mutu roata și surdul sapa, sa revina când o veni tata.

  2. Asta despre care-i vorba e afectat,deraiat grav.Un neanderthalian asta e.

  3. E limpede pentru toată Planeta, Sistemul Solar, ba chiar și întreaga Cale Lactee:
    Austria, Olanda & Co. s-au șters la 🌈 cu deciziile CE din 2011-2012.
    Ar fi suficient ca Presedintele Big Guy 10% să MUTE DECISIV dând un telefon la Viena.
    Da’ nu dă, că n-are de ce, măRog…😜

  4. Eugen Tolomac vs Dulap. Iaca de aia suntem noi in Schengen, că avem astfel de „lideri”

  5. Cine il intreaba pe To(lo)mac ceva ? Dar cine-l publica ? Bre, Schengenizare se va face acum pe regiuni: Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banatul si Bucuresti !

  6. Chiar daca Schengen s-ar desfiinta maine, noi avem dreptul sa primim despagubirile estimate la 1,6…2% din PIB pentru fiecare an incepand cu 2011 de cand aveam dreptul sa intram dar ne-a foat blocat accesul.

  7. Cine crede ca Austria se opune de capul ei e naiv.Are in spate Germania.Le este frica de traficul de droguri si migranti dar nu spun.Portul Constanta e vraiste cu vama.La ce coruptie e in Romania e normal sa le fie teama. Apoi mai sunt si rusi in spatele Austriei.Sunt interese mari Noi nu stim sa negociem fiind habarnisti din nastere

  8. Din păcate avem și indivizi” spălați pe creier” ce prin prostia lor au influențat jaful produs de 30 aniîn tara noastră !
    De noaptea mintii. am întâlnit un individ în jur de 40 ani angajat la o instituție de ordine publica, din categoria acestor „nevinovați” care susținea cu vehementa ca ” decât sa fim cu rusii mai bine este ca ne-au luat tot, ne-au sărăcit și jefuit de 30 ani puterile occidentale și este mai bine ca ne-au făcut colonie sărăcita furnizoare de sclavi” !!!
    In mod normal noi România în situația actuala nu trebuie sa” fim cu rusii „, dar nici sa ne luptam cu ei, aceasta avand în vedere circumstanțele politico-economice mondiale actuale, în care noi nu suntem lăsați de occident sa avem relații economice, comerciale cu Rusia și China iar marile puteri occidentale SUA, Germania
    Franța, Italia, Austria au peste 80% din relațiile lor economice cu Rusia și China !! N

  9. Nu inteleg de CE nu lansam o campanile de breakfast prayer ….adica sa ne rugam ne bage dumnezeu in Schengen ..dumnezeu e cel mai tare si nehamer…asa am auzit dous babe de Vero 80 so de ani vorbind …

  10. Tomac se bagă în seamă fiindcă mai vrea un mandat la Bruxelles unde e salariu bun şi nu trebuie să facă nimic.
    Să nu uităm că escrocheria cu contractul cu EADS a fost pritocită în perioada jupânului şi colegului lui, numit Băsescu, cunoscut şi ca „Petrov”, împreună cu Blaga zis „buldogul”, într-un mod extrem de dubios. Nemții chiar începuseră o anchetă de corupție care viza afacerile EADS, dar a fost muşamalizată fiindcă sforile duceau prea sus.
    De ce Petrov@Co, stăpânii lui Tomac, nu au făcut ei astfel încât să fim primiți în Schengen? Fiindcă aşa a fost privită atribuirea directă a contractului de securizare a frontierei către EADS: ca o recompensă pentru un favor. Aşa cum a făcut Popo cu Petrom, când l-a cedat Austriei ca să intrăm în UE.
    Deci nea Tomac: las-o jos, că măcăne!!! Sper să nu prinzi PE din nou 😁.

    @Nicu: nu avem niciun drept să primim despăgubiri. Nu erau dpdv legal obligați să ne primească.
    @Marinarul: Austria nu are doar Germania în spate, ci toată Europa occidentală (Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Italia, Spania, Suedia etc) plus SUA şi marile finanțe, fiindcă o ipotetică intrare a RO în Schwngen ar schimba rutele comerciale şi Marea Neagră ar deveni extrem de importantă. Or capitalul occidental (care şi aşa e în mare suferință în prezent) este concentrat în Occident şi ar pierde enorm. De aceea nu vom intra în Schengen nici dacă le dăm olandezilor portul Constanța, cum sugerau unii trădători. Totul e o vrăjeală şi ar trebui să terminăm cu milogeala asta inutilă.

  11. Romania o sa intre in Schenghen atunci cind o zbura porcul.Afirm asta pt. ca de fapt Comunitatea Europeana nu doreste si au bagat la inaintare cind pe olandezi, cind pe austrieci.

  12. Cine a crezut în fenta aruncata de Tomac să semneze, și-a luat o țeapă uriașă! De ce? Pentru că au publicat răspunsul mult așteptat😉😯 „Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins vineri ca ‘vădit inadmisibilă’ acţiunea în anulare formulată de eurodeputatul român Eugen Tomac împotriva Consiliului UE faţă de decizia neacceptării României în Schengen şi de asemenea şi-a declinat competenţa în acest caz, conform hotărârii publicate pe portalul CJUE. ”
    Când va spun că șansele sunt zero atata timp cat e aceeași casă politică, nu ați crezut, acum aveți răspunsul clar! Încă odată: aveți grijă cui dați datele personale, Tomac se poate folosi cu brio de date la depunerea candidaturii in anul 2024!

  13. Tolomac asta nu-i din Republica Moldova ??? Aia sora cu noi si cu ….Rusia ….Ucraina, depinde de unde vine teava cu ….orice. Ea e sora tuturor, de zici ca-i asistenta cu fustita de la ATI !

  14. Deci Croația este acceptată în spațiul Schengen iar România și Bulgaria nu, de teama migranților, cu toate că ruta directă și rapidă pentru migranți este prin Croația…
    Occidentul are alte motive, alte interese …
    Suntem mințiți, amânați, luați de proști .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.