La ciocnirea culturii cu politicul

Andrei Pleșu este invitatul lui Sorin Antohi în cadrul conferințelor „Idei în Agora“ de la Muzeul Municipiului București.

Discuția „Cultură, ideologie și politică în România de azi“ de la Casa Filipescu-Cesianu, promit organizatorii, „abordează frontal interacțiunea dintre cultură, ideologie și politică. Invitatul serii, de la ora 18.00, Andrei Pleșu este el însuși o figură proeminentă a acestei interacțiuni complexe: protagonist pe multiple scene publice (academică, intelectuală, culturală, civică, diplomatică, politică), «spectator angajat», raisonneur, martor privilegiat, lider de opinie, personalitate charismatică inconturnabilă etc. Va fi o discuție deschisă despre vremuri tulburi.“

Andrei Pleșu s-a născut în 1948 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Istoria şi Teoria Artei. A obţinut doctoratul în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti, cu teza Sentimentul naturii în cultura europeană. Lector universitar (1980 – 1982) la Academia de Arte Plastice, Bucureşti (cursuri de istorie şi critică a artei moderne româneşti). Profesor universitar de filozofie a religiilor, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991 – 1997). Unul dintre discipolii principali ai lui Constantin Noica. Este fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (ulterior Dilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei Noua Europă, rector fondator al Colegiului Noua Europă (1994-2014). Ministru al Culturii (1990-1991), Ministru al Afacerilor Externe (1997-1999), Consilier Prezidențial (circa patru luni, decembrie 2004 – mai 2005). Membru în World Academy of Art and Science şi în Académie Internationale de Philosophie de l’Art, dr. Phil. Honoris Causa al Universităţii Albert Ludwig din Freiburg-im-Breisgau şi al Universităţii Humboldt din Berlin, Commandeur des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’Honneur.

Sorin Antohi (n. 1957), moderatorul dialogului, este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta.

„Idei în Agora“ este un program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume – care asigură conținutul. Întâlnirile propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc prin dezbaterea critică a ideilor. Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.