MacBook Air sau MacBook Pro – ce laptop merită banii tăi

Apple este unul dintre cele mai cunoscute, mai populare și mai râvnite branduri din lume. Acest lucru nu este valabil numai când vine vorba de telefoane mobile, ci și când e vorba de computere, practic primele lor produse de succes.

Una dintre principalele atuuri ale Apple este estetica. Într-o piață a laptopurilor și computerelor desktop în declin, Apple nu a suferit, pentru că a știut să-și diversifice produsele. În 1998, Apple a lansat celebrul său iMac, un calculator desktop modern, cu un design seducător. Între 2000 și 2008, americanii și-au diversificat colecția de produse de succes cu iPod și iPhone. În 2010, am văzut prima generație de tablete iPad. An de an, Apple a lansat produse care s-au plasat pe primele locuri în topul satisfacției consumatorilor.

Când vine vorba de laptopuri Apple, trebuie să știi că acestea sunt de mai multe feluri. În funcție de capacitatea de stocare, cel mai mare este MacBook Pro. Procesoarele Mac-urilor sunt Intel (Core i5, Core i7 etc.). În funcție de calitatea ecranului, există Retina sau Pro Retina. Sistemul de operare este unul „in-house”, numit macOS. În funcție de mărimea laptopului, există ultraportabil, Mac Mini sau PC Mac și așa mai departe.

Ușurința cu care poți alege un Mac se va complica și mai mult în viitorul apropiat, întrucât Apple a anunțat că va renunța treptat la procesoarele Intel și că va asambla laptopuri și calculatoare cu procesoare proprii. Din fericire, tot Apple promite că performanța va crește, iar analiștii estimează că durata de viață a bateriei va fi și ea mult mai mare.
În funcție de model, avem Mac Mini, MacBook Air, MacBook Pro etc. De ce ai alege, însă, un laptop MacBook? Ce motive ai avea?

Atunci când îți cumperi un laptop, nu e loc de improvizații. Cu MacBook ai calitatea asigurată. Dar acesta este doar unul din motivele pentru care ar trebui să-ți cumperi un laptop Apple.
Un alt motiv ar fi ecosistemul Apple. Produsele Apple se sincronizează între ele, poți accesa diversele fișiere de pe orice dispozitiv, iPhone sau MacBook. Nu la fel de simplu stau lucrurile cu alte tipuri de laptopuri. Cu un telefon Samsung, de exemplu, și un laptop ASUS, e dificil și dătător de bătăi de cap și să descarci pozele din telefon pe laptop. Cu Apple, cu un singur click ai toate fotografiile la îndemână, în iCloud, de pe orice dispozitiv.

Alt motiv ar fi interfața ergonomică pentru muncă. Dacă utilizezi un MacBook Air de la eMAG pentru muncă sau pentru studiu, trebuie să știi că interfața sa e adaptată necesităților tale. Pentru că, în termeni de memorie RAM, un Mac este foarte dotat, mai ales versiunile Pro, care ajung la 128 GB de RAM.
Cât privește ecranul, mărimea acestuia, în funcție de model, poate oscila între 11 inchi și 17 inchi, așa că există un MacBook pentru fiecare, în funcție de ceea ce își dorește. În plus, ecranele au luminozitatea reglabilă dintr-un singur buton, ceea ce este foarte la îndemână.
Alt motiv? Ești mult mai ferit de viruși pe Mac, spre deosebire de PC-urile cu Winows. Un Mac nu are nevoie de antivirus pentru a funcționa. De aceea, alegând un MacBook Air sau Pro alegi siguranța datelor tale.

În plus, ai aplicațiile Apple preinstalate: Numbers, Pages, PhotoBooth, iMovie etc., potrivite pentru orice utilizator, orice și-ar dori să facă pe laptopul său.

Cu toate acestea, detaliile de mai sus fac dificilă alegerea dintre două modele destul de asemanatoare: MacBook Air și MacBook Pro. Toate aceste beneficii ar trebui să facă mult mai ușoară alegerea unui Mac.

Ambele sunt subțiri, ușoare, au parte de aceeași diagonală a ecranului, sunt echipate cu ecrane Retina și cu port-uri USB-C. Diferența dintre cele două modele entry-level este de $300. MacBook Air pornește de la $999, în timp ce varianta Pro îți va cere $1299. Așadar, ce primești în plus?
După cum îi spune și numele, MacBook Pro se pretează utilizatorului care are nevoie de un pic mai multă performanță. Acesta poate fi configurat cu procesoare ce rulează la o frecvență mai mare. De asemenea, sistemul de ventilație este mai bine configurat pe MacBook Pro. Asta înseamnă că poți rula sarcini mai complexe pentru o perioadă mai îndelungată.

Nu știm cât de mulți fani are TouchBar-ul de pe MacBook Pro, însă merită să îl aducem în discuție. Din fericire, cel mai nou MacBook Pro a redat utilizatorilor tasta fizică Escape. Restul tastelor funcționale sunt digitale, însă diferite programe 3rd party pot fi folosite pentru a face din TouchBar o zonă mult mai folositoare.
Așadar, merită să cheltuiești cu 30% mai mult pe un MacBook Pro? Dacă iei în considerare faptul că memoria RAM este tot de 8GB, stocarea pleacă tot de la 256GB, iar bateria ține doar cu o oră mai mult, n-ai greși cu nimic dacă ai alege un MacBook Air.

Un sfat, în încheiere: dacă alegi un MacBook Air și vrei să faci ceva mai mult decât browsing, editare de documente și consum multimedia, alege varianta cu procesor Quad-Core, care costă doar $100 în plus. Pe lângă performanța de procesare vizibil mai mare, cipul Intel Core i5 vine și cu o soluție grafică mult mai bună.
Tu ce ai alege?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. O singra marca este cu adevarat PROFESONALA: Dell. aparatura originala SUA nu alte tari care „produc aparatura in cada”.

  2. Nici unul nu merita banii mei. Amandoua sunt facute in China, si eu nu mai cumpar kkaturi din China demult!

  3. Apple e in general overrated. Adica, pentru un utilizator normal, nu merita. Cu mai putini bani, cumperi un Thinkpad (chiar si refurbished) si ti-ai luat un tanc. Si daca ii pui un Linux, esti si mai castigat. Ca sa va lamuriti, priviti pe YT la Louis Rossmann si va trece cheful de Apple! Omul e chiar un meesrias in domeniu.

  4. @Fachiu
    Daca nu mai folosesti … facute in China, inseamna ca nici chiloti n-ai pe tine. Stii vreun produs mai nou care nu e facut in China? Intreb pentru un prieten!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.