„Prietenie de nezdruncinat”: Lukaşenko, din nou în China

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko efectuează o vizită la Beijing, pentru discuţii cu liderul chinez Xi Jinping, a anunţat duminică presa de stat din Belarus, aceasta fiind cea de-a doua deplasare în China a aliatului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin în acest an, informează Reuters şi AFP.

Lukaşenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu salve de tun şi onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie – 2 martie a.c., efectuează de această dată o „vizită de lucru”, a relatat agenţia de stat BelTA.

„Negocieri între şeful statului belarus şi preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vor avea loc la Beijing”, a precizat BelTA, citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

„Pe agenda vizitei figurează probleme legate de comerţ, economie, investiţii şi cooperare internaţională”, conform acestei media belaruse.

După primele lor convorbiri din acest an, Xi a declarat că „prietenia dintre China şi Belarus este de nezdruncinat, iar cele două părţi ar trebui să-şi consolideze în mod constant încrederea politică reciprocă şi să rămână prieteni adevăraţi şi buni parteneri”.

Lukaşenko, preşedinte al Belarusului din 1994, repudiat de Occident, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permiţând Moscovei să folosească teritoriul său pentru a lansa războiul.

China menţine legături strânse cu Rusia şi nu a condamnat niciodată invazia acesteia în Ucraina, dar Beijingul a devenit vocal la începutul acestui an, făcând apel la pace în condiţiile în care conflictul ucrainean se prelungeşte.

După întrevederea lor la 1 martie, Lukaşenko şi Xi au făcut apel la un „acord de pace cât mai repede posibil” în Ucraina, dar finalul războiului – aflat deja în a 22-a lună – nu se întrevede, niciuna dintre părţi nu se arată dispusă la compromisuri pentru a negocia.

Citând un comunicat al preşedinţiei de la Minsk, AFP precizează că vizita lui Lukaşenko este programată pentru două zile – duminică şi luni – fără a indica dacă preşedintele belarus a ajuns deja la Beijing.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. IACA noua oranduire a s a ta nei cum se ridica: china-sua-si tarile rusiei (ca toate sunt)… si se vor uni cu sauditii, apoi usor-usor, vom fi ingenunchiati toti. in timp ce rumanii sunt #spalati pe creieri cu „razboaiele” lor. varsarea de sange nevinovat si de emotie colectiva serveste ridicarii acestui demon, care vine…

  2. marin Gandesti ca un taliban. Inapoiat si frustrat ca lumea este diferita fata de nestiinta ta.

  3. @ marin…esti popa sau popeasa? Nu exista bre nicio alianta a Rusiei Chinei, Iranului cu SUA.
    ..Toata lumea vrea sa scape de sub cizma Jandarmului mondial care o fura cu Fabrica de dolari. Si cu Tehnologia creata de sklavi japonezi, indieni chinezi, rusi care sunt corupti sa lucreze in SUA…
    Satana esti chiar tu, popo! ….Popo, ai votat in 35 de ani 4 presedinti. Crezi ca e mai putina democratie in Belarus care a votat doar unul? Pe Net vad ca Belarus nu e luxos, dar oamenii muncesc, produc, si e curat. In Romania e lux pe alocuri dar mizeria e generalizata, la tara oamenii nu vorbesc intre ei, se tem, nu stiu din ce caprarie politica face parte vecinul…

  4. razi in oglinda. reactia postacului vine cand este deranjat de adevar…o sa ramai razand la oglinda. atat.

  5. marin Iesi ba din bula ta. Daca ai cunoaste si tu un adevar lumea ar fi fericita. Nici Socrate nu stia vreun adevar absolut.

  6. Bă Marine , mai citește și tu câte ceva , nu le lua ,,nemestecate”.Ai înțelege dacă ți- am spune ca ,, locotenentul “ bucătarului de la Moskova este în vizită la ,,senior” pentru a-și prezenta omagiile ca în Evul Mediu( anul 600-1500-1700) Rusia și Belarusul fiind vasalele Chinei și chestia asta trebuie actualizată mereu. China se află intr- o situație precară economică , iar ,,real estate”, adică imobiliarele sunt în cădere liberă din cauza sistemului comunist din China , adică este cum era la noi înainte de 1989. Economia avea un sigur buzunar care finanța totul din banii românilor , chiar dacă unele erau ,,himere” și bineînțeles cu corupția de rigoare. În China există sector privat, dar doar unul teoretic, tot la comanda statului comunist. Dar problema este ca UE se gândește să- și retragă capitalurile din China. Și în acest context ,,seniorul” a cerut ,,aliaților” săi să se gândească la un posibil stop al războiului din Ucraina. De ce ? Fiindcă China are de câștigat din relațiile comerciale cu Occidentul . Toți postacii ar trebui să mai citească și ei și după aceea să își scrie gândurile pe site.

  7. CE BINE ne-ar prinde si NOUA sa fim agreati de CHINA, ca mai inainte … 🙂
    Fara sa ne stricam cu Altii.

    Ca ROMANuu’ ImPartial.

    Ca ASA sunt TOTI,
    pe Lumea STRAMBA in care am fost iesiti in Dansa …

  8. Mircea: se pare ca nu cunosti si nici nu intelegi ce se intampla, dar, mai grav nu intelegi ce citesti… rusia NU este vasala chinei, ci invers. vasala chinei este sua. mai studiaza. sua este datoare vanduta chinei, drept pentru care china asigura datoria sua in AUR. ia mai studiaza, esti pe aratura rau…Mircea fa-te ca lucrezi…
    https://www.thebalancemoney.com/u-s-debt-to-china-how-much-does-it-own-3306355

    traducere *goagale:
    https://www-thebalancemoney-com.translate.goog/u-s-debt-to-china-how-much-does-it-own-3306355?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.