Mai dispare un brand românesc

Fabrica ”Zahărul” din Oradea se va închide pentru că nu este competitivă şi profitabilă, înregistrând pierderi. Aproape 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi etapizat, urmând să primească salarii compensatorii în funcţie de vechime, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a fost notificată în legătură cu concedierea colectivă de la ”Zahărul” Oradea după ce AGA a decis închiderea operaţională a societăţii.

”ITM Bihor a fost notificată în 4 ianuarie privind concedierea colectivă la Fabrica Zahărul SA Oradea, procedura urmând să aibă loc etapizat, decizia fiind luată după şedinţa AGA din 3 ianuarie în care s-a stabilit închiderea operaţională a societăţii. În total sunt 199 de salariaţi care vor primi salarii compensatorii acestea fiind calculate în funcţie de vechime. Cei care au o vechime de până la 10 ani, primesc 6 salarii compensatorii, cei între 10 şi 20 de ani vor încasa 8 salarii compensatorii, iar cei care au o vechime mai mare de 20 de ani vor avea 10 salarii de încadrare compensatorii”, a spus Rotar.

Închiderea operaţională a SC Zahărul SA Oradea a fost luată de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen deoarece fabrica nu a putut demonstra că este ”competitivă şi profitabilă”, aceasta raportând în 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.

Fabrica din Oradea se ocupa cu producţia de zahăr din sfeclă, prelucrarea prin rafinare a zahărului brut din trestie de zahăr şi comercializarea zahărului sub brandul ”Diamant”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Că se inchide e trist, dat fabrici s-au mai închis. Întrebarea este din nou ca în toată acțiunea de devastate și desființare a industriei tradiționale românești, fabrica nu revine Statului român, adică românilor care au construit-o ci utilajele vor fi vândute la fier vechi, calea ferată furată știm de cine, și clădire făcute pietriș spre a face loc unui investitor german imobiliar. Nu vorbim de cultivatorii de sfeclă și așa puțini care vor fi desființați. Nu-i nimic zicem, în logica guvernatorului BNR că nu mai producem aur, putem cumpăra zahăr polonez sau nemțesc din marketurile lor care au ajuns și la țară.

    • Si ce dai in loc pe produsele aduse din Polonia sau Germania? Cumva …. calului? Pentru ca din cate stiam eu, daca nu cumva regulile s-au schimbat intre tip, comertul presupune schimb de marfuri. Cumperi o marfa, dar o platesti cu bani obtinuti din vanzarea propriei tale marfi. Noi ce marfuri mai vindem, in afara de paduri si resurse brute, neprelucrate, intre care gaze, petrol sau aur? dar stai ca am gresit, gazele, petrolul sau aurul nu se vand, se dau gratis. Si atunci noi cu ce platim? Sa ne zica banditul Dragnea, preocupat doar de fufe si de petreceri prin balti furate de la statul roman.

  2. Nici o greva, nici un protest?Suntem de acord ca toate fabricile sa se inchida,sa devenim asistati,sa fim piata de desfacere,sa ni se ia toate bogatiile,sa fim iarasi sclavi ai marilor puteri?Romani,nu va mai lasati dusi de Gogrita”Coruptie”,ci ganditi-va cum sa ne salvam Tara.

  3. Acum urmeaza sa ne indoape cu zahar radioactiv adus din Ucraina, de la Cernobil. Ca zice-se, fabrica romaneasca nu e rentabila.

  4. Deci iata binefacerile privatizarii cu orice pret! Strainii au cumparat, apoi inchid, pentru motive imobiliare! O sa vedeti ce supermarket va aparea pe terenul fabricii! Suntem o tara subjugata total!

    • Halucinant! Patronii i-au găsit răspunzători pe angajați că nu au putut face fabrica „competitivă și profitabilă”. Aceeași marotă ca si cu „productivitatea”. De parcă este obligația salariaților să se ocupe de productivitate!
      Mult trâmbițata „privatizare” a fost, și este în continuare, o deposedare a românilor de bunuri și terenuri.

  5. Bun venit in democratie ! Ce nu va place? Doar asta a-ti cerut in ’89. Oricum s-a uitat si acel episod.

    • Si uite-asa , poftiti la mariri de pensii tovarasi , ca salariatii da-i Lui ca se descurca ei. Someri , cersetori , vad ei , pensionarii sa traiasca. Da sa vedem de unde !

  6. Toate fostele fabrici s-au cam inchis. Suntem deja o piata de desfacere. Am cam dat mai pe nimic toate bogatiile.

    Lucrezi de bunavoie la patronel ca nu prea mai ai unde. In conditiile in care nu faci parte din barca celor de la putere. Si nu ai acces la posturile de la bugetari (rezervate pentru clientela lor).

    Mai erau niste „amanunte”..

  7. Mi-as dori ca acei oameni care nu reusesc sa se exprime in limba romana, sa paraseseasca aceasta Tara, pe care nu o iubesc, nu o simt, nu o respecta. Ma refer in primul rand la politicienii vanduti, la jurnalistii si moderatorii de emisiuni Radio-TV, la cei veniti in Tara Romaneasca si care au primit cetatenie pe sub mana si la toti cei care au primit o alta cetatenie alaturi de cea Romana dupa 1989 !!
    Nu sunt comunist, nu sunt antisemit, nu sunt rasist, dar cei care fac parte din alte secte isi bat joc de oamenii de pe aceste meleaguri. Nu ajunge sa le spui : „sa va fie rusine” dar e poate de ajuns sa fie aruncati afara din tara !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.