Kelemen Hunor: ”Un fel de ghiveci, de zacuscă acolo…”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că OUG 114/ 2018, zisă și a lăcomiei, este ”un fel de ghiveci, de zacuscă” având prevederi pentru prea multe sectoare de activitate. Kelemen Hunor spune că în trei-patru domenii această ordonanţă ar trebui modificată, vorbind despre sistemul bancar şi făcând referire la Pilonul II de pensii. ”Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct: vreau să tai pisica în două”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, despre OUG 114/ 2018 şi a afirmat că nu trebuia adoptată.

”În decembrie, eu am spus, şi în continuare cred că am avut dreptate, că nu e bine să dai o astfel de ordonanţă cu câteva zile înainte de anul calendaristic şi să schimbi regulile jocului”, a spus Kelemen Hunor, care a precizat că ar fi fost necesare şase luni de dezbatere a acestor prevederi.

”Suntem în 12-13 martie, mâine-poimâine ar trebui să fie operaţională Ordonanţa de Urgenţă şi încă se discută dacă se modifică şi unde se modifică. Eu nu spun că anumite chestii nu sunt bune în această ordonanţă, totuşi există o problemă: nu au existat consultări cu cei care sunt loviţi şi trebuie să plătească această taxă, pe de o parte, pe de altă parte, este un fel de ghiveci, de zacuscă acolo. De la construcţii, până la taxe, impozite, până la instrumente bancare totul este amestecat. Eu cred că, cel puţin în trei-patru zone, este necesară o amendare a Ordonanţei de Urgenţă, ori în Parlament, ori în Guvern”, a adăugat Kelemen Hunor.

Acesta a făcut referire la domeniul bancar şi a afirmat că ”prorogarea termenului poate fi făcută şi poate că trebuie făcută această mişcare cât de repede”.

”Taxa de lăcomie, cum se numeşte, trebuie redusă la nivelul care există în câteva ţări din Europa, pentru că există astfel de taxe şi în Europa, dar nu poşi să creşti de trei ori, de patru ori, de cinci ori, de 13 ori faţă de ceea ce poate fi suportat de către bănci, pentru că, până la urmă, vom plăti cei care avem bani în bănci, va plăti economia”, a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta s-a referit şi la taxa pe care ar trebui să o plătească companiile din sectorul energetic, pentru că această taxă se va răsfrânge asupra persoanelor fizice şi asupra persoanelor juridice.

În plus, Kelemen Hunor s-a referit la Pilonul II de pensii.

”E clar că şi la pensiile private trebuie să fie o schimbare, pentru că cei care administrează aceste pensii private nu au cum să vină cu 800 de milioane de euro pentru capitalizare, în condiţiile în care randamentul este de 2 la sută. Nici nu este foarte clară ordonanţa. Nu spune că se face odată această capitalizare şi ce vei face în 2020. Dacă citesc eu ordonanţa, foarte uşor înţeleg că trebuie să fac şi în anul viitor. Nu se poate. Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct: vreau să tai pisica în două. Nu să tai prima dată părul, apoi piele şi apoi mai tai… Nu merge. De aceea, eu cred că pensiile private trebuie să rămână şi, dacă se poate ajunge la o soluţie, o capitalizare este binevenită”, a mai spus Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

    • Daca era gulas…era minunata-ultra,super ,extra (precum tot ce e unguresc)

  1. Dupa modelul orban „cine nu sare…are anchetare”,perfect. I-a trezit frica pe toti sa pupe orice dar niciunii nu au bin c in comun cu traitorul majoritar din romanica,totul pentru ei! Parșivi rau!

  2. K. Hunor, un escroc ca toti escrocii din politica romaneasca!
    La TV e mare si tare si critica, in Parlament UDMR se pupa-n bot cu infractorii PSD+ALDE!
    NU l-am auzit pana aseara pe Hunor sa spuna vreun cuvintel despre Taxa pe lacomie, despre Pilonul 2, despre Aurul BNR!
    Aseara, Hunor critica si Guvernul si PSD+ALDE, mai mai sa iasa din alinata cu acesti infractori!
    Maine in Parlament va uita tot ce-a spus aseara si va VOTA alaturi de PSD-ALDE!
    Pariem?

    Scandalul cu Aurul BNR: de cand e acest scandal, UDMR nu a scos un cuvintel desi subiectul s-a discutat si in Parlament. Aseara Hunor: „Revenirea aurului e treaba BNR. Nu văd care ar fi problema dacă aurul stă în banca Angliei.”

    Despre Buget: „Dacă citesc bugetul, sunt bani de pensii. Dacă ascult politicienii, nu se ştie.
    (Cum a dat-o la intors) „Tot timpul se fac CORECTII pe parcursul anului, de aceea sunt Rectificări, a adăugat el. El a spus că şi la Venituri şi la cheltuieli apar fel de fel de DIFERENTE faţă de Proiecţie.(adica: BANII pentru Pensii pusi ACUM in Buget NU ajung, dar la Rectificarea Bugetara vor TAIA de la Investitii si vor pune la Pensii!)
    Ajung Banii, nu?!
    FIX asa a fost in 2018!

    „La investiţii sunt bani mult mai mulţi decât anul trecut. Se poate discuta dacă Executivul va reuşi să ducă în investiţii ceea ce e prevăzut în buget. Dacă ne uităm la ce s-a făcut anul trecut am şi eu DUBII mari că pot fi cheltuiţi aceşti bani”.

    Referindu-se la colectarea de taxe şi impozite, Hunor a spus că e „catastrofală”: „Nu am reuşit să facem acest sistem mai eficient”.

    Hunor NU va spune nimic din toate astea in Parlament.

  3. Kelemen Hunor , vorbeste despre Pilonul II ca un dusman al Poporului Roman ( cu toate ca si ungurii sunt bagati in Prostia numita Pilonul II ) Pilonul II zis de pensii nu este altceva decat un Depozit la termen. Can implinesti varsta de pensionare , poti sa-ti ridici toti banii , iar daca ceri eliberarea banilor in rate ai doua variante:a) daca traiesti mult si se termina banii=GINION treci la cersit. b)daca mori mai repede , banii ramasi in depozit se elibereaza catre familie.
    Daca vorbim de Pilonul II de pensii inseamna ca face parte de Pilonul National de Pensii si ar trebui sa se supuna la aceleas reguli de functionare , dar acest Pilon II nu respecta nici o regula nationala , dar nici regulile Depozitelor Bancare pe termen lung (dobanda, garantii bancare ….)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.