Kurzii susţin la Moscova proiectul federalizării Siriei

Reprezentantul kurzilor sirieni la Moscova a susţinut decizia de proclamare a unei regiuni federale kurde în nordul Siriei, un proiect care provocat critici atât în rândul rebelilor sirieni, cât şi la Damasc. “Nu urmărim să creăm o zonă autonomă exclusivă a naţiunii kurde”, a declarat Rodi Osman, directorul biroului de reprezentare al kurzilor în Rusia. “Vizăm să instaurăm un regim federal, democratic, laic, în care să se poată regăsi toţi cei catre formează societatea siriană şi prin care aceştia să se simtă reprezentaţi”, a spus reprezentantul kurd, citat de AFP.

Kurzii din Siria şi aliaţii lor au proclamat săptamana trecută un “sistem federal” care uneşte zonele controlate de kurzi din nordul ţării, un model pe care kurzii l-ar dori aplicat la nivelul întregii ţări după încheierea războiului. Această iniţiativă aduce autonomia de facto pentru mai mult de 10% din teritoriul Siriei, care cuprinde şi peste trei sferturi din frontiera dintre Siria şi Turcia, controlată acum de miliţiile kurde.

Kurzii sunt consideraţi cea mai activă forţă în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic din Siria şi Irak, numai că reprezentanţii lor nu au acces la convorbirile de pace ce au loc acum la Geneva sub egida ONU. Principalul motiv este opoziţia Turciei, care consideră mişcările kurzilor ca fiind teroriste şi se teme că evoluţiile din Siria ar putea avea repercusiuni asupra comunităţii kurde din Turcia. Kurzii au deschis în februarie o reprezentanţă la Moscova, pe fondul tensiunilor intervenite între Rusia si Turcia, şi şi-au anunţat intentia de a face acelaşi lucru la Washington, Berlin, Paris şi în mai multe state arabe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.