La Cluj, vilele şi afacerile oamenilor din Finanţe şi din Garda Financiară duduie ca locomotiva (II)

Una din marile probleme ale premierului Victor Ponta este nivelul scăzut de încasare a banilor la buget. ANAF a fost doar o umbră palidă a ceea ce ar trebui să fie. Iar braţele din teritoriu ale ANAF, Direcţiile Generale ale Finanţelor Judeţene, sunt nişte glume. La Cluj, gluma s-a îngroşat însă teribil. În timp ce premierul Victor Ponta se plânge că nu sunt încasări, la Cluj, vilele capilor din Finanţe şi Garda Financiară răsar precum ciupercile după ploaie.

Vilă de director la Finanţe: zonă de lux, 325 mp pe un teren de 875 mp + drum de servitute aferent

În 2008, şeful inspecţiei financiare de la DGFP Cluj şi-a început ridicarea unei vile impozante în selecta zonă Cireşilor din Cluj Napoca.

Una de 325 mp pe un teren de 875 mp + drum de servitute aferent. La fel ca şi bugetarul cu trese Mureşan de la IPJ Cluj, Moldovan şi-a declarat imobilul mult după ce a început să locuiască în el. Deh, Clujul păstorit acum şi înainte de Boc şi între cele două ere Boc de cel pentru care fostul premier garanta dar acum e inculpat în dosar de corupţie, Sorin Apostu, e oraşul tuturor posibilităţilor: la Cluj poţi să îţi termini construcţia, să o declari la primărie cu un proces-verbal de recepţie, să locuieşti în ea, să plăteşti pe ea impozit, dar să nu o întăbulezi ca să nu îţi apară în actele oficiale. Iar dacă eşti şmecher, nu îţi faci gardul din faţa casei şi tot ceri până la adânci bătrâneţi autorizaţii de constuire pentru “Continuare lucrări fără modificarea soluţiei constructive”. Aşa a făcut comisarul Mureşan, similar a procedat şi Moldovan, care locuia în vila de pe Cireşilor cu mult înainte de a o declarara ca proprietate în declaraţia de avere. Totuşi, trebuie să notăm că, spre deosebire de Mureşan, Moldovan stipulase în declaraţia de avere că vila de pe Cireşilor este în construcţie. Terenul pe care se află vila este parte integrantă a unei parcele pe care se mai află trei case. Accesul la cele trei vile se realizează printr-un drum privat la începutul căruia găsim o poartă cu sistem de închidere şi interfon. Unul dintre cei trei vecini ai lui Moldovan este Moldovan Cristian, şef Servciul Inspecţie Financiară la DGFP Cluj.

Vilă de 325 mp din… ce bani?!

În primul rând, Viorel Moldovan, ex director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanaţelor Publice Cluj, DGFP Cluj, şeful Activităţii de Inspecţie Financiară, a reuşit într-un timp record să îşi înalţe vila de 325 mp de pe Strada Cireşilor. Printr-un credit imobiliar se arată în declaraţia de avere. Numai că acel credit cu ipotecă contractat în 2005, pe baza căruia probabil s-a cumpărat terenul, a fost radiat în toamna anului 2008. Aşa că Viorel Moldovan şi-a construit casa, vorba dezvoltatorului imobiliar, în regie proprie, cu fonduri proprii. Care fonduri proprii, rămâne un mister. Asta întrucât în perioada construirii casei, familia Moldovan avea de întreţinut alte trei imobile pe care se percepea chirie, plus de plată alte credite. Şi să nu mai punem la socoteală traiul de zi cu zi. Dincolo de toate acestea, cheltuielile cu firmele de contabilitate şi nu numai, ale soţiei: Ateka (deţinută 100% de soţia sa) şi Contas (deţinută 90% de soţia sa). Firme care erau în gaură de zeci de mii de lei! ţurţure de datorii. Management defectuos pentru ditamai directorul DGFP Cluj. (Vezi mai jos cifrele concret şi detailat!) Iar Viorel Moldovan (cum de altfel se şi prezintă în declaraţia de avere aferentă anului 2012) mai şi împrumuta firmele respective pentru ca acestea să poată funcţiona!

Soţia lui Moldovan a plătit 250.000 euro pe o firmă cu pierderi de 2.500 lei

Mai mult, în 2006, potrivit Monitorului Oficial al României 3553/9 noiembrie 2006/intrarea 5/84.987, Ateka Time Impex, deţinută 100% de Moldovan Liana Mirela (soţia directorului de la DGFP) PLĂTEŞTE SUMA DE 229.000 EURO CĂTRE Nistor Dan Călin şi Nistor Cristina Elena pentru cumpărarea SC Vilanis SRL. Da, Nistor Dan Călin, binecunocut clujenilor pentru falimentul Nisco Invest. De fapt, Vilanis a rezultat în urma divizării parţiale a Conis Impex, fimă care se aşezase frumos la masa creditorilor din falimentul Nisco.

O tranzacţie extrem de ciudată având în vedere că în 2005 Vilanis avusese cifră de afaceri de ZERO lei şi pierdere de 2.418 lei. Pentru ce a plătit soţia lui Moldovan 230.000 de euro?! Pentru o firmă cu pierderi de aproape 2.500 lei?! Şi, oricum, apoi Vilanis nu a rupt gura târgului, ci, după reţeta Ateka şi Contas, pe mâna familiei Moldovan şi Vilanis a intrat în gaura neagră a pierderii: 75.192 lei (în 2008), 1.739 lei (în 2009), 1.988 lei (în 2010). O ţesătură demnă de atenţia organelor independente de control. Dar…nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a verificat! Din ce bani s-a ridicat vila familiei Moldovan când aceasta avea firme cu datorii, alte imobile de întreţinut, credite bancare şi plătea şi 250.000 de euro către o altă firmă?! Iar dacă ar fi fost vorba de simple persoane fizice nu ar fi fost nimic de sesizat. E vorba însă de soţia bugetarului Viorel Moldovan, şeful inspecţiei finanaciare de la DGFP Cluj! Somn uşor ANI dragă!

Un ultim amănunt interesant. Oare ce firmă de contabilitate ţinea hăţurile la suveica de faliment şi insolvenţă a Nisco-Conis-Vilanis?! Contas, deţinută de soţia directorului DGFP, era tocmai o firmă de contabilitate.

Situaţii conform bilanţurilor depuse şi prezentate de mfinante.ro

Ateka Time Impex

  • 2008: Cifră de afaceri: 2.300 lei / Pierdere: 60.442 lei
  • 2009: Cifră de afaceri: 58.042 lei / Pierdere: 41.310 lei
  • 2010: Cifră de afaceri: 0 lei / Pierdere: 5.810 lei
  • 2011: Cifră de afaceri: 0 lei / Pierdere: 3.139 lei

Contas

  • 2008: Cifră de afaceri: 44.957 lei / Pierdere: 3.107 lei
  • 2009: Cifră de afaceri: 22.423 lei / Pierdere: 13.297 lei
  • 2010: Cifră de afaceri: 25.278 lei / Pierdere: 867 lei
  • 2011: Cifră de afaceri: 21.800 lei / Pierdere: 10.843 lei

Finanţele clujene, cu insolvenţa Ben Ben în curte

Vecinii de “parcelă” de pe Cireşilor ai directorului Viorel Moldovan de la DGFP Cluj sunt Moldovan Cristian, şef Serviciul Inspecţie Financiară la DGFP Cluj, Dan Claudiu şi o persoană privată ale cărei ramificaţii de afaceri duc spre Arpad Paszkanyi. Dan Claudiu era administrator la Panpetrol, societate care avea ca acţionari pe Ben&Ben Company SRL şi Ben & Ben SA. Mai mult, acelaşi Dan Claudiu era acţionar la Ben & Ben SA alături de Bene Ioan, Bene Mirela, Marchiş Liliana, Bene Daniel. Iar Panpetrol a fost cumpărată de familia Bene de la Toşa Ioan. Acelaşi Toşa Ioan care este administrator în epoca Moldovan la Vilanisul cel cumpărat de soţia lui Moldovan cu 230.000 euro deşi era pe pierdere.

Casa lui Moldovan Cristian, şef Serviciul Inspecţie Financiară la DGFP Cluj

Vilele de pe Cireşilor. De la stânga la dreapta: Dan Claudiu, Moldovan Cristian, Viorel Moldovan

Vila lui Dan Claudiu, administrator la Panpetrol, acţionar la Ben & Ben SA

Ben Ben Sa este una din cel mai controversate firme clujene. De-a lungul ultimilor ani presa a scris că ar avea protecţie de la vârf înalt, fiind una din firmele apropiate de fostul ministru de interne Ioan Rus. Cert este faptul că în prezent Ben Ben este în… insolvenţă. Potrivit bilanţului din 2011 Ben Ben SA avea Pierderi de 18,1 milioane lei şi Datorii de 73,1 milioane lei.

De asemenea, în Centrala Incidentelor de Plată, Ben Ben avea 7 file CEC neacoperite şi 1.590 bilete la ordin neplătite, în sumă de 765.533,86 lei, respectiv 65,42 milioane lei!!! În mod normal, într-o ţară normală şi teoretic şi în România, o filă CEC neacoperită înseamnă dosar penal.

În aceste condiţii, cum să controleze reprezentantul Ministerului de Finanţe în teritoriu, Moldovan Viorel, tocmai firma vecinului său de curte, Dan Claudiu?! Mai ales că soţia lui Moldovan, prin firma de contabilitate Contas, potrivit unor surse, nu e străină de actele fiscale ale Ben Ben! Mai mult, potrivit unor surse, rapiditatea construirii vilei lui Moldovan cu fonduri puţine s-a datorat şi ajutorului lui Dan Claudiu, care era administrator la ditamai firma de… construcţii!

Scrisoare deschisă

“L-am auzit zilele trecute pe D-l Victor Ponta, Premierul Romaniei, cand declara in fata ziaristilor ca nu se poate ca in aceasta tara ”prostii” sa plateasca impozite, iar “desteptii”, nu. Mi-am adus aminte de faptele pe care vi le sesizam in luna iulie 2013, fapte petrecute in cadrul DGFP Cluj, in urma carora nu s-a Iuat nicio masura. Oare, conducerea DGFP Cluj, director executiv Costîn Mihai, nu trebuia sa verifice aspectele din scrisoarea transmisa redactìei dvs. Iuand unele masuri si anume:

Sesizarea (autosesizarea) comisiei de disciplină din cadrul instituţiei cu privire la activitatea desfasurata de domnul Radu Andonie în contradictoriu cu fisa postului, deontologia profesionala şi jurământul depus ca funcţionar public

Solicitarea făcută BRD Cluj pentru a-I fi transmise adresele false întocmite de către Radu Andonie prin care se ridicau popririle instituite de către DGFP Cluj la adresa societăţii soţiei

Sesizarea organelor în drept (IPJ CLUj, DNA, DIICOT) pentru verificarea aspectelor sesizate

Solicitarea unei verificări din partea ANAF, nu aşa cum s-a făcut o anchetă internă de către un auditor intern, anchetă “prietenoasă” cu cei verificaţi, cu întrebări care conţineau mare parte din răspuns, de genul Nu-I aşa că nu ştiaţi că….

Verificarea SC ANDOCONSULT SRL privind evaziunea fiscală făcută de administratorul societăţii prin reţinerea la sursă a unor impozite şi nevirarea acestora pe o perioadă de 5-6 ani la buget

Câte societăţi comerciale au contract de prestări servicii, pentru ţinerea evidenţei contabile cu SC ANDOCONSULT şi dacă aceste societăţi au fost verificate în ultimii cinci ani şi măsurile dispuse de organele de control

A fost plătită de către SC ANDOCONSULT datoria către buget existentă la dta sesizării, s-au plătit şi majorările şi penalităţile de întârziere? Ce sume au fost recuperate până la această dată?

Cine se face vinovat de această acoperire a datoriilor SC ANDOCONSULT şi de ce nu s-au luat toate măsurile de executare silită (sechestru, vânzare de bunuri ale societăţii)

A fost ANI solicitată să verifice cheltuielile şi veniturile soţilor Andonie? De unde au avut aceştia atâţia bani să construiască o vilă cu piscină, de sute de mii de euro din salar debugetar şi o mică societate a soţiei, cum se exprimă dl Andonie

A solicitat DGFP Cluj (director executiv Mihai Costin) de la BRD Cluj o copi de pe adeverinţa pe baza căreia a fost acordat creditul de 200.000 de euro către dl Radu Andonie? Sau această adeverinţă este falsă precum adresele de ridicări ale popririlor soţiei sale

Când am înţeles că se va face reorganizarea DGFP Cluj am crezut că o parte din corupti si din evazionisti vor pleca din Finante, pentru ca au mai fost plangeri privind deficiente si modul partinic de verificare a unor societati de catre inspectorii fiscali. Dar ce sa vezi? „Famiglia” DGFP (directorul executiv Costin Mihai, nasul Viorel Moldovan sef serviciu inspectie-fiscala si Radu Andonie sef serviciu inspectii fiscale) au ramas pe functii de conducere la nivelul directiei regionale de finante/ Mihai Costin) si la nivelul serviciilor de control fiscal – nasul si finul).

Cum sa se desparta aceasta tripleta, sa nu fie la butoane, acolo unde se hotaraste soarta evazionistilor si se stabilesc sumele care sunt venituri la buget? Cum sa nu stabileasca impreuna care sunt vinovatii si care sunt pedpsel ce se cuvin administratorilor. Cand de atatia ani au acoperit firmele PDL, sa le Iase acum de izbeliste?

De ce nu a avut curaj d-l Costin Mihai, directorul executiv al DGFP Cluj, sa suspende din functii pe Moldovan Viorel si Radu Andonie nasul si finul) pana la clarificarea privind falsurile facute de cei doi? Sau din punctul domniei sale sunt clarificate?

S-a bazat pe raportul doamnei auditor intern, care a musamalizat lucrurile si i-a scos pe doi colegi si prieteni basma curata? Daca asa stau Iucruríle si nu se vrea sa se scoata la iveala adevarul, poate corpul de control al primului ministru, dupa terminarea controlului la IPJ Cluj, ar putea zabovi cateva zile si la DGFP Cluj. Sa adresam rugamintea dl premier Victor Ponta?“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.