Lovitură de teatru în dosarul lui Vâlcov de la DIICOT

DIICOT a renunţat la cercetarea în dosarul în care Darius Vâlcov era cercetat după ce a publicat în august 2018, pe pagina sa de Facebook, protocolul secret încheiat între Parchetul General şi SRI.

Dosarul a fost deschis la sesizarea SRI.

Darius Vâlcov, fost consilier al Vioricăi Dăncilă atunci când era premier, era cercetat pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

Vâlcov chiar a fost pus sub control judiciar, însă a scăpat de măsură.

Procurorii au renunţat la anchetă la finele lunii februarie, explicând că „nu există un interes în urmărirea infracțiunii săvârșite, ținând seama de împrejurările concrete ale instrumentării unitare ale acestei cauze, fapt ce a avut drept consecință imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent”.

La scurt timp după apariţia în 2018, pe site-ul PÎCCJ a protocolului public dintre Parchetul General şi SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook şi o variantă secretă a protocolului. Deşi documentul nu mai producea efecte, aşa cum au anunţat SRI şi Parchetul General, el era un document secret. Copia protocolului ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Cum explică DIICOT renunțarea la anchetă (comunicat):

”Prin adresa şi referatul din 11.09.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat DIICOT în legătură cu publicarea, la data de 23.08.2018, pe o rețea de socializare, a unei copii a documentului clasificat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”, postarea fiind preluată de către mai multe publicaţii, fiind intens mediatizată.

De asemenea, la data de 22.10.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat dosarul deschis pe rolul respectivei unități de parchet, în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care avea competența de a efectua urmărirea penală, cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. de art.303 CP, în raport cu divulgarea documentului clasificat de către persoane care au avut acces la acesta în virtutea atribuțiilor de serviciu.

Menționăm faptul că, în aceeași cauză, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus renunțarea la urmărirea penală față de suspecta I.N., prim grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, prev.de art.305 al.1 CP, precum și clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art.320 al.2 CP.

Cauza declinată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată pe rolul DIICOT, iar prin ordonanța din 11.01.2019 s-a dispus declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
În dosarul penal înregistrat pe rolul DIICOT, prin ordonanța din 18.06.2019, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul V.D.B., măsura fiind revocată de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, prin încheierea pronunțată la data de 21.06.2019.

Prin ordonanța din data de 28.02.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus soluția de renunțare la urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranța națională.

În ordonanța dispusă s-a reținut faptul că, în conformitate cu reglementările internaționale(Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale), fiecare stat instituie un regim legal special, menit să asigure protecția informațiilor clasificate.
Chiar legislația europeană în materie prevede, pentru statele membre, faptul că dreptul de acces la documentele publice poate fi restrâns, dacă restrângerea se face în scopul protejării securității naționale.

În legătură cu protocolul a cărei divulgare a făcut obiectul cauzei penale s-a pronunțat inclusiv Curtea Constituțională la data de 16.01.2019, constatând legalitatea încheierii protocolului, în conformitate cu prevederile art.8 din Legea 14/1992, astfel cum a fost modificat prin OUG 6/2016. Jurisprudența CEDO a statuat în mod constant faptul că în orice procedură judiciară pot exista interese de protejare a securității naționale, dar și de a păstra secretul unor metode și tehnici de investigare a infracțiunilor, deoarece dreptul la informație nu este unul absolut.

Deși s-au avut în vedere aspectele mai sus menționate, precum și faptul că publicarea unui document care are regimul secret de stat contravine normelor care reglementează protecția informațiilor clasificate precum și a intereselor realizării securității naționale, mai ales de către o persoană care a deținut poziții de demnitate publică, în cauză a fost dispusă renunțarea la urmărirea penală, constatându-se că nu există un interes în urmărirea infracțiunii săvârșite, ținând seama de împrejurările concrete ale instrumentării unitare ale acestei cauze, fapt ce a avut drept consecință imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent.

Totodată, prin ordonanța de renunțare la urmărirea penală, procurorii DIICOT au avut în vedere și soluția adoptată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în raport cu faptele săvârșite în dosarul penal în care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală față de prim grefierul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fapte care au creat premisele scoaterii documentului de sub protecția de care trebuia să beneficieze în cadrul unității de parchet de la care a provenit documentul divulgat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. EL SI NASUL LUI TREBUIE BOTEZATI a doua oara IN CEANURA CA MULTI ALTII ca ei SA NU PUTREZEASCA niciodata…..

  2. Încă o mostră de corupție a Justiției din România! Nu acest dosar ,ci acelea anterioare cu bani,tablouri,etc. nu l-au dus pe VALCOV NICI PANA AZI IN SPATELE GRATIILOR!
    Când intr un dosar e limpede că faptasul trebuie închis ,incep amanările , tragerile de timp in cardasie cu avocații inculpatului si asa procesul ajunge la 5-6-7 ani si in final se da achitare (de exemplu cazul Oprisan la Curtea de Apel Cluj de acum câțiva ani dupa 34 (treizeci și patru) termene de judecată!!) sau prescriere .
    ACEASTĂ JUSTITIE E PLATITA DE STATUL ROMAN CU SALARII SI PENSII ABERANTE,NESIMȚITE!!

  3. Intrebarea care se pune este de ce acele protocoale trebuiau sa fie secrete? Doar niste minti demente reflexate de apucaturi pur securiste au putut decide asa ceva. Ar trebui din nou amintite numele semnatarilor pentru ca toti romanii sa-i stie si sa nu-i uite. Chiar daca unii beneficiaza acum de pensii nesimtite.

  4. @Oana

    ROMÂNIA ESTE STAT MAFIOT

    MAFIA DIN JUSTITIE ESTE LA VEDERE, NU SE MAI ASCUND

  5. Marsavia procurorilor stalinisti e incomensurabila,o depaseste pana si pe a prostacilor bolsevici de „dreapta” care in loc sa comenteze acest dosar trimit la alte dosare!?Si e de inteles,SpP-istii care posteaza cu duzini de pseudonime canfirmand
    faptul si pe aceasta cale cat de „Tica” los i sunt, ar fi fost nevoiti sa constate ca inchiderea dosarului a avut intentia vadita de a omori subiectul, PROTOCOALELE SECURITATII cu Justitia pentru OFICIALIZAREA SUBORDONARII! Securisti in minijupe gen „Oana/lili” au amnezie la dosarele procurorilor infami de la Ploiesti sau Oradea, ori a zecilor de gangsteri PDNL! Acest aspect al abordarii ideologice a „coruptiei” le demonstreaza infamia, marsavia si micimea acestor prostaci sehu gen „Oana” care apare prin rotatie, ca toti acesti nefericiti… Prostocrata „Oana” e oarba de ura daca nu a sesizat ca DIICOT
    a inchis dosarul ca sa nu se dea o sentinta in Justitie care sa demaste legal protocoalele! Plus ca „suspiciunile” marsave
    au vizat la momentul respectiv o crima politica, lovirea in artizanul Programului care imbunatatea viata romanilor si ii punea o piedica Securitatii in controlul Justitiei printr-o legislatie moderna si cu crearea SIIJ in cadrul PICCJ, cat a functionat ilegal in DNA aplicand represalii procurorilor si judecatorilor care nu creau/rezolvau dosare politice!!!
    Mi-e greatza de aceasta „Oana” care e rudimentara, grosiera, cu apucaturi cazone…

  6. Nu am nicio simpatie sau antipatie fata de Valcov, dar nu vreti sa intelegeti logica evenimentelor.
    Din moment ce Valcov a publicat un document ce se referea la un protocol secret ilegal intre parchet si sri care nu se face intr-o democratie, cum sa fie urmarit penal? Eu cred ca mai degraba trebuia premiat. Omul poate fi comparat cu Isus intre cei doi talhari. Intrebarea logica: condamnam pe Isus, sau pe cei doi talhari?

  7. Dor una ca Cheovesi si portocalele sale stiu cat adevar este in acel dosar. S-au trucat poate mii de dosare de catre impostorii lui Cheovesi, dovada fiind respingerea lor pe banda rulanta in ultimii doi ani de cand procuratura a scapat de (in)competentza ‘sufrageristei’.

  8. Valcov….un om deosebit , o valoare reala , un patriot ! De aceea si este hartuit !Traim inca satisfacator datorita slaninei asezate pe burta tarii urmare programului de guvernare la care Valcov a avut contributie mare !

  9. Daca citezi din ‘prostocratia’ lui domn Profesor ar fi trebuit sa te prinzi ca ii duce pe gugustiuci pe o pista falsa. S-a ferit sa scrie de securistocratie. Nici un prost nu ajunge la putere daca nu-i impins din spate de securitate. Ea conduce de fapt si nu cei bagati in fata. dar nu te-ai pris. Tot un Ciaplin ai ramas cand vorbesti de securitate. Las-o in pace pe Oana. Ea isi face numarul.

  10. Presedintele Bancii Mondialu din Slatina,s-a dus la Unitate Apartinatoare(Partide si asociatii politice),si-a facut o autocritica muncitoreasca,viguroasa,si tovarsii sai comandanti oameni batrani ,intelegatori dar corecti,au plans si l-au iertat!Dupa care au inaintat la Hellvig un raport de inmoarmantare a cazului! Recunoscator,Darius Vâlcov a facut o donatie consistenta in tablouri si candelabre de cristal Muzeului de Arta Contemporana a SRI!

  11. @currector:
    Nu exista nici un dosar real, totul a fost o facatura, incepand cu procedura securista de fragmentare a inregistrarilor si pana la tablouri pe care nu le-a vazut nimeni.
    Se faceau de ras INUTIL in instata – asta pentru ca miza era sa-l scoata din carti, adica programul lui politic national. Program alcatuit de fapt de georgescu – viceguvernatorul bnr.
    Daca era aripa dragnea la guvern (adica se rula programul sau chiar parti din el) il condamnau oricat de ridicoli se faceau – in ranjetele ‘partenerilor strategici’.
    Atat timp cat leprele tale securiste sunt la putere (adica deficit orbitor, costuri sociale uriase, mafie politica, favoritisme externe la greu) isi prezerva ‘condamnarile’ pentru mize mai mari.

  12. „@charly”, vechi postac care incearca acum sa se harjoneasca, in trecut aplicand legea talionului,tocmai eu am fost unicul
    critic pe devierea prin trimiterea la „prostocratie” si aceasta pentru ca „ma prind”, nu-mi scapa nuantele. Numai ca faci o mare greseala Profesorul vorbind clar de Securitate si securisti in prima parte si pentru mine acest fapt, deocamdata e suficient! Si nu uita ca ca una e sa publici in clar si alta sub pseudonim. Toti bolsevicii ma acopera cu laturile pe care
    le produc pentru ca vorbesc de Securitatea care CREAZA PARTIDE SI CANALE MEDIA si vii tu sa ma acuzi ca „nu m-am prins”!?
    Nu realizezi cat de penibil esti? Ne realizezi ca esti precum pestisorul simbiotic pe langa pestele cel mare? Nu-i pot cere Profesorului sa treaca brutal sarind etape personale la acuzarea pe fatza a Securitatii. Evolutia pas cu pas confera
    un caracter serios evolutiei. Pe de alta parte prostocratia exista si deocamdata a fost demascata exemplar, cu instrumente
    specifice filosofului, urmand sa lamureasca cine o promoveaza ca strategie ideologica destructiva! Sunt convins ca peste cateva zile, poate luni, o sa publice o analiza despre securistocratie si derapajul criminal de vineri al sefului oficial al Securitatii, diversiunea „vanzarii Ardealului”, de fapt o noua escaladare a urii etnice, seva bolsevismului universal!

  13. Era interesant sa ajunga dosarul in instanta. Adica era trimis in judecata un cetatean care a devoalat o ilegalitate. Era hazliu. De aici reiese interesul justitiei sa nu continuie dosarul. Se faceau de kkt

  14. Doua institutii in care romanii ar trebui sa aiba incredere maxima s-au facut de ras: odata SRI-ul prin acea sesizare tampa ordonata probabil de Edy si apoi DIICOT-ul caruia i-au trebuit doi (!) ani sa renunte la o cercetare la care ar fi renuntat dupa o prima citire pana si un potcovar mai istet. Rusine!

  15. Orice om de pe planeta TERRA daca dezvaluie niște acorduri,documente ILEGALE ,nu poate fi pus sub învinuire,anchetat sau judecat! In România sa putut! Au mers departe și s-au oprit înainte judecății,pt. ca nu puteau cîștiga niciodata.Ceea ce sa întîmplat cu Vălcov a fost abuz de putere și harțuire din partea celor ce nu vroiau ca PSD să-și aplice programul de guvernare.Cei ce l-au harțuit pe Vîlcov trebuie demiși din funcții arestați și judecați-pt.abuz de putere și represiune nedreaptă,etc.

  16. Ce bataie de batjocura, cate umilinte si suferinte a mai indurat si baiatul asta. Bestiilor basiste si securisto-procuriste, totul se palteste aici pe Pamant, canaliilor si pramatiilor…?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.