Maia Sandu – Ziua Victoriei (II)

E vremea oamenilor buni!“ a fost sloganul electoral al domnişoarei Maia Sandu, în timp ce lozinca lui Igor Dodon a fost „Moldova – o ţară în care ai vrea să trăieşti!“ (cam aşa ar suna traducerea din limba rusă, ce evocă, mai degrabă, o reclamă de promovare a achiziţionării unei cetăţenii UE, contra câtorva mii de Euro, pentru că originalul în limba română e mai puţin atrăgător, dovadă şi cei peste un milion de cetăţeni ce au ales calea emigraţiei).

Se ştiu destule despre noul preşedinte al Rep.Moldova, care în timpul exercitării funcţiei de premier al unui guvern ACUM [& PSRM] – o alăturare parlamentară nefirească, a pro-europenilor chiar cu partidul rusofon condus de Dodon şi Zinaida Greceanîi (care rămâne, însă, speaker al Parlamentului şi după înfrângerea lui Dodon), a avut timp să facă o vizită de lucru la Kiev, în iulie 2019, dar nu a reuşit să ajungă la Moscova, unde a fost chemată insistent. Acum, Maia Grigorievna (cum i se zice în ruseşte) n-are decât să-l invite ea pe preşedintele Putin la Chişinău.

Maia Sandu e şi cetăţean român, dar e mai puţin clar dacă la rubrica naţionalitate a actelor din Rep.Moldova s-a declarat moldoveancă sau româncă, deşi aceasta este o chestiune de ordin strict personal. Mai mult, identitatea etnică rămâne subînţeleasă. Fără a avea pretenţia urmăririi în profunzime a trecutului familiei sale, dânsa e originară din Risipeni, nu departe de malul stâng al Prutului, în străvechiul ţinut al Iaşilor, ce se întindea departe până la apa Răutului, acum peste două sute de ani. Ca o reminiscenţă a acelor timpuri, în perioada interbelică, pentru peste un deceniu, comuna Risipeni a fost inclusă în jud.Iaşi, plasa de peste Prut. Populaţia de limba română din Basarabia fiind împărţită din punctul de vedere al etnicităţii raportate la recensăminte între moldoveni şi cei care se declară de-a dreptul români – aflaţi în minortate, oarecum pe aceeaşi linie sunt despărţiţi şi credincioşii ortodocşi, care au majoritatea pe ansamblu, aici fiind vorba, în plus, şi de numeroşii ruşi, ucraineni, bulgari şi găgăuzi din republică, între Biserica Ortodoxă Rusă, ce controlează din punct de vedere canonic Mitropolia Chişinăului şi a întregii [sic!] Moldove, şi Mitropolia Basarabiei (cu mai puţini aderenţi), parte a Bisericii Ortodoxe Române. Deci, şi pe acest palier, Maia Sandu are destule de făcut pentru a mulţumi pe toată lumea. Iar dacă îi va fi greu, să se gândească la omologul Zelenski al Ucrainei, care a avut de lucru cu trei mari biserici ortodoxe în ţară, fiecare cu subordonarea sa canonică.

La câte dezamăgiri au fost în legătură cu oamenii politici din Basarabia, e important să nu ne facem speranţe exagerate, mai ales că preşedintele Rep.Moldova nu are atribuţii executive însemnate. După presiunea pe care socialiştii lui Dodon au pus-o pentru o reformă constituţională care să-i sporească acestuia puterile, e interesant de văzut în ce măsură vor fi consecvenţi pe acest tărâm, odată ce nu mai controlează poziţia prezidenţială. Dincolo de îmbunătăţirea relaţiilor Rep.Moldova cu vecinii, e firesc ca Maia Sandu să devină o prezenţă dorită pe scena diplomatică, având toate atributele unei luptătoare pentru drepturile omului în accepţiunea occidentală a acestora.

Insă, succesul ei e condiţionat de anumite reforme pe care nu le poate înfăptui de una singură şi de accesul la acele fonduri europene, care, pe hârtie, zboară cu nonşalanţă dinspre buzunarele Bruxelles-ului către toţi cei care prezintă proiecte solide. Şi aici, cu experienţa sa de fost înalt funcţionar al Băncii Mondiale şi de economist, în general, Maia Sandu poate proba calităţile potrivite cu dorinţa firească a Rep.Moldova de a nu mai fi catalogată drept cea mai săracă ţară a Europei. Deşi unele analize nu o plasează chiar pe ultimul loc, în funcţie de indicatorii avuţi în vedere, ipotetic există şanse de redresare. Cine îşi mai aduce aminte astăzi că, la 1900, Portugalia era socotită cea mai înapoiată ţară europeană?

Din punctul de vedere al unionismului, care pare să ne macine pe toţi, fără a fi avut succes măcar în implementarea unei regionalizări reale şi viabile a spaţiului de dincoace de Prut, victoria Maiei Sandu vine într-un moment în care România nu stă tocmai bine cu banii, se împrumută scump şi s-ar putea să nu-şi permită să fie la fel de generoasă ca în alţi ani. La urma urmei, dacă Rusia şi Rep.Belarus au semnat, din 1999, acel tratat de uniune supra-statală şi încă nu l-au putut pune în practică, deşi documentaţia e comparabilă cu cea a aderării la Uniunea Europeană a unui nou stat-membru, trebuie să recunoaştem că idealul unirii nu e decât un vis al celor înflăcăraţi. Suportul material cu secţiuni, capitole, articole şi paragrafe, plus o foaie de parcurs, mai degrabă, lipseşte.

Cu toate acestea, în campania electorală din România pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, retorica unionistă, fără a face furori, rămâne un motor convenabil pentru obţinerea unor locuri în legislativ (adică cu câteva procente în plus faţă pragul de 5% din voturi pentru cei mai bine poziţionaţi în această nişă, respectiv sub prag – pentru ceilalţi). Insă, nici unii, nici alţii nu prea lasă să se întrevadă cum va arăta acea construcţie de stat şi ce se va alege de neutralitatea Rep.Moldova (proclamată prin constituţie) şi de toate instituţiile unui stat care o pot ţine captivă şi pe Maia Sandu în anii mandatului său. Totul – ca şi cum Rep.Moldova, sau cea mai mare parte a ei, se va metamorfoza într-o sumă de noi judeţe într-o Românie în care a pomeni de desconcentrare administrativă e aproape o blasfemie.

Din anii 1919-20, când mai multe comisii diplomatice şi militare s-au deplasat în Basarabia, (re)devenită românească, pentru a constata şi a raporta Conferinţei de Pace de la Paris ce se petrece în fosta gubernie rusească, o constatare sare până azi în ochi. Un expert occidental insista asupra faptului că în mai toate casele de ţărani (deci, inclusiv în zonele curat moldoveneşti, precum Orhei, Lăpuşna sau Codru), băgase de seamă că oamenii mai păstrau portretul ţarului Nicolae II, chiar şi la mai bine de doi ani după abolirea orânduirii imperiale a Rusiei. După încă o sută de ani, concepţia unora exprimată atât de plastic – «pentru Basarabia, România e sora, mama tot Rusia rămâne» – fu, doar într-o oarecare măsură, zdruncinată de victoria Maiei Sandu.

Nu ne putem aştepta ca Rep.Moldova să adopte tonul răspicat al Ţărilor Baltice, pentru că, dacă ar fi dorit în mod deosebit şi s-ar fi putut, ar fi făcut-o din 1990-91. Anul acesta, când s-au împlinit 75 de ani de la victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele Dodon a participat la festivităţile de la Moscova ca şi cum ţara sa – Rep.Moldova – ar fi mândră de trecutul ei de colonie rusească şi sovietică! Ascensiunea politică a lui Dodon s-a bazat pe atitudinea pe care a avut-o în 2015, atunci când a sfidat poziţia oficială a Chişinăului de a nu comemora cei 70 de ani scurşi de la 9 Mai 1945. In general, forţele naţionaliste, care nu sunt neapărat rusofobe, au tratat mai nuanţat aceste chestiuni şi ar fi încurajator ca Maia Sandu să contribuie la întărirea suflului românismului între Prut şi Nistru.

Preşedinta Maia Sandu va coabita cu două entităţi autonomiste, fiecare dintre acestea aflându-se la adăpostul rezultatelor unor referendumuri prin care s-ar desprinde de Rep.Moldova în cazul apropierii de România, perspectivă pe care, în anii ’90, diplomaţia Europei nu a dezavuat-o. Dacă Găgăuzia e o unitate integrată administrativ, în aparenţă, ea rămâne, după cum a reieşit şi din recentul scrutin prezidenţial, profund opusă viziunii pro-româneşti şi pro-europene: faţă de alegerile din 2016, Dodon a scăzut de la 98,89% la 94,59%. Referendumul din februarie 2014 (cu rata participării de peste 70%) a consemnat următoarele rezultate: 96,4% dintre respondenţi au fost de acord cu integrarea euro-asiatică dirijată de Moscova, 97,2% s-au opus integrării europene, iar 98,9% ar susţine independenţa Găgăuziei în cazul în care restul Rep.Moldova s-ar uni cu România.

In această toamnă, autorităţile de la Tiraspol au celebrat cu fast 30 de ani de la crearea R.M.N., inclusiv printr-o mini-paradă militară şi readucându-l în tribună pe Igor Smirnov, părintele-fondator al republicii, originar din Kamceatka, aflat, pe atunci, în postul de director al unei uzine electrotehnice. Până în ziua de azi, oficial, separatiştii continuă să-i acuze pe liderii mişcării de redeşteptare naţională din Basarabia de sfărâmarea coeziunii RSS Moldoveneşti, prin declararea suveranităţii şi a ilegalităţii proceselor istorice din 1940. De fapt, în treizeci de ani, în Transnistria şi la Tighina, s-a creat o entitate statală distinctă, sub protecţia îndepărtată a Rusiei, ce mai are puţine domenii în comun cu Rep.Moldova, printre care fotbalul şi alte discipline sportive, precum şi o parte a tranzacţiilor bancare şi a comerţului exterior, aceea mai dificil de integrat în combinaţii de contrabandă, cu ţările UE, dintre care România a devenit primul partener comercial.

Odată cu instalarea domnişoarei Sandu în Palatul Preşedinţiei Rep.Moldova de la Chişinău, s-ar putea ca Vadim Krasnoselski, preşedintele R.M.N., să nu mai fie atât de prezent pe malul drept al Nistrului, la reşedinţele oficiale de la Holercani ori Condriţa, unde Dodon mai scăpa, din când în când, apelativul „preşedinte“, deşi cei doi se întreţineau amical în coordonatele politeţii de limba rusă. Acum, nu mai pare ceva firesc ca preşedintele Rep.Moldova să se plimbe împreună cu Krasnoselski prin cetatea Tighinei, aşa cum a făcut-o Igor Dodon [coincidenţă?] chiar de Ziua Unităţii Naţionale a Federaţiei Ruse, la 3 noiembrie 2019.

Probabil, chestiunea federalizării Rep.Moldova prin acordarea unui statut exagerat Transnistriei – R.M.N., va fi, încă o dată, scoasă de pe agendă. In acest context, n-ar trebui uitat faptul că, timp de aproape trei decenii, liderii pro-ruşi de la Chişinău, printre care Voronin şi Dodon, nu şi-au pus semnătura pe vreun „acord“ mediat de Rusia în acest sens. Pentru toate iniţiativele sugerate de Moscova pe parcurs, în final a intervenit, de fiecare dată, o pertractare din partea Chişinăului, care a zădărnicit totul.

In această R.M.N., toată politica se scurge în umbra aşa-zisului referendum din 17 septembrie 2006, ultima dintre cele câteva consultări de masă la care s-a pus problema definirii cursului politic al Transnistriei. Atunci, participanţii (78,5% din totalul corpului electoral) au fost chemaţi să aleagă între susţinerea căii spre independenţa R.M.N. cu integrarea ulterioară în Federaţia Rusă şi, respectiv, renunţarea la independenţă şi [re]integrarea în cadrul Rep.Moldova. In favoarea primei variante au votat 97,1% dintre transnistreni, primind, drept răspuns de încurajare o rezoluţie a Dumei de Stat a Rusiei, la 6 octombrie 2006, care invoca necesitatea «unei încheieri echitabile a conflictului» dintre Rep.Moldova şi Pridnestrovia.

Conform unor date publicate la Chişinău, în urmă cu un an, de responsabili din cadrul resortului Reintegrării [Transnistriei], în teritoriul controlat de autorităţile separatiste de la Tiraspol trăiau circa 383.000 de posesori ai unor acte care le atestă calitatea de cetăţeni ai Rep.Moldova. Odată demult, când mă plimbam cu maşina pe frumosul drum de pe malul Nistrului care duce de la Rezina spre Măn.Saharna, puţin după piciorul podului peste fluviu, unde două tancuri ruseşti blocau accesul spre Rîbniţa de pe malul opus, am luat un autostopist. Era un om în vârstă, vorbea româneşte, fiind dintr-un sat transnistrean, şi mergea la neamuri în Saharna Nouă. Vorbe, discuţii – nimic deosebit, ca în mai toate împrejurările de acest gen: Fără să deplângă timpurile sovietice, avea nostalgia tinereţii şi a muncii de pe „porohod“, unul dintre vapoarele flotei destinate turismului de pe Nistru. Mi-a dăruit şi prima bancnotă emisă de R.M.N. din colecţie, o rublă transnistreană cu efigia lui Suvorov (ajunsă, acum, un jeton de plastic cu aceeaşi figură pe revers), pentru care nici n-a vrut să primească echivalentul în lei moldoveneşti, zicând că, oricum, n-are nici o valoare. Când l-am întrebat cum se trece din Transnistria în Basarabia, a scos clasicul „passport SSSR“ – acea simplă coală de hârtie verzuie de format A5 pliată, valabilă şi la aproape două decenii de la dispariţia URSS. Probabil că acea relicvă i-ar fi permis să voteze, la 15 noiembrie, într-una dintre cele patru secţii deschise la Rezina pentru transnistreni. Dar, oarecum ciudat, aceştia nu prea s-au înghesuit să-i acorde o mână de ajutor lui Dodon…

Până una alta, spectrul de coşmar al transnistrizării, al kaliningradizării ori al karelizării Basarabiei s-a mai îndepărtat, odată cu alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Rep.Moldova. Să nu uităm că activitatea dânsei va fi supusă unui jurământ de credinţă către poporul republicii şi că executivul de la Chişinău include acel portofoliu al Reintegrării, ce vizează, ca o prioritate fundamentală a oricărui nou guvern sau şef al statului, sarcina de a găsi o soluţie în relaţia cu Tiraspolul şi, implicit, cu Moscova. Ajunge o simplă privire asupra buletinelor de vot din Rep.Moldova ca să-ţi dai seama de complexitatea situaţiei de acolo: circa o cincime din totalul acestora sunt tipărite în limba rusă.

Mult-visata reîntregire a neamului românesc, căreia, prin victoria Maiei Sandu, i se redeschide calea europeană de abordare, cu menţiunea că nici UE şi nici NATO nu vor face din aceasta o prioritate, rămâne acelaşi deziderat a cărui împlinire va cere timp şi o construcţie solidă, inatacabilă pentru secolele ce vor urma. Toate acestea nu pot fi, însă, îndeplinite, între două ciorbe de burtă pe malurile Dâmboviţei, cu un simplu discurs în Parlamentul European, pe care nu prea stă nimeni să-l asculte şi care are impactul unui calcan sau zid de beton neacoperit de grafitti pe care o mână nevăzută ar fi scris cu bidineaua „Basarabia e România“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

39 de Comentarii

  1. ziua „victoriei” soroshhh! uraaaa! globalizarea puscariei si genocidului! uraaaa!

  2. Maia Sandu nu doreste alipirea MOLDIVEI la ROMANIA !!!!!!!!! NU A AFIRMAT NICIODATA ASA CEVA !!!!!!!!!!!

    Maia Sandu NU REPREZINTA ASPIRATIILE adevarate ake POPORULUI MOLDOVEAN !
    Ea a ajuns presedinte PRIN FRAUDA ELECTORALE – ca si Bidon in SUA.

    Maia Sandu se vrea ‘incorupta’ care doreste sa se cupleze DIRECT la UE. Pentru AVANTAJELE EI PERSONALE si NU ale oamenilor din REPUBLICA MOLDOVA. !
    AM avazut asta si la Timosenko, la mascariciul ucranian …. NIMIC NOU SUB SOARE in Ucraina, Bielorusia, Moldova … SI TOATE ACESTE TARI au DECAZUT si DEZMEMBRAT – prin pendularea permanenta intre Rusia si promisiunile (neonorate) ale UE, dintre Rusia si promisiunile (neonorate) ale NATO

    Maia Sandu va cadea – in cel mult 6 luni – sub PAPUCUL MOSCOVEI. SI VA FI CUPLATA DE RUSIA !!!!!
    Daca nu se se va isca „un nou razboi” ca in Ucraina si Bielorusia/via UE – maia sandu va cadea in cel mult 9 luni – si va fi inchisa pentru CORUPTIE !!!!

  3. Din pacate, nimeni nu stie (inca) jocul pe care il va face „domnisoara” Maia Sandu.Probabil nici ea nu stie, va afla din ianuarie 20121, dupa ce se va instala noul presedinte SUA.Inca ceva: Maia Sandu nu a fost „inalt functionar” al Bancii Mondiale, ci consiliera a presedintelui, adica o sinecura menita sa ii asigure pretextul prezentei in SUA si recunostinta fata de viitorii stapani.Problema e ca „Marele Urs” e specialist in plantarea de „vrabiute”…

  4. Deci, ce condamnam? Faptul ca au sarbatorit 75 de ani de la victoria impotriva lui Hitler? Pai, noi ne laudam ca am contribuit la scurtarea acelui razboi, acuma nu ne mai convine? Nu ne-am dat cu sovieticii in 1944? Ne dezicem si de asta? D-aia ne trateaza strainatatea ca pe carpe, pentru ca noi insine avem comportament de carpe.

  5. @doru popescu: Repeti a n-a oara aceleasi cugetari. Cine ti le-a inspirat, baba Vanga sau vreun oracol tiraspolean, poate chiar gagauz?

  6. Raul Moldova e in Romania asa si Moldova fueata de rusi va fi tot in Romania. Molda catelusa are numele de la Mal adica maldaua inseamna muldara murdara…de la malos, mal, noroi.

  7. @ anonim ….

    Poti arata ca prevederile mele sunt gresite …. Oi fi un soi de Baba Vanga – adica un clarvazator si filozof al viitorului Omenirii si al Lumii … pentru asta imi folosesc DOAR propriul supercalculator oferit gratis de Natura (MINTEA MEA!!!).

    Daca altii nu gandesc sau au mintile/calculatoarele lor personale defecte – asta este treaba lor ….

    @ singur

    Romania a fost SINGURA TARA DIN EUROPA care in WWII s-a luptat PENTRU RECUPERAREA VETRE SALE STRABUNE (cea a lui BUREBISTA) care se intindea de la DON la Budapesta, Bratislava, Praga, Viena. Si daca nu se termina razboiul ajungeam si la vatra strabuna a REGILOR NOSTRI – zona Bavariei, izvoarele Dunarii, ale Rinului, muntii Padurea Neagra (Caesar, de bello galico).
    Asa incat, noi romanii ne-am FACUT DATORIA RECUCERIND, CU ARMA IN MANA,, mare PARTE DIN teritoriul nostru strabun.

    Ca apoi, altii au decis altfel …. este o alta problema .

  8. @ doru popescu
    Nu ti fa iluzii, anonimul are doar ifose si invective – cu tupeu specific bolsevic are pretentia sa i le luam drept argumente.
    Dodon nu pierdea daca nu era lasat din brate de putin. Sa speram ca moldova nu se va alatura seriei ucraina, georgia si acum armenia, unde liderii pro vest autisti au adus numai dezastre.

  9. @doru popescu: Pseudonimul meu este ‘Anonim’. ‘anonim’ apartine altcuiva. Se pare ca acel ‘supercalculator’ greseste elementar…

  10. @Anonim de la ora 10:46
    Adevarat. Regret greseala.

    TU ESTI ALA VIZAT DE MINE !!!

  11. @Al: Du-te nene si te culca … la Tiraspol sau Comrat. Faci umbra pamintului degeaba si oricum nu te bag in seama, nici macar …

  12. maia sandu este o sosroshista secretara
    dodon un micut putinist
    un basarabean adevarat patriot nu se gaseste?

  13. Articol cu multe amanunte foarte interesante(dar din nou autorul nu pune puncte facand-ul oarecum dificil de citit).
    Zic si eu desi vad ca aici la „comentarii” nimeni nu vorbeste pe fond : Cat timp Basarabia va fi lipita de Transnistria va avea tot timpul probleme, va fi mereu „cu curul in doua luntri/e”. Daca vor sa se rezolve, sa aiba liniste, statalitate, constructie nu saracie, trebuie sa scape de ce-i dinvolo de Nistru. Duca-se pe pustii !Este o falsa impresie cum ca Rusia , vai, vrea separarea Tiraspolului. NU, nu vrea. Interesul ei este sa tina legata Basarabia de acest „petec” sau „basma” pentru a putea mereu sa bage strambe, interventii, propuneri,zarva, mizerii.

  14. Maia Sandu va indrepta Moldova pe calea corecta si anum integrarea in UE. Asta cer si votantii din Diaspora care au votat93% pt asta. Desigur ca integrarea nu se va intampla maine dar Acordul de Asociere, punera in aplicare treptat al rigorilor acestuia va face aerul din Rep Moldova mai respirabil. In acest mod nici nu va fi nevoie de unire propriu zisa cu Romania, respectarea acelorasi valori (europene) va facilita aprpierea dintre cele doua tari. Comparati nivelul de trai dintre cel mai bogat sat din Rusia si cel mai „prapadit” catun din Germania si gasiti directia in care trebuie sa se indrepte Moldova si nu numai ea…

  15. Daca Putin isi dorea cu adevarat Moldova azi era presedinte Dodon.Omul e pragmatic,s-a gandit probabil ca de ce sa faca el rau Moldovei cand isi poate face si mai rau singura.Romania este etalonul.Ocupatia sovietica dintre 1945-1958 a facut cu mult mai putin rau tarii noastre decat ocupatia Occidentului de dupa 1990 .Citeam undeva in presa din 1990-1991 ca Sovrom-urile au carat din Romania in URSS vreo 2 milioane mc de lemn , 3,5 milioane tone de cereale si vreo 4-5 milioane tone de petrol.O gluma fata de cat cara Occidentul de aici in prezent.Plus ca Uniunea Sovietica,daca ii exceptam pe cele cateva zeci de mii de prizonieri din gulaguri ,nu ne-a golit tara de sclavi care culeg capsuni,sparanghel sau ingrijesc batrani.Eu zic sa ne mai gandim cand injuram Rusia cu manie proletara.Se poate si mai rau.

  16. nu injura nimeni Rusia pentru ce a furat (desi destul de mult) ci pentru sistemul ideologic pe care l-a impus…comunismul ne-a adus mai mult rau decat toate furturile. Si sa fim seriosi, rusii au furat fara sa ne ceara voie, acum se fura cu participarea directa a romanilor insisi ba chiar la invitatia lor…e o mare diferenta

  17. „„E vremea oamenilor buni!“ a fost sloganul electoral al domnişoarei Maia Sandu”
    Doamne ! Si atunci ce cauta in poza Monica Macovei ?

  18. @anonim

    Da’ vad ca ma bagi in seama! de fiecare data, adevarul ustura : ) : )

    Dupa cum te-am mai avertizat, tu intotdeauna te vei bucura de atentia mea speciala – cine, de pilda, ii aduleaza pe sceleratii de bolsevici din spania, ii proslaveste greselile criminale lui titulescu sau il maculeaza gratuit pe rege merita un certain regard.

  19. Punctul pe y!
    Situația din Moldova este in buna parte și opera diplomației si hotărârii de NOTA 4 a României.
    Proști si lași cât cuprinde!
    De fapt decidentii in 30 de ani au ruinat România!
    Eu am zis cu mult , mult timp in urmă că jaful României din 1990 până azi se cifrează la cca. O MIE DE MILIARDE DE dolari!
    MAI E CEVA DE ZIS?

  20. @Al: Tu esti bolsevic, sceleratule care te bagi in seama aiurea, ba inca unul dintre cei mai abjecti, pentru ca ai napirlit de la brun-verde, care il adula pe Franco si il scuipa pe Titulescu, la rosu, care il perie pe Stalin si Rusia. Nu esti decit un troll, un gunoi, cu obrazul prea gros, caci mocirla in care te scalzi a pus destul jeg pe tine. Dus cu capul cum esti, ma confunzi cu cel care semneaza ‘anonim’. Bine face acesta ca nu te baga in seama.

  21. maia sandu e platita de soros via monika makovei
    sa o vedem la lucru,arbeit,rabota
    in rest succesuri de la eba ca vrea sa ii dea cetarenia moldovana inapoi la basescu-petrov

  22. @anonim

    Nu, nu te confund ineptule, te recunosc de fiecare data, cu aluziile tale ridicole transnistrene.
    – Nu l-am ‘adulat’ niciodata pe franco, citeaza-ma. Am spus doar ca merita tot respectul pentru ca a fost intai de toate spaniol si nu falangist sau militar – lucru pe care nu-l putem spune despre antonescu de pilda.
    In schimb TU ii ridicai in slavi pe sceleratii rosii din spania. Ba chiar ajunsesesi atat de jos incat pretindeai ca ‘nu puteau darama mii de biserici pentru ca, viteji fiind, n-ar fi avut vreme luptand tot timpul pe front’!!
    – Cu titulescu ne-am lamurit deja, daca buzatu considera demiterea lui ‘realism’ teza mea cu ‘autismul lui titulescu’ este corecta.
    Iar lui stalin romanii, repet iar, trebuie sa-i fie recunoscatori pentru ardeal, stalin actionand IMPOTRIVA anglo-saxonilor.
    Am remarcat insa cat te infurie asta – ca toti bolsevicii esti pentru dezmembrarea romaniei. Nu degeaba greselile uriase ale lui titulescu sunt pentru tine principii; iar in privinta basarabiei repeti ca un tonomat mucos lozincile de doi bani ale propagandei anti-unioniste.

  23. @Al: Mirlane, delirezi si ma confunzi. Nu sint ‘anonim’ ci ‘Anonim’. Franco si Stalin au fost repudiati de propriile popoare. Numai tu si camarazii/tovarasii tai, la rindul lor repudiati, le tineti isonul. Un jeg ca tine nu merita decit flit sau mai direct sic-tir.

  24. Problema Basarabiei este prezenta Armatei a 14-a in Transnistria. Rusii nu vor renunta niciodata la teritoriile unde au pus piciorul. Comunitatea internationala nu i-a intimidat niciodata. Au mers intotdeauna cu ideea dreptului fortei si se considera inca castigatorii absoluti. Putin in aceasta directie si-a concentrat fortele, peste tot si-a impus prezenta in scopul strivirii fiintei si constiintei nationale a popoarelor subjugate. Vezi acum lantul de ignominii inghitite de cei din jur: ocuparea prin forta a unei parti din Ucrania, invazia Crimeii, posesiunile din Georgia, dictatul din Nagorno Karanbach, sustinerea omului sau de paie in Belarus. In fata faptelor indraznete si abominabile lumea a ramas in continuare paralizata. Doamna Maia Sandu are un Parlament ostil, o Curte Constitutionala tradatoare. Va trebui sa faca compromisuri, dar va reactiona in fata tendintei expansioniste a Rusiei. Va scoate regiunea din izolarea impusă de homunculul Dodon, o va face interesanta pentru granita estica europeana. Romania desi aproape, va trebui sa-si revina ea insasi din marasmul politic, economic si mai ales moral in care se zbate de peste trei decenii si sa-si extinda influenta in partea rapita a tarii si contorsionata de jocurile complicate de putere si permanenta amenintare din partea Rusiei. O simpla femeie fara ajutorul concret al Patriei Mama nu va putea face fata tendintelor secesioniste a regiunilor rusofone, a smintelilor mankurtilor si lobotomizatilor dar mai ales a saraciei endemice a Regiunii. Romania trebuie sa redevina ea insasi o Tara puternica pentru a fi demna de Unirea pe care o proclama declarativ doar din interese electorale din partea partidelor incapabile sa orchesreze o fapta cat de cat patriotica.

  25. @Negro: Ai perfecta dreptate in ceea ce spui. Occidentul a manifestat si manifesta fata de Rusia, ma rog, URSS, adica Imperiul Rus in forma bolsevica, acelasi conciliatorism care l-a manifestat fata de fascisti si nazisti, pina cind razboiul a devenit inevitabil. Agresivitatea Rusiei se vede si in discutiile care se poarta pe internet, unde trollii prorusi isi fac de cap fara nici o jena, reactiile fiind sporadice. Romania, dupa razboiul mediatic purtat contra ei, incepind cu anii ’80, se teme si de propria umbra. Sa speram totusi ca Putin nu va intinde coarda. Se zice ca este un om puternic dar cu care se poate discuta – opinia unui fost diplomat roman, al carui nume nu mi-l amintesc. Daca in cazul Ucrainei si Bielorusiei exista motivatia unitatii lumii velicoslave, aceasta nu exista in cazul Basarabiei (in sens larg) si al Caucazului. Am salutat gestul lui Putin de a o felicita pe Maia Sandu si sper sa insemne mai mult decit o formalitate protocolara.

  26. @anonim:
    Dupa cum ti-am spus de multe ori, in imbecilitatea ta organica esti complet incapabil de nuante. E un simptom (sau mai bine zis o intentie programatica) a oricarei nulitati bolsevice.

    Stalin (cu socialismul intr-o singura tara) a fost mai bun decat trotsky si bandele lui de scelerati. Iar franco mult mai bun decat iadul extremei stangi in spania. Dar nuantele nu inseamna adulare – doar pentru tampitei ca tine.
    Stalin intregeste romania, pe cand in anii 20 pcr – sinecura a moscovei milita EXPLICIT pentru dezmembrarea ei.

    Te-am paralizat, iti versi doar balele, incapabil de orice argumente – sper macar ca porti masca, da ?!

  27. @ negro
    Pentru cultura ta generala, TOATE puterile imperiale merg de regula pe ‘dreptul fortei’ – mai ia o carte in mana din cand in cand.
    De ce noi romanii avem dreptul la stergerea granitelor staliniste, in timp ce osetinii, abhazii sau armenii nu au? Ca asa ai tu chef, te pomenesti …
    Iar in crimeea si estul ucrainei sunt rusi. Ai idee macar ca primul decret al guvernului yatsenyuk, dupa lovitura de stat, a fost scoaterea in afara legii a limbii ruse?
    Maia a venit CU acceptul rusiei, care l-a lasat pe dodon (ca si pe lukashenko). Pentru ca rusia inseamna NU DOAR germania CI SI sua (experienta ukrainei o confirma: dupa ce impartea prajituri la maidan nuland II SOMEAZA sa nu isi apere crimeea!).
    Niciodata unirea cu basarabia nu se va face IMPOTRIVA rusiei – cu arme atomice o catastrofa ca cea din 1917 pt ei e de neimaginat.
    ‘Ajutorul patriei mame’ e doar in imaginatia ta. De vreo 10 ani la meeting urile internationale unde se decide basarabia romania nici macar nu mai e invitata.
    CEL MAI BUN JOC ANTI-UNIONIST E RUSOFOBIA dar pentru un naiv ca tine e mai greu de priceput.

  28. @Al: Nu ma intereseaza ce spui pentru ca te-ai dovedit necioplit si necinstit in argumentatie. O faci si acum cu ‘spiritualitate’ de maidan – lumea ta. Peroreaza deci unde vrei si dute de-i linge ciubotele lui Stalin. Mai trebuie sa fie vreo statuie a sa pe undeva. Daca nu o gasesti, mai ai o sansa – se zice ca a fost inmormintat cu fata in jos.

  29. @anonim
    Niciodata n-am dat referinte false, da macar un exemplu.
    In schimb pot sa enumer o pletora de imbecilitati debitate de tine, incepand cu osanalele dedicate bolsevismului sau fixisme stupide de doi bani gen ‘lasitatea sovieticilor’ (cand lucrurile stateau exact invers) sau ‘ce bine era pe vremea lui ceausescu’.
    Sa-i ling ciubotele lui stalin? – purta cizme, celebre – dar, ma rog , nu poti pretinde informatie de la un semidoct tampitel.
    Si da, pentru ardeal i-as linge cizmele oricand, dupa cum cred ca le-a lins si groza. Din sentiment national – o valoare pe care o lepra bolsevica de teapa ta n-o s-o inteleaga niciodata.

  30. @Al: Esti dus cu capul mirlane. Ce spui este delir in forma continua si nu te iau in seama. Bolsevic esti tu, si inca din cei mai mizerabili, caci lingi ciubotele lui Stalin si ridici osanale Rusiei cu marele bine care l-ar fi facut Romaniei. Nu ai decit sa-ti latri mantrele moscovite cui te asculta si te plateste.

  31. @anonim:
    Bolsevicii au fost anti-stalinisti si – la modul feroce – anti-rusi, chestii clasice pentru cine a mai luat o carte in mana. Supa ta mucoasa e psihanalizabila si te developeaza cristal.
    Ia roag-o pe rollason sa faca abc-ul cu tine, poate odata formatat deprinzi macar logica elemenatara.

    Si da, dintre cele 3 imperii doar de pe urma moscovei ne-am ales cu teritorii – dobrogea (+ independenta), ardealul in 47; si marea unire tot rusilor le-o datoram partial – ne-au ‘incurcat’ pe orientali (ca la turtucaia si pe meridionali ne-am descurcat singuri).
    Dar dupa cum am mai spus – un bolsevic lozincard ca tine e obligatoriu lipsit de nuante.

  32. @Al: Sarpelui cind i se face de par, iese la drum. Asa si tu, cind ti se face de flit in ochi, te pui pe spus prostii. Te ignor deci ca si pina acum.

  33. @ anonim
    ‘de flit in ochi’ ?? n-am frecventat cocalarii si unele mahalagisme ma depasesc semantic.

    Desi uneori nu sunt de acord cu cristoiu, ma bucur ca in subiectul ‘basarabia’ vad ca mai nou ma confirma: latraii (fie troli fie idioti utili ca tine) la adresa moscovei sunt in fapt cei mai feroci anti-unionisti. Dupa cum am mai spus – unirea nu se va face niciodata impotriva rusiei, fiind deja in interesul berlinului si al washingtonului sa nu se produca.
    Singurii alaturi de noi sunt ungurii (si nici macar basarabenii) – in speranta sincera ca ne vom complica suficient de mult.
    Chestii prea subtile pentru un inept ca tine.

  34. @Al: Fa-ti numarul in alta parte. Daca ai fi fost civilizat, as fi purtat conversatia pina la capat, asa cum am facut-o de atitea ori, doar ca, in final, sa dai in cea mai de jos mojicie (cuvint rusesc care ti se potriveste perfect) si in cel mai aberant delir, cu argumente scoase din burta. Sik-tir deci mirlane, caci nu e nimic de discutat cu tine.

  35. @anonim
    Din faptul ca raspunzi urgent vad ca nu ma ignori deloc, practic stai pe net si din doua in doua ore verifici daca te bag in seama : ) : ) Dupa cum te-am mai gratulat – uneori esti amuzant, recunosc; macar atat!
    Conversatii? Cu un bolsevic mucos ca tine? Toate pozitiile tale au fost sterile, daca nu de-a dreptul imbecile dela inceput.
    Numeste-mi UN SINGUR argument viabil de-al tau si ma retrag, cu o palinodie cu tot.
    Inteleg ca ai dat in depresie severa, e de inteles – cand pana si potra sau buzatu (pe care da, da, sa nu uitam, l-ai cunoscut personal, da, da …) te lasa balta, nu-ti mai raman decat balele.

  36. @Al: Te ignor ca pe orice haimana cu ifose delirante. Un om rezonabil nu ar recurge la badaranii, nici la fabulatii sau sofisme cind a avut in fata nenumarate argumente, nici la cuvinte livresti – pretiozitate ridicola.

  37. @
    La 16:19 postez, la 18:17 raspunzi! Mda, m am inselat cu 2 minute … dar se stie ca bolsevicii sunt alunecosi.

  38. @Al: In ticalosia ta nu esti in stare decit sa repeti aceleasi mantre. Multe succese la Tiraspol si Comrat. Moscova nu crede in tembeli.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.