Lecții de turism de la turci

România ar trebuie să învețe de la turci. Suntem europeni, parte a UE, invidiem țările care scot bani frumoși din turism, dar…ignorăm tot ce ar trebui să facem ca să obținem asta. Știați că Turcia, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate țări din lume, încă investește în promovarea turismului? Știați că autoritățile turce și-au păstrat și plătit angajații în timpul pandemiei și au încercat să-i ajute? Știați că unii proprietari de hoteluri își pregătesc urmașii încă de când aceștia sunt adolescenți? Ei bine, dacă nu știați, aflați acum. În ciuda anului greu prin care au trecut și a faptului că nici acum nu e totul roz, turcii au grijă de angajații din turism și din domeniile adiacente.

Turcia 2021, o destinație de neratat

Dovada? Toți angajații din turism au fost obligați să se vaccineze, pentru sănătatea lor și a oaspeților. De asemenea, cu toate că în turism lucrează în special tineri și foarte tineri, aceștia au fost imunizați cu prioritate, în ciuda faptului că și în Turcia, vaccinarea s-a făcut după criterii de vârstă (întâi, bătrânii, apoi, cei mai puțin vârstnicii, etc). Așa se face că acum, în zona Marmaris, procentul persoanelor imunizate a ajuns aproape de 50, comparativ cu restul Turciei (25%).

Iar asta nu tot. În perioada de lockdown sau cât timp hotelurile au fost închise, angajații acestora și animatorii au fost ajutați financiar. Fie de Guvernul de la Ankara, fie de către autoritățile locale.

Mehmet Oktay, primarul din Marmaris, declară că plata unor taxe a fost amânată. La fel și plata chiriei, pentru angajații din turism care locuiesc în casele municipalității. (12 50)

De ajutor s-au bucurat și fermierii care livrau, în mod normal, legume, fructe sau alte produse hotelurilor.

Am mers la ei și le-am spus să nu-și facă griji. Să-și continue treaba, că eu le cumpăr produsele. Și așa am făcut. Le-am cumpărat recolta și am dat-o gratis oamenilor“, susține edilul din Marmaris.

Când granzii se ceartă, românii câștigă

I-am ajutat și pe animatorii sau muzicienii care lucrau în resorturi și care, din martie anul trecut, au rămas fără venituri. Le-am dat bani, le-am dat produse de la fermieri plus câte o cutie cu bunuri de largă necesitate: orez, lapte, etc“.

De asemenea, oamenii își pot amâna plata taxelor chiar și cu 36 de luni, plătind, însă, o dobândă sub prețul pieței. De asemenea, statul turc acordă ajutoare financiare (200 de euro pe lună) până în luna septembrie, însă acest lucru s-ar putea prelungi.

Mehmet Oktay recunoaște și el că pandemia i-a dat peste cap dar speră la o îmbunătățire a situației, mai ales că zona trăiește din turism. Și nu stă cu mâinile în sân. Așa că municipalitatea Marmaris intenționează să investească aproximativ 100.000 de euro doar în PROMOVAREA ZONEI!!! Adică în jur de 8% din bugetul său pentru ca turiști din Marea Britanie, Rusia sau Ucraina să aleagă o vacanta Turcia 2021.

Pregătiți de mici să fie hotelieri

Despre ospitalitatea urmașilor vechilor otomani se vorbește în lumea întreagă. Trebuie să știți, însă, că multe se învață. Astfel, oricât de pricepuți ar fi turcii la turism, tot se dau peste cap să-și crească nivelul de cunoștințe în domeniu. Un exemplu este tânărul Mehmet Ünlü, assistant general manager la Pașa Beach Hotel.

La cei 26 de ani, Mehmet îi calcă pe urme tatălui său, Yaşar Ünlü, proprietarul lanțului de hoteluri Pașa și a altor afaceri conexe sau nu.

Cu toate că inițial visa să devină cardiolog, Mehmet s-a dat pe brazdă. De voie, de nevoie, a absolvit Management în Turism la Universitatea din Izmir, dar și în Canada, și apoi s-a implicat în afacerea familiei, ridicată de tatăl său, Yașar. Acesta a pus bazele unui adevărat imperiu, chiar dacă a pornit de la postul de ospătar la un hotel. Cu muncă multă și sârguință, și-a deschis o cafenea, apoi, un restaurant, apoi, un hotel. A ajuns acum la șase astfel de imobile cu nu mai puțin de 1282 camere, însă afacerile sale au depășit sfera turismului.

Nu e de mirare, așadar, că Mehmet, acum, unul dintre cei mai tineri antreprenori din turismul din Marmaris, a început să lucreze în domeniu. Și, la fel ca tatăl său, a pornit de jos. A fost angajat încă de la 13 ani, ca bellboy, apoi, ca recepționer, și tot așa. Explicația pentru această stare de fapt a venit de la tatăl său. „Trebuie să pornești de jos, să treci prin toate departamentele, să auzi și să asculți ce spun angajații dar, mai ales, clienții. Așa, vei ști exact cum să tratezi orice situație și nu vei fi pus în dificultate“.

A trecut prin toate departamentele unui hotel, așa că nu i-a fost deloc greu la facultate.

Mi-a fost mai greu când, în primul an în care lucram aici și căram bagajele turiștilor, prietenii mei se distrau la plajă. Mai evadam, ca să fiu cu ei, dar el mă prindea.“ Acum, lucrurile s-au schimbat. Ei lucrează și el poate sta la plajă.

Cu toate că are doar 26 de ani, Mehmet știe exact ce schimbări să facă la hotelurile sale și are planuri concrete. „Intenționăm să cumpărăm un hotel în Florida și unul în Germania. Marmaris are sezon turistic șase luni pe an, iar Florida permanent. Așa că…“.

Până una alta, Pașa Beach hotel este printre cele mai căutate de către români și nu numai în regimul Turcia all inclusive. Chit că gradul de ocupare de anul acesta și de anul trecut nu se compară cu perioada de dinainte de 2019. Însă, la cât de grijă și atenție se acordă turiștilor, lucrurile se vor îmbunătăți. De altfel, tot pentru a-și îmbunătăți serviciile, managementul de la Pașa a apelat și la falși turiști (un fel de Mystery shopper), ca să identifice potențiale probleme. Na! Să mai spună cineva că turismul turc e o joacă de copil.

Vacanta Turcia 2021 poate începe la Dalaman

Și Elena Orhan, reprezentanta Liberty Fabay din Fethyie, dezvăluie din secretele ospitalității turcești. „Pregătim angajații permanent. Chiar dacă sunt aduși la noi de la alte lanțuri hoteliere de renume, tot sunt trainuiți, ca să ajungă la standardele noastre. Fiecare manager de departament se luptă ca oamenii săi să fie cei mai buni. E adevărat că avem grijă de ei, pentru că dacă nouă nu ne pasă de angajații noștri nici lor nu o să le pese de oaspeții noștri“.

Localitatea Fethyie este la doar 45km distanță de aeroportul din Dalaman, așa că drumul către vacanța all inclusive Turcia durează acum mult mai puțin. Charterele spre Dalaman sunt realizate cu aeronave Tarom. Iar plecările Hello Holidays au loc în fiecare duminică, până pe 19 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. cand in birourile de turism sau in birourile patronilor din turism-ul romanesc va fi pozitionat portretul lui Al.Ioan Cuza sau al Reginei Maria ori al Gralului Antonescu, atunci si turismul din Romania va avea o dimensiune interesanta, nationala. De 3 decenii litoralul dobrogean s-a manelizat dupa modelul bazarelor orientale. E un mixaj de investitori machedo-balcanici care vor profit cu orice pret, chiar cu preturile cele mai nesimtite. Dna Colgiu_David puteti ramane in Turcia erdoganista. Au plaje frumoase si turismul se face cu cap.

  2. eu vad o puscarie goala. fie la ei acolo…. erdogania si grecili vor da faliment. sa-s-si inghita certificatul distopian in cur-cubeu ca sunt recunoscuti pentru „inclinatiile” inorogului roz-bombon cu picatzele cur-cubeiiiieeeee…. ha!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.