Londra promite zeci de mii de vize sezoniere în agricultură

Guvernul britanic a promis să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură, confruntată cu o penurie de mână de lucru după Brexit, în pofida presiunilor venite din rândul conservatorilor de a reduce imigraţia ilegală, relatează AFP.

După scăderea din timpul pandemiei, imigraţia a înregistrat un reviriment şi va atinge probabil cifre record în acest an, conform media britanice. Statisticile oficiale sunt aşteptate cât de curând.

Luni, ministrul de interne Suella Braverman a asigurat, în cadrul unei conferinţe organizate de think tank-ul National Conservatism, că „nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”.

Totuşi, Downing Street şi-a subliniat decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunţată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfăşurată marţi.

„Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi”, a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, insistând asupra faptului că Regatul Unit cunoaşte o rată a şomajului „istoric scăzută”, de 3,9% între ianuarie şi martie.

Sectorul agricol britanic suferă de pe urma creşterii costurilor, care accentuează concurenţa produselor de import. În plus, consecinţă a Brexitului, a devenit mai complicată venirea lucrătorilor europeni, angajaţi de obicei pe scară largă la muncile câmpului, notează AFP.

Guvernul britanic a mai promis marţi să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de „concesii” unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice.

„Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a insistat marţi Rishi Sunak într-o scrisoare deschisă adresată profesioniştilor din acest sector.

Guvernul său mai prevede mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole şi piscicole.

În februarie, executivul de la Londra a anunţat subvenţii pentru „stimularea inovaţiei, susţinerea producţiei alimentare, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării animalelor şi protejarea mediului”, subvenţii ce ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor menite să înlocuiască ajutoarele europene, după Brexit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Bucurati-va , pregatiti-va rucsacurile :

    Satenii din vagauna Romania sunt asteptati de patronii britanici .

    Romania = Bangladeshul Europei.

  2. Să-și aducă sclavi din imperiu!…oare d-aia vine bufonul în românia?…
    N-aveți premier indian?…Să aducă din india…

  3. Pai asta e si smecheria: din India ii aduce si dupa aia le da o inlesnire sa ramana definitiv.
    Ieri, indianca lor, home Secretary, a tinut un discurs spunand xa va trimite in Rwanda toti imigrantii ilegali ce trec Canalul.
    Intre timp indienii ei vin in valuri pe vize de lucru si pierduti sunt prin Anglia. Ca sa nu mai vorbim de asistentele si doctorii ce au umplut spitalele britanice. Toti cu stea in frunte se dau scoliti nu ii vezi pe ei sezonieri in agricultura. ASTA a ramas pt romanii ce au crezut in capitalismul adus dupa 1989.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.