Lupta din sânul BOR: Mesajul IPS Teodosie pentru Patriarh

Arhiepiscopia Tomisului consideră că „zbaterile” unora de a provoca un conflict între Patriarhia Română şi arhiepiscopia de la malul mării sunt „nepotrivite şi lipsite de temei”.

„Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform sursei citate, „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului” nu va fi lăsat să fie trecut „în uitare”.

„În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, reiese din comunicat.

În legătură cu anularea mitingului societăţii civile în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului ce ar fi urmat să se desfăşoare pe 10 februarie, Arhiepiscopia Tomisului reiterează că IPS Teodosie nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online.

„Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii ‘Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie’ din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă ‘răzvrătire’ a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online”, se arată în comunicat.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie, a precizat, sâmbătă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, una din teme va fi şi „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Conform unui comunicat transmis de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit comunicatului, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

Judecat de Patriarhie, ÎPS Teodosie a făcut un gest surprinzător

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. NU este BINE Prea Sfintiile VOASTRE!
    NU este BINE deloc!
    PreaDestulDeMul se bucura „Dujamanii”.

    Intaratati de Diavol, care Alta Treaba CE are?
    Decat sa isi vare Coada-i LUUUUNGAAAA si Grea intre
    Cei DOI Pastori si BOBORuu’ este dezorientt, ratacit, ca Turma cu DOI Pastori.

  2. Serios, nu știa acest popa de mitingul de la Constanța? Voi faceți mișto de cetățeni sau, sunteți mincinoși? Chiar acest popa a cerut răzvrătirea cetățenilor împotriva prea afaceristului Daniel pentru că nu vrea mitropolie in Constanța, mitropolie condusă de acest paratrasnit din ortodoxia românească! Nu mai mintiti și nu va luați după acest paratrasnit constănțean, e timpul sa vă dați seama că, tot ce scoate pe gura e doar aiureli, e pe linia moșneagului șef american care uita de la mana pan’ la gura, puțin mai au în zguduita lume existenta

  3. ” potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, ….”

    -bine inteles:
    se va modifica Statutul,
    fara dar si poate!

  4. Vai, vai, vai, cata mizerie, minciuna, ura si răzvrătire pe acest fariseu! Mincinos patologic, el cere credinciosilor sa protesteze pe străzi și sa ceara mitropolia și tot el le pune în cocoasa oamenilor nevinovati, acțiunea. Încă asa ceva biserica romana nu a vazut, nu a trecut, nu a auzit. Necuratul ii bântuie capul și îl arunca in lupta cu adevarul și lumina. Părinte Patriarh, salvați Tomisul ca altfel e pierdut! Acolo sălășluiește păcatul si întunericul. Binecuvântați Dobrogea si vechiul Tomis, pentru curatare de păcate și nelegiuire !! Amin!

  5. Spagoveanu se vrea Patriarh, sa vezi atunci cum sare șpaga la transul

  6. In CT de 260.000 de locuitori, M.A.che a umplut de Bobo 10.000 de pet-uri cu apa sfintita cu mana lui jegoasa. Faceti voi procentul sa aflati pentru cine trebuie facuta o mitropolie sustinuta pe bani de la buget, care va plangeti ca nu-s.

  7. Sosoaca și Teodosia și kiril se regăsesc pe același stat de plată

  8. preafericitul IPS, turnator, fost PORCU ! doua coarne ii lipsesc in foto :)))))

  9. „Pana la urma, tot se va reînființa Mitropolia Tomisului !”

    Ai tu cheia bugetului de la culte ? BOR nu vrea sa se amestece cu legionarii, nu e clar ? In toti acesti ani n-a avut o singura intentie.

  10. Nu e nici un război. Război e în mintea unora care nu-si respecta istoria și nici valorile ei.
    PS. Tot nu înțeleg de ce se varsa atat de mult venin și ura împotriva IPS Teodosie? În fond e dreptul domniei sale sa înainteze o cerere de înființare a Mitropoliei Tomisului. A facut-o cu decenta, argumente istorice, documente și multa smerenie, spre deosebire de Daniel care, prin Ianus Banescu a încurajat un limbaj insidios, denigratoar și în discordanta cu preceptele creștine.
    Zilele acestea s-a activat și domnul ” Prof.”, progresist, firește. Un dascal adevărat își spune și le cere elevilor sa-i spună profesor. E o dovada de respecta fata de propria persoana și de statutul de educator.
    1. Cine nu vede mizeria de afara, n-o vede din cauza mizeriei din sufletul sau.
    2.Și cine nu-si vede mizeria din suflet, va continua sa faca din el groapa de deseuri.

  11. Oare popii nu ies la pensie la 65 de ani?Acest scandalagiu PORCU ce are de zis?sau nu este lasat de SOSOACA,SIMION,PUTIN si altii???

  12. Nimic sfant in comportamentul lui Teodosoie ! face de ras BOR .
    „Deplină ascultare” este o exagerare emisă de mintea rebelă a Mult Prea Nesfinția Sa Teodosie.

  13. Se zice că pe nici o stemă nu e reprezentat vulturul ci Pasărea Phoenix, simbol fenician, semn că ei stăpînesc. Uneori e cu două capete precum pe comănacul IPS Teodosie. Dacă știe despre ce-i vorba cu adevărat, nu-i a bună!

  14. Nu trebuie sa aduci tulburare in biserica. Ar trebui sa fie in ruga nu sa mearga cu caleasca cu cal pursange arab. Iisus mergea calare pe măgar. Nu zic sa mearga cu trotineta electrica, dar ar putea sa mearga cu o firma privata cu o masina simpla cu geamuri fumurii de exemplu. El trebuie sa fie urmat nu criticat ca faci exact ce vrea potrivnicul-dezbini…

  15. „Tot nu înțeleg de ce se varsa atat de mult venin și ura împotriva IPS Teodosie?”

    Asa se varsa pe orice turnator dovedit la securitatea ceausista, e o traditie la romani. Nici canaliile de profi universitari nu scapa de asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.