VIDEO. Protestul magistraților pe treptele Curții de Apel București

Un nou protest al magistraţilor, din întreaga ţară, a avut  loc duminică seara, în faţa Palatului de Justiţie din Capitală. Paralel cu protestul magistraților are loc și un anti-protest, unde câteva persoane îi huiduie pe aceștia. Totodată, în sprijinul judecătorilor și procurorilor sunt și protestatarii Rezist, care scandează ”Vă mulțumim”!

UPDATE – Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră.

Protestul a fost anunţat, pe Facebook, de judecătorul Cristi Danileţ. „Duminica, de la ora 17.30, reprezentanţi ai magistraţilor din toată ţara vor protesta în faţa Curţii de Apel Bucureşti”, el enumerând printre nemulţumiri modificările aduse legilor justiţiei, codurilor penale, „ignorarea şi ridiculizarea Comisiei de la Veneţia” şi evaluarea procurorului general de către ministru.

„Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaționale. Este vorba despre mai multe avize ale Comisiei de la Veneția cu privire la independența, imparțialitatea și integritatea justiției. Justiția română este considerată a fi sub asalt în momentul de față, politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel și orice persoane care are semnale despre abuzuri comise de magistrați, nu are decât să sesizeze Inspecția Judiciară sau Parchetul General. Nu suntem mai paralel decât sunt ei. (…) S-a înființat o secție specială de anchetare penală a magistraților, ca și când noi suntem problema din România cu cele mai multe infracțiuni. Această secție trebuie să dispară”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, de la Cluj„Pentru o justiție independentă”, „Respectul pentru justiție nu e opțional”, „Respectarea avixului Comisiei de la Veneția” sunt doar câteva dintre mesajele de pe foile pe care le țin magistrații în mână.Nemulțumirile magistraților vizează proiectul de legi modificare a legilor justiției și a codurilor penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin OUG, ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general

Este al treilea protest, în mai puţin de nouă luni.  Principalale nemulțumiri ale judecătorilor și procurorilor sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.

Magistrații au adus pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Respectarea avizului Comsiei de la veneția”, ”CSM nu are rol decorativ”, ”Justiție independentă”, ”Nu vrem o Justiție sub control politic”, ”Prezent pentru evaluare”, ”Separația și echilibrul puterilor în stat”.

Sunt prezenţi magistraţi din întreaga ţară.În zonă sunt şi alte persoane venite să îi susţină pe magistraţi, în timp ce alţii contestă acţiunea lor.

Anunțul cu privire la protest a fost făcut sâmbătă de judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

    • Astia sunt oamenii normali din magistratura. Securistii se duc la emisiuni la A3 si vorbesc de „statul paralel”.

    • Prostia si agresivitatea comentariului tau nu „pute” a nimic. Cu exceptia unui ziar precum Cotidianul, disperat sa mai pastreze cativa cititori si care nu mai modereaza de mult comentariile, pe un forum serios n-ai putea comenta ceva.

  1. Iti vine sa te crucesti cand citesti aceste aberatii!!! Care miting al magistratilor? Cele cateva zeci de anticonstitutionali reprezinta Justitia? Dintre care majoritatea procurori care urmeaza sa plateasca pentru pervertirea profesiei? Reprezinta, oare,
    securistul rezist Daniletz pe judecatori? Uita analista ca acest infam slugoi al statului securist basist a fost contestat de o mare majoritate a judecatorilor, alti slugoi ai Securitatii din consiliu salvandu-l prin incalcarea legii? Ce mi-a placut cel mai mult a fost cum a accentuat analista prezenta in contrapartida „magistratilor Romaniei” a unei duzini de contestatari ai actiunii acestora!?

  2. ” Principialii…” uite cine apără „in”dependența justiției, nu suflă o vorbă despre protocoalele semnate de șefii lor, iar o parte dintre acești „mici dumnezei” pezenți le-au pus în practică făra pic de rușine sau conștiință ! Așa ceva numai în Romănia se poate întâmpla !

  3. Oare pentru ce ar trebui sa-i respectam in exces pe domnii/doamnele judecatori si procurori? Pentru supusenia manifestata fata de o parte a spectrului politic? Pentru lasitatea de care au dat dovada in diferite ocazii, tacand acolo unde ar fi trebuit sa se ridice si sa strige din rarunchi: „NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE!”, „NIMENI NU POATE DA ORDINE LEGII SI MAGISTRATILOR!”? Pentru condamnarile pe criterii politice? Pentru dosarele intocmite la comanda? Pentru faptul ca o parte dintre ei se viseaza traind intr-o tara in care sa predomine excesul de putere si in care ei sa nu fie trasi la raspundere indiferent de ceea ce fac? Pentru asta protesteaza? Cati sunt ei? Pe cine reprezinta ei in afara de ei insisi? Incep sa cred ca in Justitie va trebui procedat la fal ca si cu serviciile secrete. Trebuie facuta curatenie! La modul chirurgical. Trebuie taiat si dat deoparte orice tesut cangrenat, orice zona infectata. O sa doara. Dar este necesar. Observati ca nu le convine existenta unui organ de control. Inspectia Judiciara este, pentru ei, echivalentul „ciumei rosii” pentru #Rezist. Si chiar trebui sa-i suportam pe acesti aroganti cu salarii imense si cu prestatii jenante?

  4. Nu protestează ”magistraţii”, sunt aceiaşi 50-60 de slugoi ai lui Băşină şi Şaptecase, în frunte cu şnapanul agramat Dănileţ. Restul sunt acasă şi-şi văd de duminica lor.
    DNA le-a făcut practic tuturor magistraţilor dosare, mult înainte de înfiinţarea ”secţiei speciale de anchetare”. Dar atunci lichelele astea n-au avut curajul să protesteze, că nu-i plătise Soros.

  5. Vrem o Justitie Independenta politic,in directa subordonare apolitica a SRI!Mai vrem protocoalele inapoi! Procurorii sefi sa nu mai fie evaluati de politicieni! Procurorii sefi sa poata fi numiti sau schimbati numai de catre Presedintele ales, cu avizul SRI! Va multumim!

  6. ”Protestatarii” au fost în realitate vreo 150 de candidaţi veniţi din provincie la un concurs de promovare pentru procurori. Şeful Lăzărică i-a pus să participe la ”protest” şi ei – ce să facă? Nu erau nebuni să refuze, e slujba lor în joc. În justiţie asta se cheamă intimidare şi şantaj…
    Cotidianule, informează-te mai bine. Lasă-i pe Realitatea şi pe CTP să facă propagandă iohanistă, câştigă destul din asta.

    • Ai pus punctul pe i! Bravo. Mai sunt români care nu mai pun botul la diversiuni!

  7. Imi explica si mie cineva in baza carei legi demonstreaza domnii judecatori si procurori? Pentru ca, din cate stiu, exista o legislatie destul de clara care ar spune ca magistratii ( adica si procurorii si judecatorii) nu prea au voie sa protesteze si sa faca demonstaratii ca trebuie sa se abtina de la opinii politice samd. Poate gresesc eu dar, „protestele” astea sunt foarte ciudat si transmit destul de clar un mesaj politic mai mult decat evident. Magistratii au la dispozitie mecanismele interne specifice pentru rezolvarea problemelor din sistem. Oricum o dam rezulta destul de clar ca, lozincile lor suna foarte politic si nu cred ca fac bine breslei si independentei justitiei. Ce facem, luptam pentru statul de drept incalcand legea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.