Lăsați în grija sorții

abandon

O mie de bebeluși sunt abandonați anual în spitalele din România. Îi poartă în pântec timp de 9 luni şi îi abandonează la naştere. Sunt sute de astfel de cazuri în toată țara: mamele își lasă nou-născuții și pleacă pentru totdeauna. Puțini sunt adoptați din spital, pentru că procedurile durează mult. Cei mai mulți bebeluși ajung în grija asistenților maternali sau în centre sociale.

S-a întâmplat să vină o fată în spital… a venit, bineînțeles, în expulzie. Cred că a fost învățată cum trebuie să facă, pentru că după ce a născut a și dispărut. Și nu avea niciun act“, spune Gabriela Olariu, medic neonatolog. Acesta este unul din sutele de cazuri nefericite cu care medicii au de-a face în fiecare an.

În brațele asistenților maternali

Astfel, bebelușii au parte doar de dragostea medicilor și a asistentelor care-i ajută să vină pe lume. Protecția Copilului este obligată să încerce să dea de urma mamelor. Dar rare sunt cazurile când reușesc. Mamele acestor copii sunt învățate să vină la spital exact când intră în travaliu, nu sunt înregistrate nicăieri, nu apar undeva în vreun act și ia-le de unde nu-s după naștere.

În cazul în care cei de la Protecția Copilului nu reușesc să dea de urma mamei, copiii vor ajunge în casa unui asistent maternal. Dar până se întâmplă asta, personalul medical le ține loc și de mamă şi de tată și se oferă să aibă grijă de ei. „Te doare sufletul pentru că îl vezi cât este drăguț. Alții ar da o avere să aibă un copil sănătos și ele îi abandonează. Partea bună e că l-a lăsat în spital și nu i s-a întâmplat nimic rău bebelușului“, spune Gabriela Olariu.

Ne atașăm pentru că îi îngrijim, le dăm să mănânce. Dar ei, până la urmă, sărăcuții, vor ajunge în leagăne sau pe străzi“, spune și Vica Bogdea, asistentă medicală.

Alți 14 nou-născuți au fost părăsiți anul acesta în maternitatea din Timișoara. Pentru ei nu există proceduri urgente de adopție. „Spitalul trebuie să anunțe Protecția Copilului și acesta face procedurile astfel încât să îi găsescă familia sau să fie plasat la un asistent maternal“, explică Simona Czudar, de la Asociația „Ador copiii“.

Mamele aflate în dificultate pot apela la sprijinul direcțiilor de protecție a copilului. Sunt mai multe servicii gratuite care le pot ajuta să își păstreze copiii. „Pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, de consiliere familială. Pot să beneficieze, atât ele, cât și bebelușul, de un loc într-un centru maternal“, explică Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș.

Anul trecut, aproape o mie de bebeluși au fost abandonați în spitale. Cei mai mulţi, imediat după naştere. Alţii au fost aduşi pentru tratamente în secţiile de pediatrie şi lăsaţi acolo.

Situație dramatică și la Buzău

19 copii au fost părăsiți până la jumătatea acestui an la Maternitatea Buzău sau la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean. Cei mai mulți copii au fost abandonați imediat după naștere, alții au fost aduși pentru tratamente în secțiile de pediatrie și lăsați acolo. Doi copii s-au întors lângă mamele lor, restul au ajuns la asistenții maternali.

„DGASPC Bacău, prin echipa de specialiști desemnați, asigură preluarea copiilor părăsiți în unitățile spitalicești care au în structură secții de nou-născuți și pediatrie de pe raza județului Buzău. Instrumentarea cazurilor semnalate se realizează în acord cu prevederile Legii 272/2004 și a HG privind colaborarea între DGASPC și instituțiile care au nou-născuți, Maternitatea și Secția Pediatrie. În colaborare cu reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău, serviciile publice de asistență socială de la nivelul primăriilor precum și ai IPJ Buzău, în funcție de situația socio-familială a fiecărui copil, se dispun măsuri sau servicii în interesul superior al acestuia. În cauză se întocmește și se semnează procesul-verbal de constatare a părăsirii copilului, iar când starea de sănătate a acestuia permite externarea, DGASPC Buzău instituie măsura plasamentului în regim de urgență la un asistent maternal profesionist pentru copilul cu vârsta de 0-3 ani sau în structură de tip rezidențial pentru copilul care necesită servicii de îngrijire de specialitate ce nu-i pot fi asigurate în familie, adică în cazul copiilor cu handicap de gradul I“, explică Cristina Niculescu, șef al Serviciului pentru Intervenție în Domeniul Asistenței Sociale, Evaluare și Consiliere din cadrul DGASPC Buzău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Parasirea copilului in spital trebuie sa-i anuleze automat orice drept parental,iar procedurile de adoptie sa poata incepe in cel mai scurt timp,atat in tara cat si in UE si SUA

    • Cotraceptia ar trebui sa fie gratuita. Copii astia nu au nici o vina ca sunt nascuti de mame iresponsabile. Ori o lege a adoptiei urgenta,ori contraceptive gratuite. De ce sa caute statul familia?

  2. Cred ca cel mai bine ar fi sa fie adoptati de ARMATA ! Armata sa infiinteze un centru pt. abandonati . Dupa 18 ani sa devina cadre militare …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.