Legea privind Statutul Casei Regale, amânată  

Comisia juridică și Comisia pentru cultură ale Senatului au decis, în ședința comună de marți, să amâne cu o săptămână dezbaterea și emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, inițiată de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele de ședință, senatorul PSD Robert Cazanciuc a propus amânarea inițiativei legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, motivând că guvernul nu a emis un punct de vedere. Un reprezentant al Executivului, prezent în ședința de marți, a precizat că guvernul a emis un punct de vedere și că acesta urmează să ajungă la Comisia juridică a Senatului.

„Eu am senzația că această inițiativă este semnată de doi colegi, un senator și un deputat. În regulamentul Camerei (Deputaților – n.red), în statutul senatorului nu scrie că președintele Camerei sau al Senatului ar avea un regim preferențial. Grupul PNL susține amânarea cu o săptămână, pentru că noi credem că e normal ca și Guvernul să ne spună care e punctul de vedere. Pe de altă parte, cred că putem face Revelionul și dacă această lege nu este adoptată”, a declarat senatorul PNL, Daniel Fenechiu.

Senatorul ALDE, Ionuț Sibinescu, a insistat să fie dezbătut proiectul de lege în ședința comisiei de marți.

„Aș vrea, totuși, să vă amintesc că cei doi președinți sunt inițiatorii acestui proiect de lege și m-am uitat aici și pe cererea către Biroul Permanent, de procedură de urgență, semnată tot de cei doi președinți, domnul Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu”, a susținut Sibinescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Vedeti ca nu este vorba de Legea privind „Statului” Casei Regale. posibil sa fie vorba de Legea „Statutului” Casei Regale.
    In alta ordine de idei: pot coexista instututiile „Republicii” cu o „Casa Regala”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.