Mai dispare o prevedere controversată din OUG 114

Companiile din energie nu vor mai fi obligate să plătească contribuția anuală de 2% impusă prin OUG 114, zisă și a lăcomiei, conform votului de dat de Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Parlamentarii au modificat art. 78 din OUG 114, care stabilea taxa anuală pe cifra de afaceri a companiilor din energie. În locul acestei prevederi, în legislație se va reintroduce vechea contribuție, “contribuția se stabilește prin Ordin al președintelui ANRE”. ”Contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”, se spunea la art. 78, alin. (2). Înainte de a se introduce taxa de 2%, contribuția era de 0,2%.

Pentru ca prevederea să intre în vigoare, ea mai trebuie și votată de plenul Camerei Deputaților, după ce va trece și de alte comisii. Comisia de Industrii și Servicii este una de aviz.

Dispariția cotei de 2% vine după alte câteva măsuri care au diluat OUG 114, considerată de către Eugen Teodorovici la momentul adoptării ei cel mai curajos act normativ dat de un Guvern după 1990 încoarce. Recent, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care desființează taxa de 3% din cifra de afaceri a companiilor din telecomunicații introdusă prin OUG 114, zisă și a lăcomiei, drept tarif de monitorizare datorat de operatorii telecom către arbitrul pieței, ANCOM. Ordonanța dată miercuri permite lansarea licitației pentru noile frecvențe 5G. ”În cazul neadoptării de urgenţă a prezentului proiect, nu vor fi îndeplinite condiţiile necesare pentru colectarea până la sfârşitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile, situaţie care va conduce la deficit bugetar”, se arată în nota de fundamentare a OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și al infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice. Veniturile estimate a fi încasate în urma vânzării licențelor de telecomunicații de tip 5G de către ANCOM sunt de 2,1 miliarde lei. Practic, au fost eliminate două dintre prevederile impuse de OUG 114, foarte mult criticată de mediul de afaceri.

Prima mișcare care a diluat OUG 114 a fost schimbarea nivelului și modului de calcul al taxei pe activele bancare. În luna martie, Guvernul a adoptat Ordonanța pentru amendarea OUG 114, prin care a introdus la finele anului trecut o serie de modificări fiscale, inclusiv o taxă pe activele sectorului bancar. Cota de impozitare a băncilor a scăzut de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă au fost scăzute o serie de active.

După sistemul bancar, au urmat schimbările din domeniul energetic. Plafonarea tarifului gazelor naturale la producător, de 68 lei/MWh, a rămas valabilă doar pentru consumatorii casnici. Pentru cei industriali, tariful a continuat să rămână liberalizat, adică dictat de piață.

Schimbarea Ordonanței a continuat cu administratorii de fonduri private de pensii. Practic, cei șapte administratori de fonduri private au fost scutiți să facă majorări de capital cumulat de 3,7 miliarde de lei. S-a stabilit un nivel minim de capitalizare a administratorului fondului privat de pensii, nivel care să fie, pe de-o parte corelat cu mărimea investițiilor în infrastructură ale fondului de administrare și pe de altă parte să fie sustenabil din punct de vedere al rentabilității activității de administrare. Astfel, capitalul social minim necesar la data de 31 decembrie a anului în curs al unui fond de pensii administrat privat este echivalentul 8% din baza de calcul. Asta este reprezentată de contribuțiile virate în anul calendaristic precedent din care se scade ponderea investițiilor în infrastructură (precum parteneriatul public-privat, fonduri de investiții specializate în infrastructură) în total active la sfârșitul anului precedent. Pentru administrarea unui fond de pensii este nevoie de un capital echivalent a 4 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Azi cotrocenistul spunea raspicat,citez „politicienii au sabotat tara…”! Mica nedumerire:
    – Tu cotrocenistule, ce ai facut ca sa impedici blocului carea?
    Nu cumva ai fost chiar primul in actiunea clamata de gura ta?
    Nu cumva ai imprastiat doar: ura, violenta verbala, instigare la nerespectarea legii prin multe actiuni neconstitutionale? Upsss, stii bancul „hotul striga hotii”?
    Acum, avand la baza acest articol,se mai pune problema ca tara si institutiile ei „funcționează” in favoarea tarii si cetateanului? Se mai crede ca tara va progresa? Se mai vede luminita de la capatul tunelului privind cresterea nivelului de trai al majoritatii traitorilor in tara? Personal, nu prea cred!

  2. Afara cu toate multinationalele,cu toate bancile straine cu toti strainii care vor sa fure tarisoara noastra.
    Sa plece Ford,Renault,Continental…..
    Sa ramana numai bugetarii patrioti si postacii pesedisti.
    Si la Caracal tot strainii sant de vina, nu borfasii psd mana in mana cu interlopii.
    Vai mama voastra de psedei. PNTCD scrie pe voi.

  3. Cata lipsa de coloana vertebrala…Cata iresponsabiltate…Vai de de romani…Cati au mai ramas…Parca am fi in Ciad (au acelasi steag…

  4. Da, Gabriel, să plece … dar și tu să te reîntorci la Sapoca, prietene, că ai fugit și nu ti-ai luat tratamentul !

  5. Sunt prea batran prietene sa mai primesc sfaturi.
    Intamplator de peste 40 de ani anual fac vizita medicala cu tot ce presupune,inclusiv teste neuropsihiatrice si teste psihologice.Deocamdata e bine.
    Recunosc,dupa atatia ani poate ca mai trisez , cam stiu ce ma asteapta pe acolo.
    Stiu ca pe voi pesedeii va deranjeaza oamenii care mai gandesc cu creierul lor, ce sa faci? Problema e ca suntem din ce in ce mai multi.Nu-i asa?
    Cu sanatatea stau inca bine.Am fost in spital o singura data acum vreo 50 de ani sa ma operez de apendicita.In rest vreo aspirina asa la cativa ani odata.
    Despre tratamentele pe care le recomanzi altora cred ca mai intai trebuie sa consulti tu un medic (eventual un psihiatru)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.