Maia Sandu încearcă să vireze economia Moldovei

 
Comisia Națională pentru Integrare Europeană din Republica Moldova, prezidată de șefa statului Maia Sandu, a aprobat un Plan pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (Plan de deoligarhizare), care face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene, în vederea inițierii de către RM a negocierilor de accedere la UE, relatează Moldpres.md Comisia Națională pentru Integrare Europeană a aprobat Planul pentru limitarea influenței excesive a intereselor private (deoligarhizare), citând Serviciul de Presă al Președinției. Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale, iar instituțiile ce veghează la îndeplinirea lui sunt Cancelaria de stat, Aparatul Președinției și Ministerul Justiției. Concret, Planul se referă la:
 1) fortificarea supravegherii practice și a controlul finanțării partidelor politice; 
 2) transparentizarea beneficiarilor efectivi și a finanțării mass media, prin modificări legislative și mecanisme interne;
 3) modificarea legislației concurențiale;
 4) elaborarea Politicii privind administrarea proprietății de stat;
 5)îmbunătățirea cadrului de reglementare privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de
stat/societăților cu capital majoritar de stat;
 6) modificare cadrului legal privind parteneriatul public – privat.
„Astăzi s-a întrunit Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), prezidată de șefa statului, Maia Sandu. Membrii Comisiei au trecut în revistă progresele înregistrate în realizarea recomandărilor Comisiei Europene.
Participanții la ședința CNIE au aprobat un Plan pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (Plan de deoligarhizare), care face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice”, anunță agenția de presă din Basarabia.
Cei prezenți la întrunirea Comisiei au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil.
Planul, detaliat
Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din 17 iunie 2022, a recomandat RM să ”implementeze angajamentul de „deoligarhizare” prin eliminarea
influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice”. În acest context au fost realizate mai multe acțiuni în conformitate cu Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din 4 august 2022.
Comisia Europeană a stabilit o noțiune generică a măsurilor de deoligarhizare. Astfel, acțiunile de deoligarhizare sunt acelea care contribuie la prevenirea, identificarea și contracararea fenomenelor oligarhice.
Măsurile de deoligarhizare includ măsuri care previn și/sau sancționează grupurile criminale organizate care exploatează fragilitatea autorităților publice cauzată de corupție, pentru a obține beneficii economice
sau acces la puterea politică. În același context, ar fi măsuri de contracarare a formelor avansate de corupție endemică, predominant la nivelul de vârf al puterii de stat, unde interesele unui grup oligarhic
restrâns influențează semnificativ procesul decizional din țară prin promovarea intereselor private. Acestea includ și măsuri de prevenire a capturării unor instituții ale statului.
O altă categorie de măsuri vizează contracararea fenomenului de concentrare excesivă a mass-media în mâinile unui singur proprietar și manipularea opiniei publicului în avantajul unui grup politic restrâns.
Suplimentar sunt măsurile care previn și sancționează acțiunile de șantajare a politicienilor, de folosire a membrilor plătiți și preluarea de membri de la alte partide pentru a crea majorități parlamentare aparente,
care nu reflectă alegerea cetățenilor, și sunt create pentru a modifica legislația națională în beneficiul unui grup restrâns de interese.
Măsurile de deoligarhizare cuprind și acțiuni de prevenire și/sau pedepsire a acțiunilor de creare a unui sistem de concurență neloială, oferind selectiv reduceri de taxe, scutiri fiscale și amnistii pentru grupuri
restrânse de interese private, în timp ce se aplică control excesiv de stat asupra concurenților, cedarea activelor, acorduri de cartel în achiziții publice, devalorizare deliberată sau falimentare a întreprinderilor
de stat pentru a le privatiza la prețuri nerezonabil de mici, comiterea de fraude în sectorul bancar, spălarea banilor.
„Reieșind din aceste descrieri a măsurilor de deoligarhizare se conturează necesitatea monitorizării continue a progreselor în următoarele domenii:
● Concurenței și concentrări în diferite sectoare ale pieței,
● Electoral, inclusiv regimul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale,
● Media, pentru a evita concentrări și restricționa surse neadecvate de finanțare,
● Proprietatea de stat, în special modul de gestionare, privatizare, concesionare, guvernare
corporativă, etc.
● Parteneriate public – private focalizat pe transparentizare și monitorizarea realizării
parteneriatelor, etc.
● Achiziții publice – în special transparentizarea surselor financiare și beneficiari efectivi,
● Proveniența și circulația mijloacelor bănești – în special prevenirea folosirii resurselor cu
proveniență obscură în domeniile incluse în această listă,
● Infrastructura critică – sursele de finanțare, beneficiarii efectivi, restricționarea accesului,
● Rezultatele pe cauzele de mare corupție și pe infracțiunile legate de măsurile definite mai sus.”, se arată în documentul citat.
Cancelaria de stat, Aparatul Președinției și Ministerul Justiției sunt responsabili de monitorizarea realizării Planului și consolidare a rapoartelor de la instituțiile vizate. Rapoartele semestriale se prezintă
către CNIE. Planul va fi ajustat periodic pentru a reflecta realizările și prioritățile pentru perioada următoare. Cel puțin o dată la 6 luni CNIE se va convoca pentru audierea raportului pe măsurile realizate și va examina
oportunitatea ajustării planului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Pai inseamna ca Maia este putinista si nu sorosista cum o acuzau niste berbeci. Oricum, ajutorul pentru Moldova vine numai de la rusi de 33 de ani. Moldovenii inca traiesc foarte bine. Romanii fatarnici gen Petrov si cei de acum doar au mimat ajutorul dar s-au laudat. Putin o apreciaza pentru inteligenta ei chiar daca l-a suparat la ordinul UE si Nato.

  2. asta nu este comunism – care este o utopie. numai insectele organizate in grupuri traiesc in „comunism”. asta este totalitarism oligarhic pe model mao.

  3. un plan perfect antirusesc; daca asa e comunism,ce fac rusii e colonialism

  4. Maia Sandu este o capra sorosista ruptă total de realitate.O să vedem la alegerile de anul viitor când Republica Moldova o să vireze spre Moscova,daca alegerile o să fie libere.Ca e ruptă de realitate ne spune și întâmplarea cu câinele care l-a muscat pe președintele Austriei.
    Să scoți un câine la plimbare după ce l-ai luat de pe strada și pe care cu doar câteva zile în urmă îl fugăreau hingherii prin Chișinău trebuie sa fii complet rupt de realitate.
    Cățelușul l-a confundat pe austriac cu un hingher că nu îi cunoaște nici el pe toți.

  5. Nu v-ati prins! E vorba de limitarea influientei khazarilor lui Shor, dar nu si a celor acceptati de Sorosh. Deci, in imensa ei imbecilitate, UE vrea un ” socialism cu fata umana „, controlat politic, iar Oaia e sluga perfecta.

  6. Probabil ca a invatat ceva din capitalismul salbatic romanesc, in care hotii fura pe rupte, se inventeaza taxe noi si scumpesc elementele principale ale traiului: hrana si utilitatile.
    O economie total necontrolata si lasata pe mana escrocilor si incompetentilor duce in mod inexorabil la faliment……[Rumburak]

  7. sl u g a sorosh inlatura oligarhia „lor” pentru a o instaura pe a stapanilor ei… Moldova este rusificata. se vorbeste rusa si pasareasca moldoveneasco-rusa si pe alocuri ucraineana.

  8. cand moldova va trece peste infantilismul caracteristic intregii tari , ma va interesa, ca si tara, pana atunci, vorba poetului;;;.. ” nu-ti sunt muma eu ”…!

  9. @ marin…Zici asa: Comunismul e o Utopie.. Doar furnicile traiesc Comunism….Zic eu: Adica furnicile traiesc in Utopie? Cand si cum le elibereaza americanii de Utopie? Le baga in NATO?…
    Bre, tu ai muncit o zi in viata ta?

  10. axon : ori ai probleme cu mansarda ori esti latrau politruc. traducere pentru tine: comunismul este o utopie care NU poate fi aplicata vreodata OAMENILOR. omul a fost daruit CU LIBER ARBITRU. adicatelea, este INDIVIDUALIST. inteleg ca esti un mare admirator al totalitarismului (zici tu „comunism”, ceea ce nu a existat vreodata aici, in lumea asta. nici macar in argentina nu este comunism. tot socialism a fost si este. socialismul (de stanga sau de dreapta), adica o oligarhie controlata careia i se permite sa faca afaceri cu statul, in timp ce oamenii sunt tinuti in saracie si sclavie,da?) ai vrea ca alegerile tale sa fie fortate asupra altora: asta au facut atat nazistii, cat si bolsevicii. draga axon, te rog, du-te intr-o zona d-asta, care ti se potriveste, p-acolo pe unde ideologia si spalarea pe creieri fac victime reale. ce mai cauti p-aici? hai pa! grabeste-te! au nevoie de tine! le este foame!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.