Ieri impozitul progresiv, azi se vorbeşte despre cota unică

Cota unică este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o postare pe Facebook.

„(…) Perspectiva mea este cât se poate de fermă: cota unică este cea mai bună alegere pentru România. De ea am beneficiat cu toţii în ultimii 20 de ani, de când a fost implementată de Partidul Naţional Liberal. Nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv. Sigur că este datoria Ministerului de Finanţe să facă diferite analize, unele chiar sugerate de organismele financiare internaţionale. Nu avem, însă, în plan să schimbăm cota unică. Datorită ei suntem competitivi fiscal în cursa pentru atragerea de investitori”, a scris, vineri, ministrul Finanţelor pe reţeaua de socializare.

Potrivit sursei citate, cota unică impulsionează forţa de muncă şi „ajută românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunare”.

„Şi-a dovedit această utilitate imensă pentru economie şi populaţie”, a mai notat şeful de la Finanţe.

Și preşedintele PNL Sibiu, ministrul Culturii Raluca Turcan, a declarat vineri că susţine cota unică şi înţelege că PSD îşi doreşte o impozitare progresivă, dar a punctat că „într-o guvernare de mare coaliţie viziunile trebuie să se armonizeze”.

„În PNL nu există nicio apetenţă pentru experimente riscante, care să afecteze creşterea economică. Înţeleg că PSD are o altă viziune şi îşi doreşte o impozitare progresivă, dar într-o guvernare de mare coaliţie viziunile trebuie să se armonizeze. Coaliţia PNL – PSD e o coaliţie între egali; de aceea măsurile liberale trebuie să coexiste cu măsurile sociale. Cota unică înseamnă dinamism pentru România. Impozitarea progresivă ar însemna o pedeapsă pentru economia românească”, a subliniat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Sibiu.

Ea a susţinut că „prezenţa PNL la guvernare a însemnat sprijin concret pentru capitalul românesc”.

„Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, companiile româneşti au beneficiat, în anul 2023, de ajutoare de stat de circa 30 de miliarde de lei, aproape 2% din Produsul Intern Brut. 90% din firmele beneficiare sunt IMM-uri, adică firme româneşti. De 20 de ani, cota unică aduce beneficii economice României. Cota unică şi fondurile europene au fost combustibilii esenţiali pentru saltul economic al României din ultimele două decenii. Aceste două lucruri ne-au ajutat să reducem decalajul de dezvoltare dintre noi şi media europeană. În urmă cu 20 de ani, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în România era la circa 25% din media UE; azi am depăşit 75%. Cota unică e bună pentru mediul de afaceri şi pentru angajaţii din România. Abandonarea cotei unice ar sărăci România, fiindcă ar descuraja puternic munca şi investiţiile”, a explicat preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Andrieş, a declarat joi la conferinţa de taxe PwC România că ministerul a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia fiind atât tehnică cât şi politică, însă decizia introducerii acestuia va fi pur politică.

„Această analiză (a impozitului progresiv – n. r.) a început de anul trecut şi trebuie să menţionez (…) că genul acesta de analiză are loc în mod continuu, fiindcă sistemul economic, mediul de afaceri este unul foarte, foarte dinamic şi noi trebuie să ne adaptăm şi să identificăm zonele în care trebuie să intervenim. (…) întotdeauna discuţia între cota unică sau impozit progresiv este o discuţie şi tehnică, este şi o discuţie, să spunem, politică. La nivelul Ministerului Finanţelor noi avem această analiză. Am discutat pe întreg parcursul, deoarece consultanţa oferită de Banca Mondială, care s-a finalizat printr-un raport, face o analiză a sistemului fiscal şi oferă câteva alternative”, a arătat Alin Andrieş, citat într-un comunicat PwC.

Ministerul Finanţelor a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia este şi una tehnică şi una politică, dar decizia introducerii acestuia va fi pur politică, a dezvăluit joi Alin Andrieş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la conferinţa de taxe PwC România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Pai f bine! Iar o luăm cu impozitul progresiv ca pe vremea lui Iliescu? Taxați clasa de mijloc? Mai bine jugulati evaziunea, control drastic in vămi, altele…nu masuri de astea egalitarist-socialiste.

  2. Cota unica este cea mai buna metoda de colectare a impozitului si cea mai putin costisitoare. Cei cu finantele in cap au obiceiul cheltuie mai mult decat colecteaza. Nu mai vorbesc despre echitatea (lipsa de discriminare) in impozitati. Doar comunistii vor sa ia mai mult de la bogati, sa egalizeze in jos.

  3. Bă mincinoșilor, Cota unică nu mai exista de când ați început să creșteți salariile capilor și afacerile pe hoții și cota a rămas unica dar că reforma e hoție pe fata! De peste 15 ani ați băgat masiv financiar în buzunarele voatre politic și afaceri vizibil necurate , in plus, daca e piata libera și importurile sunt peste 80%, cum vii tu mincinos ce ești sa te bati cu capul de pereți sa spui cace cota unică? De la aderare și introducerea pietii libere plus privatizarea, a căzut vira unica, ba scârbelor mincinoase! Ce jeguri mentale in politica românească! Văd că încearcă să ne frece din toate pozițiile, pe model viol în grup sau violenta psihologica in grup! Da, se practică vizibil la nivel global, de ce nu și în România? Tara in care violurile sunt la ordinea zilei, de ce nu ar practică pe continuitate și politicienii? Dar, viol, viol, dar cat sa mai reziști? Nu cumva ar trebui urgent tăierea penisului(obiectului muncii) cu care violează o țară întreagă?

  4. O singură chestiune ma freacă pe mine. Discursul Ralucăi Turcan are același autor ca in cazul celor susținute de ca$ofil?

  5. CE CAUTĂ ACEST AGEAMIU , pe cat de zâmbăret si paralel cu experienta financiară, pus acolo , de cine si in ce scop după imprumutirle lui Citu, citu??cine-i descoperă și cultivă pe acesti alienați, psihopati in fruntea finantelor cân ISRASECU AR TREBUI SA INTRE IN GREVA FOAMEI??

  6. PALATELE NEEVALUATE CAND, CUM SI CINE LE IMPOZITEAZĂ LEGAL SAU HOTII SUNT DEASUPRA LEGII???

  7. Am vazut saracii …si cu duhul din Neamul lui Manivela cum se rugau sa platesca taxe mai multe si plangeau la groapa lui Uber sau Bolt ! Parca tot Mitrea _ parnaiasul PSD-ist ii scoate in strada. In loc sa ceara sa platesca taxe mai putine, ca cica nu au bani si nici nu mai fac cu maimuta, ei mureau ca ala ….de grija altuia – pai mai bine caine, poate tot bagi coltii in cine trebuie !

  8. Acest Bolos este un ratat pentru ca nici macar nu stie ca nu mai exista cota unica in Romania. Anumite categorii sociale au scutire de impozit. Altele au praguri, astfel incat cota efectiva este variabila. Doar prostii mai platesc cota unica fixa de care vorbeste Bolos. Jos cu securismul PNL + PSD.

  9. Sloganuri de ticalosi politici: „suntem competitivi fiscal pentru atragerea de investitori”. Sa nu stie politrucii ca acest sistem de impozitare progresiva se aplica in Italia si alte tari dezvoltate? Motivele de pastrare a cotei unice sunt: 1. Lacomia hotilor politici (cine are va avea mai mult) 2. Incompetenta guvernantilor de a calcula cota progresiva (isi prind urechile in calcule). 3. Ordine externe.

    Cu impozitul progresiv s-ar taia din salariile si pensiile nesimtite, dar incompetentii care trebuie sa-l introduca si-ar taia craca de sub picioare, ar trebui ca ei sa plateasca mai mult impozit, chiar daca la buget s-ar aduna bani mai multi. E mai usor sa fii hotz si sa minti ca nu vezi niciun motiv de introducere a sistemului progresiv.

  10. Un sistem care încurajează OMV austriac și vânzătorii de energie străini care plăteștc impozit pe profituri mari de 10/ , că un amarat de PF ce curata toilete . Da până la 1 milion de euro , cifra de afaceri , dar cei care câștigă miliarde din forajele și sondele făcute de statul român pe vremuri , și speculatorii de energie , ulei, faina și altele , trebuie să plătească impozit după profiturile uriașe , mergând că în Suedia (țară subdezvoltată , in viziunea PNL) de până la 95/. Restul este poezie de a lui Rareș Bogdan & companionii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.