Avertisment OMS în privința țânțarilor

La un pas de epidemie în toată Europa

west nile

România se află pe harta roșie a Europei privind maladia West Nile, după ce numai în acest sezon au murit șase oameni. Invazia țânțarilor a adus Europa în pragul unei epidemii de boli tropicale. Atenționarea vine de la Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că numărul cazurilor de West Nile s-a dublat față de anul trecut.

56 de cazuri de meningite cauzate de infecția cu virusul West Nile s-au înregistrat din mai până acum, existând şase decese, precizează Ministerul Sănătăţii. Trei decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna. Schimbările climatice din ultimii ani reprezintă un factor important, care favorizează înmulţirea ţânţarilor, iar nepăsarea autorităţilor face ca oamenii să devină victime sigure.

400 de oameni bolnavi în Europa

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în prezent au fost înregistrate 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 6 decese. Cazurile sunt din: Dolj – 12, Iași – 10, București – 8, Olt și Teleorman – câte 4, Galați și Ilfov – câte 3, Brăila și Giurgiu – câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare – câte un caz. Cele șase decese au survenit la pacienți care prezentau comorbidități. Trei dintre decese s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna“, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Pe harta Uniunii Europene a pacienţilor cu această infecţie, România ocupa locul 4, cu cel puţin 31 de cazuri şi 3 decese. Suntem după Italia, Grecia şi Ungaria. Iar la nivel european, 400 de oameni s-au îmbolnăvit, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Virusul tropical s-a mutat în Europa, după ce temperaturile au crescut tot mai mult, la fel şi umiditatea, iar toate acestea au creat un habitat potrivit pentru țânțarii culex, anofel şi tigru.

De ce s-a ajuns în această situație

Simptomele pot fi de la cele mai banale: febră uşoară, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate. Poate duce la moarte…“⁣, spune Corina Stamate, medic primar boli infecțioase.

Pericolul este mare, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vorbeşte despre o răspândire accelerată a unor boli tropicale provocate de înţepăturile ţânţarilor. Anul acesta a fost mai rău ca oricând.

În România întâlnim trei specii de ţânţari care pot fi periculoşi: culex, responsabil pentru West Nile, anofel, cunoscut şi ca ţânţarul malariei, şi ţânţarul tigru, responsabil cu febra galbenă, febra denghe sau zika. Cel din urmă era specific ţărilor exotice, dar specialiştii spun că de câţiva ani îl găsim şi la noi.

Factorul uman a făcut posibilă răspândirea lor. Importurile de anvelope uzate care au pe suprafaţa lor ouă de ţânţari-tigru au permis să se răspândească din Asia în toată Europa, dar şi importurile de plante exotice, acel lucky bambus pe care îl cumpărăm de la florărie, care de fapt nu e bambus, ci o specie de dracena“, explică medicul Alexandru Vladimirescu.

Chiar dacă autorităţile susţin că au campanii de stropire împotriva ţânţarilor, în toată ţara oamenii sunt terorizaţi de înţepături. Ca să poată scăpa de țânțari, oamenii trebuie să ştie că în curţile lor nu va veni primăria să stropească. Ei trebuie să distrugă cuiburile de ţânţari în același timp cu acţiunile autorităţilor. Până la apariţia unui plan de acţiune coerent, cei care vor să fie feriţi de înţepături trebuie să poarte pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă şi să aibă la ei spray-uri anti-țânțari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dar de ce nu ar veni primăria? Dacă tot trece pe strada ta nu poate intra și în curți eventual contra cost. Că de mărit periodic impozitul nu se sfiește și dacă ar lua 10% din cât se dă pentru festivaluri ale berii, medieval etc… ar stârpi țânțarii din tot județul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.