Liderii Ucrainei: Nu este iminentă o invazie a Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, semnalează, probabil pentru evitarea destabilizării, că situaţia este sub control şi că, deşi riscurile se menţin, nu este iminentă o invazie a Rusiei, informează agenţia Associated Press.

„Situaţia este sub control”, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski luni seară.

Ideea a fost confirmată marţi de ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. „Până în momentul de faţă, nu există motive să credem că Rusia pregăteşte o invazie iminentă. Nu vă faceţi griji, dormiţi liniştiţi! Nu este necesar să vă faceţi bagajele”, a declarat Oleksii Reznikov în Parlamentul de la Kiev.

Cu altă ocazie, într-un interviu, ministrul ucrainean al Apărării a semnalat că „există scenarii de risc, posibile şi chiar probabile în viitor”.

„Autorităţile ucrainene încearcă să evite destabilizarea şi panica în interiorul ţării, de aceea sunt aceste declaraţii că nu ar fi iminentă o invazie a Rusiei. Planurile Kremlinului includ subminarea situaţiei în interiorul Ucrainei, alimentarea isteriei şi temerilor în rândul ucrainenilor, iar autorităţilor de la Kiev le este din ce în ce mai dificil să oprească răspândirea acestor informaţii”, explică analistul Volodimir Fesenko.

Autorităţile din Ucraina au anunţat, marţi, destructurarea unui grup care ar fi acţionat la ordinele Rusiei pentru comiterea de atacuri în scopul „destabilizării” ţării, în contextul crizei militare, informează cotidianul Le Figaro.

„Organizatorii grupului pregăteau o serie de atacuri armate contra infrastructurii. Este vorba de un grup coordonat de serviciile speciale ruse”, a comunicat Serviciul ucrainean de Securitate (SBU).

Doi suspecţi, inclusiv un cetăţean rus, au fost arestaţi, iar agenţii SBU au confiscat dispozitive explozive, arme şi muniţie.

Operaţiunea serviciilor de securitate ucrainene a avut loc în oraşele Harkiv şi Jitomir.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Washingtonul urmează să transmită în următoarele zile răspunsuri scrise Moscovei privind garanţiile de securitate.

Kremlinul a acuzat, marţi, Statele Unite de amplificarea tensiunilor, în contextul în care Departamentul american al Apărării a anunţat plasarea în stare de alertă a mii de militari care ar putea fi mobilizaţi în Europa de Est pentru operaţiuni ale Forţei de Reacţie a NATO.

Şi Uniunea Europeană a sugerat că Statele Unite şi Marea Britanie „dramatizează” situaţia. Bruxellesul a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic la Kiev, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, care au redus numărul diplomaţilor şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi că guvernul său va stabili în curând detaliile unor posibile sancţiuni contra Rusiei, ca răspuns la o eventuală agresiune a acesteia contra Ucrainei, transmit Reuters şi AFP.

”Noi în Regatul Unit nu vom ezita să ne înăsprim sancţiunile naţionale împotriva Rusiei, ca răspuns la orice ar putea face preşedintele Putin, iar Camera Comunelor va afla în curând mai multe pe acest subiect”, a declarat Boris Johnson în parlament.

El a adăugat că Londra analizează cu SUA posibilitatea interzicerii participării Rusiei la sistemul de plăţi globale SWIFT. ”Indubitabil că aceasta ar fi o armă foarte puternică”, a spus Johnson, fiind întrebat despre eventuala interzicere a Rusiei în cadrul sistemului SWIFT.

Boris Johnson a subliniat că Regatul Unit va analiza posibilitatea de a contribui la orice nouă desfăşurare a forţelor NATO dacă Rusia ar urma să invadeze Ucraina.

De asemenea, Boris Johnson le-a lansat aliaţilor europeni apelul de a fi pregătiţi pentru introducerea unui pachet de sancţiuni dure contra Rusiei în cazul invadării Ucrainei, adăugând că unitatea Occidentului ar contribui la descurajarea agresiunii ruse.

”Am convenit să răspundem la unison la orice atac asupra Ucrainei impunând sancţiuni dure, coordonate şi economice, mai grele decât am decis vreodată contra Rusiei”, a indicat premierul Johnson, care i-a informat pe deputaţii britanici în legătură cu videoconferinţa avută luni seara de SUA şi principalii lor aliaţi europeni.

”Practic Putin vrea să revină la vechiul sistem al sferelor de influenţă, şi nu este vorba doar de Ucraina … pe care a pus ochii”, a explicat şeful executivului de la Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. Liderii Ukrainei au primit un telefon de la Washington, de la madam Nuland în persoana (individa cu sandvisurile de-mpartit demonstrantilor în Piata Maidan, acuma vreo 2 ani, Subsecretar de Stat, actualmente, ca sa vezi la ce-s bune-ntr-o cariera politica-n SUA, sandvisurile, puisorule!) care, dupa ce-alertase si Casa Alba, si Pentagonul, s-a dezumflat. De armele rusesti, mai ales, ca prea de ultima generatie, fata de-ale prafuite rau, ale Pentagon-ului, si pe care, în loc sa le-arunce la gunoi, SUA le vând prostilor (din Europa de Est, de la Polonia, la România). Aferim, cucoana, ca-n rea-vointa, nici dracu’ nu te-ntrece. Pardon, ca uitasem de raposatul Mc Cain. Cine-cine-o fi potolit-o? Casa Alba, Robinetzii?

  2. Ce v am spus! Rusia are doar 16o mil. locuitori. Într un eventual război, pierd un număr semnificativ de loc. Ce fac demografic sa țină 17 mil. kilometrii pătrați când SUA și perfidul Albion au nevoie de spațiu vital? Aici e lupta cea mare în viitor. China va profita cel mai mult de pdurma unui conflict. Credeți ca Putin nu știe, analizează! Nu mai credeți în variante imposibile… lansate pe piața. Deturnat politicienii ,, analiștii politici plătiți de fiecare tabără implicata.

  3. S-a săturat armata ucraineană sa stea in trasee pentru fascistul Zelinski. Ori va fugi în America ori țara va fi trecută prin foc și sabie de ruși. Succesuri fasciști ucrainieni!

  4. Nu se poate! Sa iasa NATO sa-l roage pe Putin sa invadeze Ucraina! Pai, ei ce dracu mai fac? Si tov Johanis ar trebui sa-i telefoneze lui Putin in acelasi sens.

  5. Se pregateste atacul parlamentului Ucrainian de catre agenti americani si altii o sa moara politisti si Jaddanul Zelinsky va chema armata americana sa pacifice. Intrebare ce vor face rusii??? Eu le zic sa duca lupta mai la sud de Siria la Arma-Hebron.

  6. Si trupele de soldati rusi 100000 la granita cu ucraina ce fac? Dormiti linistiti ca nu e dupa amiaza inca. Ucraina are teritorii furate de sovietici pentru ei. Nu e cinstit. Ww2 a fost un dezastru diplomatic. Daca aia zic ba va fi da.

  7. Si totusi clica lui Biden plus neoconservatorii vor cu disperare razboi. Dar ce disperare!

  8. Dupa scenariul de azi incepe razboiul.
    Vor da vina pe rusi. Nemtii au incendiat parlamentul inainte de a incepe ww2.

  9. Nu va mai luati dupa mult-laudatul CIA. Aia nu-s in stare sa urmareasca ceea ce se intampla in SUA, d-apoi sa mai urmareasca ce se intampla in Ukraina. La toate atentatele teroriste din SUA au fost intotdeauna luati ca din oala (Oklahoma City, 11 sept, Boston).
    Distanta dintre ceea ce vedem in filme si valoarea reala a CIA este de ordin galactic.

  10. Păi daca întîi le zic sa stea liniștiți și pe urmă spun că a fost doar că să evite panica, lumea mai rău se va speria. Azi cică s-au împușcat puțin între ei cu ocazia protestului de la parlament. Bine că nu suntem noi in pielea lor.

  11. Frumos bărbat, zic! Următorul? Poate dumneavoastră, Stimate Domn /Domnișoară?!

  12. toata mascarada cu invazia rusiei este doar un joc psihologic care sa sensibilizeze fraierii si sa sustina kievul cind va ataca donbasull incalcind acordul dce la minsk…in felul ala rusia va fi confdamnata ca invadator daca isi va ajuta conationalii din donbas…jidanii sint in spatele kuievului si bineinteles tradatorii americani vinduti israelului…teroristii mondiali…

  13. @bulab
    Scuze de confuzia FBI-CIA, dar tot aceeasi branza-i. Uite cum s-a ocupat CIA de exterior in criza luarii de ostatici a personalului de la ambasada SUA din Teheran in 1979.
    Americanii au trimis un comando cu 4 elicoptere sa-i elibereze pe ostatici. Asa de bine i-a informat CIA aia, incat americanii au trimis comandoul noaptea, crezand ca iranienii dorm de rup.
    CIA habar n-avea ca din cauza caldurii toride iranienii stateau ziua in case iar noaptea lucrau si circulau. Acesta a fost motivul ptr care comandoul si-a luat talpasita cu pretul pierderii unui elicopter accidentat in graba fugii, iar Rambo-ii aia trimisi s-au facut de ras. Tentativa asta le-a ingreunat si mai mult situatia captivilor.

  14. Intre Rusia si Ucraina nu e razboi dar in presa este un mare razboi care inca nu a inceput pe front.Cum va iesi presa din acest razboi imaginar? Va spune :ati vazut ca lui Putin i-a fost frica de sanctiuni si n-a mai atacat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.