Macron, în SUA: „Puneţi-vă în locul meu”

Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns, la Washington, măsurile economice „super agresive” ale omologului Joe Biden pentru a stimula industria americană, în prima zi a unei vizite de stat care se vrea o celebrare a prieteniei dintre Franţa şi Statele Unite, transmite AFP.

Subvenţiile masive decise de preşedintele american în legea cu caracter economic şi social „Inflation Reduction Act” (IRA) sunt „super agresive pentru companiile noastre”, a denunţat preşedintele francez în cadrul unei întâlniri cu congresmenii americani.

„Puneţi-vă în locul meu”, le-a spus preşedintele Macron aleşilor la un prânz privind schimbările climatice, după care a adăugat: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea” cu acest program de investiţii faraonice care, în opinia sa, ar putea „elimina multe locuri de muncă” în Europa în absenţa unei mai bune coordonări transatlantice.

„Nimeni nu m-a contactat când era în discuţie IRA”, a continuat el, cerând să fie „respectat ca un bun prieten”.

Franţa percepe cu îngrijorare patriotismul economic dezinhibat de care dă dovadă preşedintele american, pentru care cuvântul de ordine este „Made in USA”.

Preşedintele Joe Biden are în vedere în special stimularea sectorului maşinilor electrice într-o optică ce vizează relansarea ocupării forţei de muncă în industrie, tranziţia energetică, precum şi concurenţa tehnologică cu China.

Preşedintele francez a indicat că nu „crede nici măcar o secundă” într-o schimbare din partea americană în privinţa acestei legi apreciată drept crucială de Casa Albă, dar a pledat pentru o mai bună sincronizare între Statele Unite şi Europa.

Washingtonul consideră însă că această lege de reducere a inflaţiei va fi un proiect de natură să stimuleze inclusiv economia europeană.

Vizita de stat a preşedintelui Emmanuel Macron, primul lider străin căruia preşedintele Joe Biden îi rezervă această onoare diplomatică, a început cu o întâlnire la sediul NASA cu vicepreşedinta Kamala Harris, care a salutat o cooperare „bazată pe principii democratice şi valori comune” şi Franţa drept un „aliat vital pentru Statele Unite” .

Preşedintele francez are programată o întrevedere pe tema energiei nucleare civile cu principalii jucători din acest sector. Şeful statului se va adresa şi comunităţii franceze, după o ceremonie tradiţională la Cimitirul Naţional Arlington. Emmanuel şi Brigitte Macron se vor întâlni cu Joe şi Jill Biden pentru o cină intimă, departe de fastul protocolar pe care Casa Albă îl va desfăşura joi pentru preşedintele francez, care va include lovituri de tun, pentru întâlnirea în Biroul Oval şi cina de gală.

Partea americană speră că această primire fastuoasă va facilita depăşirea gravei crize diplomatice de anul trecut când, în septembrie, Washingtonul a anunţat o nouă alianţă, AUKUS, cu Australia şi Regatul Unit, stârnind furia Franţei, ţinută deoparte într-o regiune cheie a lumii şi care a pierdut cu acea ocazie un important contract de vânzare a unor submarine către Australia.

Pe lângă chestiunea protecţionismului comercial, Joe Biden şi Emmanuel Macron vor discuta joi şi aspecte internaţionale majore, precum China şi războiul din Ucraina. Se aşteaptă ca cei doi lideri să afişeze un mesaj de unitate în dosarul ucrainean, promiţând să continue să susţină Kievul atât timp cât este necesar, explicând în acelaşi timp că negocierile cu Moscova pot avea loc numai atunci când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va considera oportun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Macrou și Baba, Cascadorii Râsului…
    Se va întoarce cu coada-ntre picioare!?

  2. IRA ? Irish Republican Army ? Puteau si ricanii sa aleaga alt nume … Pe de alta parte, cit de ramolit ar fi tataie Joe, credeti ca are timp sa se uite la gesticulatiile pacaliciului francez ? Are si el „agenda” lui, facuta de mafiile si oligarhia americana care-l trag cu sforile si pe care trebuie sa o respecte „la litera”. Asa ca, cu Macron si „cum l-a pus acesta la punct pe presedintele american” … chihuahua latra, rottweiler-ul trece …

  3. Cum se reduce inflatia prin supt-ventii ? Mosulescu si-a pierdut pana si ce nu avea !

  4. Macron, esti PROST.

    1. ti-a luat contractul cu submarinele ptr. Australia
    2. te pune sa finantezi razboiul LUI (SUA) din Ucraina cu Rusia.
    3. te pune sa aplici sanctiuni care iti ruineaza economia ptr a sustine razboiul LUI.
    4. ia masuri care va duce la delocalizarea industriei franceze (europene)

    Daca asta ti-e „prieten” atunci cine-ti este dusman?

  5. De mai multi ani, creșterea Chinei provoacă îngrijorări teribile atât în vestul, cât și în estul ei. „Stăvilirea-îngrădirea” Chinei sunt teme fierbinți pe agenda SUA și a aliaților săi, așa cum s-a procedat împotriva fostei Uniuni Sovietice, până la pretinsa încheiere a războiului rece. Se acționează în acest sens febril pe toate planurile, politic, economic, financiar, comercial, militar. Alianțele celor doi mari combatanți, privite de pe cele două stații spațiale, sunt conturate. Economia mondială se divizează tot mai clar în doua blocuri, a căror componența proamericană este inca in organizare, date fiind, în multe cazuri, interesele contrare ale jucătorilor.
    Interdependențele din „iepoca” globalizării fac mult mai dificilă și costisitoare decuplarea de China, decât cea de Rusia. Politicile unilaterale și protecționiste agresive ale SUA nu țin cont de interesele aliaților și, de asta, cotcodăcește si cocoșelul francez.
    Europa este, însă, în genunchi in fata SUA.

  6. Ambii sunt vecini pe același palier,.Nu doar in privința babelor..Franța, ca ”stâlp ” al UE nu realizează de ce i se intâmplă, de câțiva ani..Nu vede cum ”se intunecă” la față Parisul. Nu vede mizeria și zonele no-go. Nu aude strigătele imamilor musulmani și mai ales nu vede rata natalității..Ce să mai vrei de la o slugă mioapă…Are locul rezervat..

  7. Diferenta intre Biden si Macron,este ca la varste quasi egale ale sotiilor, Biden e cu 11 ani mai mare si Macron cu 27 de ani mai mic
    Deci Macron ii vine cam nepot lui Biden

  8. Ne’ne ,,x”de la 10:10;
    E o vorba bastinasa cu cine e fudul…s-au prins si americanii si d’aia l-au primit pe frantzuz cu onoruri de stat ca sa-l ‘perie’ fata de un alt presedinte cu care dl Macron a purtat convorbiri la capatul unei mese de peste 7 m !

  9. Macroane, acum ai aflat ca „branza e pe bani”? Prietenia nu aduce intotdeauna foloase, ca acum!!

  10. Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam’ mare Brigitte, mamiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Emmanuel să-l ducă-n America … Si mai ales ca sa scape de sobolanii mari cit pisicile ai Parisului, vreo 6 milioane cica (pai, „orasul lumina”, nu ?) si de taberele de corturi de migranti, amplasate in diferite cartiere (deocamdata nu s-a stabilit cine sint mai numerosi, sobolanii sau migrantii …) … Cica Macron i-a facut un „cadou personal” lu’ tataie Brandon … cum atunci cind era ministru al altui pacalici (Hollande) le-a facut cadou americanilor, aproape moca, Alstom, sper ca nu a recidivat, cu vreo alta uzina franceza … ca parca-l si vad pe Iohannis care supraliciteaza si, pentru un fes (deh : a venit iarna !) e in stare sa daruiasca vreo doua judete americanilor !

  11. Se uita tataie Joe (in poza) la pulifriciul francez ca curca-n lemne (probabil ca se intreaba ce cauta Putin la Washington ?) … dupa privirea pierduta cred ca nu aude nimic, tocmai vrea s-o trimita pe fie-sa Jill … aaa … pardon, nevasta-sa ziceti ? sa-i aduca cornul auditiv !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.