Răspunsul german la proiectul lui Macron pentru Europa

Lidera CDU: UE nu poate fi superioară moral statelor națiune

Scrisoarea președintelui Franței despre ”renașterea Europei” adresată cetățenilor europeni a primit un răspuns din partea unui cetățean european extrem de important pentru locatarul de la Elysee – noua lidera a CDU din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. Succesoarea Angelei Merkel la conducerea CDU i-a transmis un mesaj deloc plăcut lui Emmanuel Macron: Europa nu se va construi pe mai multă centralizare la Bruxelles, ci pe baza statelor națiune.

Kramp-Karrenbauer a oferit acest răspuns sub forma unui proiect al conservatorilor germani pentru viitorul Europei, expus în paginile Welt am Sontag. Protejata Angelei Merkel arată că Bruxellesul nu trebuie lăsat să devină un ”superstat”, că ” instituțiile europene nu pot să clameze o superioritate morală față de cooperarea între guvernele naționale”. ”Reformarea Europei nu va funcționa fără statele națiune: ele sunt garanții legitimității democratice și ai sentimentului apartenenței”. ”Este timpul ca statele să-și formuleze propriile interese la nivel european. De aici vine greutatea internațională a Uiunii Europene”, a scris Kramp-Karrenbauer. Este un răspuns la apelul lui Macron ca europenii să se opună ”minciunilor” și naționalismului, care reprezintă o amenințare pentru UE.

Lidera CDU a atacat voalat și ținta stabilită de Macron în scrisoarea sa ca UE să renunțe la arderea combustibilior fosili până în 2050. ”Nu s-a realizat nimic prin stabilirea unor limite, ținte și definiții ambițioase la nivelul UE”, a spus ea, cu referire la protecția mediului.

O replică neplăcută pentru Emmanuel Macron a venit și pe planul monedei euro. Germania nu este dispusă nici după retragerea Angelei Merkel să renunțe la avantajele unui euro mai puțin puternic decât fosta marcă germană, dar vrea pe mai departe să nu-și asume împărțirea poverii pe care hegemonia exporturilor germane o pune pe umerii țărilor euro. Așadar, Kram-Karrenbauer arată că ”centralismul european, punerea în comunn datoriilor, europenizarea sistemelor sociale europene și salariul minim european sunt o cale greșită”. Într-o singură frază, lidera CDU a lovit toate propunerile lui Macron care mai păstrau un iz al socialismului de la care președintele-bancher al Franței s-a revendicat la începutul scurtei sale cariere politice.

Kramp-Karrenbauer a părut să fie pe aceeași lungine de undă cu președintele Frantei doar în ce privește crearea unei uniuni bancare în UE, reformarea spațiului Schengen și gestionarea migrației, protecția granițelor UE. În plus, lidera CDU care respinge ”europenizarea” sistemelor de asigurări sociale este pentru ”europenizare” când ea este în beneficiul giganților industriali. Kramp-Karrenbauer nu a criticat deloc propunerile lui Macron de rescriere a regulilor concurenței în UE și nici pe cele referitoare la fuziunea marilor companii  europene, în primul rând franceze și germane.

Lidera CDU se întreabă: ”Vrem ca viitorul să ne fie hotărât de deciziile Chinei si SUA, sau vrem să jucăm un rol activ în rescrierea regulilor coexistenței globale?” Răspunsul demonstrează, în opinia analiștilor, lipsa de experiență politică la nivel înalt, câtă vreme Kramp-Karrenbauer nu a deținut vreodată un portofoliu federal, ci a fost doar deputată și ministru-președinte în cel mai mic land din Germania. Ei bine, ea consideră că Europa are nevoie de ”un portavion european”. ”Este o propunere atât de ridicolă și lipsită de importanță (nu mă înțelegeți greșit, cred că mulți poiliticieni francezi ar face o asemenea propunere), încât nu merită comentată”, spune Bruno Tertrais, director adjunct la Fundația pentru Cercetare Strategică de la Paris. Lidera CDU a fost criticată și de compatriotul Wolfgang Ischinger, organizatorul Conferinței de Securitate de la Munchen. ”Un portavion este un instrument de proiecție a forței militare și geopolitice. O precondiție pentru un portavion este existența unei strategii și a unui mecanism comun de luare a deciziilor militare – Germania este la ani lumina distanță de așa ceva”. Pentru a nu mai vorbi despre reticența Germaniei de a aloca cei 2% din PIB pentru apărare solicitați de NATO și despre dotările insuficiente ale armatei germane, care au făcut prima pagină a presei germane în ultima vreme.

Analiști germani citati de Deutsche Welle arată că proiectul pentru UE prezentat de noua lidera a CDU semnalează că partidul se reîntoarce spre dreapta eșichierului politic, după anii în care Angela Merkel și-a zăpăcit electoratul cu pendulări între centru și stânga, în special în ce privește politica migrației și cea de mediu, plus concesiile făcute social-democraților în zona protecției sociale, pentrua forma ”marile coaliții” de guvernare. Apoi, faptul că proiectul german pentru UE a fost prezentat de Kramp-Karrenbauer și nu de cancelara Merkel nu poate decât să transmită mesajul că aceasta din urmă își pregătește ieșirea definitivă de pe scena politică germana (nu însă neapărat și din politica de la Bruxelles).

Așadar, șefa CDU îl contrazice pe Emmanuel Macron – partidul la putere în Germania nu vrea o Europă care să meargă spre federalizare, ci una care să asculte de statele națiune. Însă asta nu pentru că Berlinul nu ar dori o Europă federală pe care să o domine, ci pentru că acest lucru ar presupune și împărțirea costurilor economice (mutualizarea datoriilor, asigurări sociale) și politice (impărțirea hegemoniei cu Franța) ale unei asemenea Europe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Este adevarat caci Germania nu se supune la UE Cind Germania dicteaza in Europa, atunci UE se supune Germaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.