La ce ne mai trebuie noi companii de stat? Spătaru se reazemă de OCDE

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat că susţine modificarea legislaţiei în aşa fel încât în domenii strategice statul să poată înfiinţa noi companii. Asta în condițiile în care acelaşi stat care nu a fost capabil să facă profitabile unele dintre companiile pe care le deţine. Ministrul invocă implementarea normelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la care România vrea să adere ca membru cu drepturi depline, susținând că reprezintă garanţia în acest sens.

”Actualizăm legislaţia naţională, dăm posibilitatea statului român să aibă instrumentele necesare să-şi continue activităţile strategice – furnizarea de produse sau servicii strategice – pentru România. Este un mesaj clar. (…) România va avea această capacitate de a înfiinţa companii”, a declarat, luni seară, Florin Spătaru, la Prima News.
Chestionat ce garanţie au plătitorii de taxe că statul român, care anterior nu a avut capacitatea de a face profitabile unele dintre companiile sale, va putea face acest lucru, ministrul a răspuns că una dintre obligaţiile pe care România le are, în calitate de candidat la OCDE, este aceea de a implementa normele Organizaţiei.
”Ştiţi bine că implementăm toate măsurile pentru a putea să intrăm ca membru deplin în OCDE. Una din obligaţiile pe care România le are este să implementeze procedurile guvernanţei corporative în conformitate cu normele OCDE, în speţă, în România, celebra Ordonanţă 109. Asta este garanţia că România va implementa pentru toate companiile de stat procedurile de selecţie a echipelor manageriale, incluzând administratori şi directori generali, cu indicatori de performanţă corespunzători după regulile OCDE. Este o procedură de selecţie publică la care pot participa toate persoanele care au competenţele necesare în acest domeniu”, a explicat Florin Spătaru.
Ministerul Economiei are 34 de companii la care este acţionar majoritar, unele dintre acestea fiind profitabile, iar altele fiind în stadiul în care la nivelul lor se implementează programe de restructurare, conform lui Spătaru. Printre companiile care ”suferă”, conform ministrului, şi unde se implementează programe de restructurare, se numără Romaero şi Carfil, producător de tehnică militară.

Guvernul va putea înfiinţa, în numele statului, societăţi cu capital de stat în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

De asemenea, ministerele de resort vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active şi active funcţionale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la preţul pieţei, rezultat dintr-un raport de evaluare al unui expert independent.

Opoziția, prin vocea deputatului USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a acuzat Guvernul că vrea să înfiinţeze noi companii de stat pentru „şmecherii sistemului”, atrăgând totodată atenţia asupra faptului că în prezent există peste 1.400 de companii de stat.

„După scandalul Romarm al fabricii de măști din pandemie, guvernul vrea noi companii de stat pentru șmecherii sistemului.

Azi guvernul pregătește terenul înființării companiilor de stat la propunerea oricăror ministere. Culmea, înființarea noilor companii se va face în baza unei ordonanțe dată în 2014 pentru… eficientizarea activității de privatizare a companiilor de stat.
De ce? Pentru că după afacerea Romarm în care unii șmecheri s-au îmbogățit în timpul pandemiei, guvernul zice că e nevoie de și mai multe companii de stat.
Statul român are peste 1.400 de companii, cu peste 266.000 de angajați. La ei se adaugă probabil peste 5.000 de membri în consiliile de administrație, dacă nu chiar 7.000.
De ce spune guvernul că e nevoie de mai multe companii de stat? Oficial ca să facă „investiții”. Investiții în buzunarele șmecherilor din sistem, de fapt. Trebuie să facă loc pentru noi abonați la banii publici, cu cele 1.400 de companii existente nu se descurcau.
Asta în timp ce trecem prin inflație record, când avem cel mai umflat guvern din ultimii 10 ani, și traversăm o criză economică. Pentru ei se găsesc bani mereu, banii pe care vi-i iau dumneavoastră din buzunare prin taxe și prin inflație.”, scria Năsui pe Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Aita-i și ideea. Companiile de stat din domeniul utilităților publice nu trebuie să aibă principal obiectiv profitul și trebuie să funcționeze obligatoriu pe principiul nonprofitului. Doar așa statul poate proteja cetățeanul de lăcomia privatului.

  2. sa mai sifonam si noi neshte bani…sa mai angajam neshte paraziti clientelari pooliici si rubedeniile, nevestele, amantlacul etc…ca pe vremea impushktului: ori esti bugetar ori NU ESTI DELOC. cand va treziti?

  3. Nu-i nimic rău în asta, decât în mintea prăduitorilot haştagrezişti, care când aud că România ar putea deține ceva, fac urticarie. Doar statul poate susține suveranitatea, atâta cât ne-a mai rămas, iar resursele strategice, infrastructura critică şi cel puțin câteva mari companii care să asigure securitatea alimentară, medicală, socială şi financiară trebuie administrate de stat. Pentru că globalismul e o noțiune legată doar de lăcomie şi profit. Vedem ce au făcut cu RO, nu mai avem nimic. Ne ajută atât de mult încât ne-au distrus industria, energia, zootehnia etc şi ne-au umplut de datorii. Au închis fabricile pt că câştigă mai mult dacă produc în alte țări, unde mâna de lucru şi energia sunt mai ieftine. La fiecare euro pe care ni l-au dat, ne-au luat 10 înapoi. Asta înaeamnă să ai dw-a face cu asasinii economici de la FMI, BM etc. De ucrainieni a fost şi mai rău: le-au luat tot şi i-au băgat şi în război. Iar tendința corporațiilor este să scape de oameni şi să-i înlocuiască cu chestii automatizate. Uitați-vă la call-center-uri unde vă răspund doar roboți şi nu vă ajută cu nimic, la casele de marcat din supermarketuri unde casierițele dispar, şi tot aşa. Într-yn viitor apropiat statul va fi singurul angajator care vă va putea da un serviciu vouă sau copiilor voştri. Şi va fi şi singurul care vă va putea da ajutoare sociale, când companiile vă vor da afară pe toți! Dar asta doat dacă-şi crează cumva nişte surse de venit. Inclusiv prin aceste companii de stat. Țineți minte asta atunci când înjurați şi desconsiderați statul!

  4. @ ENRON 07:46
    + 10 !?
    Cu condiția ca Statul sa fie responsabil și iubitor de România și Români. Nu un Stat masono-securist, plin de SPECIALI prăduitori, care au distrus România.

  5. Pentru furat din bugetul statului! Ce e asa greu de concluzionat?

  6. Acele companii odată puse pe picioare, pe cheltuiala și truda tuturor, vor fi privatizate. De aceea, se pare, a fost născocit și impus, de către cei ce au băncile-n mână, comunismul, doar pentru adunarea bogățiilor ca mai apoi, prin revoluții regizate, să le privatizeze.
    Acest lucru se-ntîmplă de 30 de ani și mai bine în China

  7. intr-o zi Hidroelectrica era in insolventa, iata ca a scapat de mana lacoma a occidentului si inca mai supravietuieste, pe aceeasi placa a incompetentei statului a fost privatizat Petrom, Sidex Galati, distruse fabricile de ingrasaminte si azi ne invadeaza viata plantele modificate genetic pline de pesticide/insecticide, etc. mai ieftine din est, ajutandu-ne sa mai punem o piatra pe mormantul Romaniei. Ce spuneau „fatucile si fatucii” anilor ’90 „grandomania lui Cea… a creat colosi industriali”, cat de inculti erau ziaristii de nu auzisera de concerne industriale precum BASF etc. Au distrus Comtimul si toate complexele zootehnice pt a importa din Ungaria si Polonia. La fel au taiat livezile ca sa importam cirese, mere, pere, etc. Daca propagandistii ar fi rasplatiti moral de viata dupa cat au sapat la fundamentul Romaniei poate ar fi un semn bun. Cum Statul francez poate sa detina unitati de productie si Romania NU? Ba poate sa refuze ca un patron sa-si instraineze afacerea, daca este in dezavantajul Frantei…

  8. Companiile de stat sunt bune in orice stat normal la cap. Ele ar trebui sa constitue un factor de siguranta si de temperare a tendintelor speculative ale companiilor private si in special ale celor straine.
    Cu conditia ca statul sa nu faca aceeasi specula pe care o practica restul companiilor.
    Spre exemplu: o banca de stat care sa nu pretinda dobanzi exacerbate la credite. Idem la o companie de stat petroliera care sa nu umfle pretul carburantilor.
    Companiile de stat, nu doar din domeniul strategic, ar fi un element de echilibrare a tendintelor speculative.
    In Romania asa ceva este imposibil din cauza controlului slab al statului. Orice companie de stat va fi adusa in stadiul falimentului ptr a fi vanduta pe nimic, contra spaga, in special strainilor……[Rumburak]

  9. Noi ascultam ce spun aia care n-au facut una de 1 leu in viata lor, aia care traiesc de la stat toata viata ? Nu v-ati saturat sa mai citati USR si AUR ? Treziti-va !

  10. OCDE este urmasa (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.
    Prin Tr.de aderare la UE din 1 ian.2007,Romania isi mai pastra un simulacru de suveranitate,guvern si stat de drept ,dar acum prin aderarea la OCDE,s-a terminat.Reforma structurala,investitiile,guvernanta „publica”,digitalizarea,mediu,biodiversitatea ,infrastructura,gasesc o tara jefuita de 30 de ani de resurse si forta de munca,de conditii de munca si trai cu exceptia tradatorilor de la virf cu stapanii lor externi.
    Pe parcursul procesului de aderare la OCDE România este evaluată de 26 de Comitete și va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.
    Deci intreaga legislatie interna va fi de fapt externalizata,facuta dupa a stapnilor.
    Guvernul tradator prin Ciuca,Iohnanis si Aurescu vor noua „aderare”pt a intar si mai bine sugrumarea si jaful.
    Florin Marian Spataru,”marinar” din Galati”univ.Dunarea de Jos”fost manager la Damen este omul lor,asa cum Virgil Popescu fst min,ec.inainte alui este omul lui David Muniz ,al OMV praduind energa Olteniei si a tarii,un oltean si o un galatean praduitori de patrei,Daca vroiau management roanesc ,faceau aceste lichele si IUDE,nu praduiau si nu tradau poporul roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.