Programul guvernului Ciucă a fost depus la Parlament

Lista miniștrilor și programul de guvernare au fost depuse sâmbătă la Parlament. Premierul desemnat Nicolae Ciucă crede că Guvernul propus va întruni numărul necesar de voturi.

„Am depus la Camera Deputaților și la Senat programul de guvernare și lista Cabinetului. Doresc să menționez că programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgență ce trebuie luate pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate este cea legată de creșterea prețurilor la energie, gaze naturale, la alimente, iar cea de-a treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta spune că programul de guvernare nu este nou, ci asigură continuitatea programului existent.

„Nu putem să facem abstracție de cifre, dar am convingerea ca Guvernul ca întruni minimul necesar de voturi”, a mai spus Ciucă.

El a făcut un apel la responsabilitatea parlamentarilor pentru a depăși această situație de criză și a spus că negocierile cu celelalte partide vor continua.

Miniștrii propuși pe premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiați în comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului luni, 2 noiembrie, între orele 10 și 20.

Miniștrii desemnați sunt Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, Novak Eduard, Ministrul Tineretului și Sportului, Robert-Ionatan Sighiartău, Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Cătălin Predoiu, Ministrul Apararii Nationale, Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe, Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Boloş, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Hegedus Csilla, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, Florin Roman, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Cseke Attila, Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Dan Vîlceanu, Ministrul Finantelor, Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Alina Gorghiu, Ministrul Justitiei Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protectiei Sociale, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educatiei, Mircea Fechet, Ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale și Nelu Tătaru, Ministrul Sanatatii.

Programul de guvernare al cabinetului Ciucă

Creșterea continuă a capacității spitalelor de a trata pacienții Covid 19, extinderea numărului de spitale care pot trata pacienți Covid și accelerarea proiectelor finanțate cu bani europeni (POIM) se numără printre măsurile de gestionare a crizei sanitare din programul Cabinetului Ciucă.

Alte măsuri de gestionare a crizei sanitare sunt creșterea capacității secțiilor de ATI prin finalizarea dotării cu aparatura necesară și asigurarea personalului medical necesar, inclusiv din afara țării (termen: 2 săptămâni); accelerarea și promovarea vaccinării împotriva Covid 19, ca măsură esențială de protejare a sănătății cetățenilor României și de oprire a pandemiei prin generalizarea folosirii certificatului digital, campanii de conștientizare a nevoii de vaccinare și promovare a vaccinării, parteneriat cu personalitățile credibile care pot avea impact pozitiv asupra campaniei (termen 4 saptamani); testarea corespunzătoare, mai ales a categoriilor de risc (permanent).

Întărirea rolului și a capacității DSP-urilor de a gestiona pandemia prin asigurarea de personal corespunzător, atribuții clare și întărirea coordonării de la nivelul Ministerului Sănătății (termen: o săptămână), precum și creșterea numărului de medici și alt personal medical implicat în tratarea bolnavilor Covid, inclusiv prin implicarea medicilor de familie sau a oricărui medic cu drept de liberă practică într-un program de tratament național la domiciliu pentru formele ușoare și medii, potrivit protocolului național (termen: 2 săptămâni) sunt alte măsuri pe care noul guvern le-ar avea în vedere.

Alte măsuri sunt folosirea pe scară largă a certificatului digital Covid în cât mai multe activități sociale și profesionale (permanent), asigurarea de servicii de sănătate atât pacienților Covid, cât și celor non-Covid (permanent), precum și coordonarea la nivel european și bilateral pentru accesarea unor mecanisme de sprijin și suport (termen: 2 săptămâni).

Guvernul PNL își propune transformarea actualei crize energetice într-o oportunitate de acceleare a investițiilor în domeniul energetic, prin măsuri pe termen scurt, dar și mediu și lung, printre care schimbarea paradigmei consumului gospodăriilor sau construcția de noi unități de producție.

Pe termen scurt, programul de guvernare depus sâmbătă de premierul desemnat Nicolae Ciucă la Parlament prevede identificarea și implementarea de noi măsuri complementare celor deja existente, precum plafonarea, compensarea și amânarea la plată, astfel încât românii să nu plătească pentru energie un preț mai mare decât cel practicat în decembrie 2020, pentru a reduce riscul de săracie energetică în rândul populației – buget estimat 1,5 mld lei, precum și implementarea de soluții pentru sprijinirea mediului economic în contextul crizei energetice de la nivel mondial – buget estimat 1,5 mld lei.

Pe termen mediu și lung, programul prevede promovarea de investiții în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea reactoarelor 3 și 4 Cernavodă, retehnologizarea unității 1 și introducerea unor tehnologii nucleare avansate în contextul parteneriatului interguvernamental România – Statele Unite ale Americii, care să includă dezvoltarea de noi capacități nuclearo-energetice, ce implică reactoare modulare mici, cu tehnologie de tip SMR, precum și implementarea reformelor și obiectivelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României prin susținerea producției de energie.

Alte măsuri sunt implementarea de noi scheme de ajutor pentru creșterea eficienței energetice și încurajarea apariției prosumatorilor, demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creșterea securității energetice, reducerea dependenței de gaze de import și asigurarea tranziției către energie curată, creșterea capacităților de înmagazinare în depozitele Romgaz și transformarea acestora în depozite multiciclu, în vederea asigurării funcționării centralelor pe hidrocarburi, inclusiv în condiții meteorologice severe, precum și finanţarea extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin programul Anghel Saligny.

Aprobarea bugetului până la finele anului, creșterea colectării, reforma sistemului de pensii și reforma salarizării în sectorul public se numără printre măsurile fiscale și de reformă pe care programul de guvernare al cabinetului Ciucă le are prevăzute.
La capitolul măsuri fiscal-bugetare, programul prevede aprobarea bugetului pentru anul 2022 până la sfârşitul acestui an – continuarea priorităţii acordate investiţiilor, respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată prin Programul de convergenţă 2021-2024, corectarea într-un ritm adecvat a dezechilibrelor economice interne şi externe la nivele sustenabile, precum și creşterea colectării veniturilor bugetare.

Programul are în vedere reforma sistemului de pensii prin digitalizarea dosarelor de pensii și elaborarea unei noi legislații, care să aducă echitate, sustenabilitate și reducere a discrepanțelor între cuantumurile pensiilor celor care au desfășurat activități similare și au avut contribuții similare la sistemul de pensii.

Reforma salarizării în sectorul public prin eliminarea inechităților, stimularea performanței și reașezarea sistemului de sporuri și implementarea reformei privind venitul minim de incluziune (VMI) pentru îmbunătățirea asistenței sociale și reducerea sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile sunt alte măsuri de reformă.

Programul mai prevede reformarea sistemului de învățământ obligatoriu prin creșterea autonomiei unităților de învățământ, în scopul identificării și implementării unor măsuri specifice pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Tara moare si guvernatorul german se joaca de-a democratia

    500 de morti/ zi + zecile de milioane de Euro pierdute / ora + zecile de romani emigranti/ zi + miile de romani adusi la exasperare / ora …. nu sensibilizeaza aceasta Clasa politica romaneasca .

    Ne aflam oare in stare de Tara ocupata ?

  2. Generale,generale nu trebuia să intri în mizeria-capcana întinsă de diletantul ageamiu. Te-ai compromis!
    Trebuia să fii ferm ca un comandant superior;accept mandatul dar numai pentru refacerea coaliție. Atât.
    Orice altă variantă o exclud.
    Nu ai avut curaj să-i spui nepriceputului? Ce fel de soldat esti?

  3. Un titlu si mai inspirat la articolul de față ar fi fost: „Lista guvernului Ciucă a fost depusă la capela „Sf. Treime”…

  4. Sunt convins ca toti parlamentarii vor fi extaziati cand vor vedea niste panarame care in mod verificat au demonstrat ca nu-s bune de nimic, precum: Turcan, Gorghiu, Pierdoiu, Tataru.

  5. Cele 6-7 servicii de securitate, ce mananca anual peste 3 miliarde euro, au adus tara in halul in care ea este. Sobolanii fiind platiti regeste de la bugetul statului dar ei se afla practic in serviciu dusmanilor nosrti externi care vor sa distruga Sfanta Noastra Romanie. Pe acesti sobolani trebuie sa-i uram din toata fiinta noastra de romani. Daca ii mai lasam si-n continuare sa-si bata joc de tara si de noi cat de curand vom fi radiati ca popor si tara de pe harta.

  6. „folosirea pe scară largă a certificatului digital Covid în cât mai multe activități sociale și profesionale (permanent)” cu alte cuvinte segregarea populatiei in ghetouri si interzicerea dreptului la munca. Praful sa se aleaga de oasele voastre invelite in grasime, imbuibatilor, sclavi ai cui v-s pus lesa la gatlej…

  7. Lista guvernului au scris-o alti ticalosi pe hirtie igienica! Generalul e un tip relativ labil , emotiv si nepotrivit pt functia de premier! Alegeri anticipate este solutia!

  8. Generale Ciucă ești om serios? Cum să pui la Ministerul Cercetării un țâști-bâști de 32 de ani care până să ajungă deputat a fost dealer de mașini?Băiețelul ăsta, la CV-ul lui nu ar putea să fie angajat nici măcar ca asistent de cercetare într-un institut.Atât contează cercetarea din România pentru liberali?Ce bătaie de joc!Ce țepe v-ar trebui tuturor celor care batjocoriți Țara Românească!

  9. #Oana de la 15:49:Aveti dreptate!Ce fel de general?De numarat izmene si cancioace,mai prost decit soldatul de la Porcaria U.M. Alegeri anticipate,guvern AUR-…,altfel Venezuela scrie pe noi!

  10. „luni, 2 noiembrie” ?!? E clar, chiar de la data a inceput cu o cacealma ! … desi, dupa cum arata, cu Gorghiu la Justitie (!!), Turcana la Munca (!!!) si Predoiu la Aparare (apararea cui, a gastii de borfasi ?) cred ca mai degraba audierile trebuiau facute de Simbata Mortilor ! (ps : plus in nene care, de „bun” ce a fost la Sanatate, acum e parasutat la Lucrarile Publice !)

  11. Bobu in locul lu’ Gainusa, Gainusa in locul lu’ Postelnicu si Postelnicu in locul lu’ Bobu ! „Tocmai se intunericea iar eu am fost un dobitoc, onorata instanta !”

  12. Continui(inca) sa cred ca dl. general este un om serios , cu cojones si tocmai d-aia ma minunez , cum de poate accepta a fi seful unei echipe de superhahalere ( nu toti , dar 90% ,da ) ticaloase si proaste . La un bordel (!!) cand nu mai merge treaba , se schimba ..fetele , nu paturile ! La noi , nimic ! Stie el , cine , cum si de ce a fost plantat (santajat) , pacat mare ! P.S. Sau poate ma insel in privinta dlui general , tot ce se poate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.