Lovitura UE pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană anunță miercuri că nu va mai transfera fonduri către bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susține reformele în sectorul justiției. Aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015, potrivit Radio Chișinău.

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se arată într-un comunicat al delegației UE la Chișinău.

Prin urmare, Republica Moldova nu a îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme în sectorul justiției, în valoare de 28 milioane de euro.
„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor”, a transmis șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Recent, mai mulți europarlamentari au cerut suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, invocând stagnarea reformelor și persistența corupției.
Unul dintre principalele argumente a fost modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor din partea Comisiei de la Veneția și a Bruxelles-ului. Pe de altă parte, alți europarlamentari au atenționat că suspendarea asistenței financiare ar arunca Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei.
Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.