Maior şi Hurezeanu – Nimic nu dispare, totul se transformă!

George Maior este propus pentru a fi numit ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, consilierul prezidențial Andrei Muraru în Statele Unite ale Americii, iar Emil Hurezeanu în Austria, potrivit propunerilor înaintate de MAE Parlamentului.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis la joi, către Comisiile pentru Politică Externă și Comisiile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Senatului, respectiv Camerei Deputaților din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere, în perioada următoare, a unui număr de 26 de candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către președintele Klaus Iohannis.

„Pentru cei 26 de candidați a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961. Acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, inițiat în conformitate cu practicile și prevederile instituționale, în rândul șefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depășit mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcției de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că în cadrul acestui proces, în urma aprobării președintelui Klaus Iohannis, au fost publicate, la 22 februarie a.c., decretele de rechemare a 23 de ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea în termen de 90 de zile de la această dată, și au fost înaintate, corelativ, 26 de propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea era vacantă.

„În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către Președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către Prim-ministrul României. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României semnează decretele de acreditare și scrisorile de acreditare. Printre criteriile avute în vedere de către conducerea MAE pentru propunerile de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României au fost urmărite profesionalismul și compatibilitatea între spațiul în care ar urma să se desfășoare mandatul și profilul persoanei propuse. În ceea ce privește parcursul profesional, au fost avute în vedere persoane cu competențele, pregătirea și abilitățile necesare pentru a performa în această calitate, pentru a apăra interesele României și ale cetățenilor săi, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare și, implicit, la o imagine mai bună a țării noastre în relația cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe”, menționează comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, dintre numirile de ambasadori, mai mult de jumătate (53,8%), adică 14 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcția de ambasador. Din punct de vedere statistic este vorba despre 8 femei (candidații propuși pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia, Kazahstan – astfel, o treime dintre numiri sunt femei, circa 30,7%) și 18 bărbați.

„Conducerea MAE are o preocupare constantă pentru numirea de femei în funcții de conducere în Serviciul Exterior și în Centrală (unde peste 50% din pozițiile de conducere sunt ocupate de femei). În ceea ce privește media de vârstă a persoanelor propuse, pentru diplomații numiți în această funcție pentru prima oară aceasta este de circa 51 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 54 de ani, aspect care reflectă atât promovarea diplomaților cu experiență vastă, care au ocupat anterior posturi și poziții relevante atât în Centrala MAE, cât și în Serviciul Exterior, în alte instituții centrale din România și în organizații internaționale, cât și diplomați tineri sau cu experiență care au atins pragul de maturitate profesională din domeniul diplomatic care îi recomandă pentru această poziție și care vor ocupa pentru prima oară poziția de ambasador”, potrivit comunicatului de presă.

Lista completă cu persoanele propuse pentru a ocupa o funcție de ambasador:
1. Republica Federală Germania – Adriana-Loreta Stănescu
2. Republica Austria – Emilian-Horațiu Hurezeanu
3. Confederația Elvețiană – Bogdan Mazuru
4. Republica Polonă – Theodor-Cosmin Onisii
5. Republica Slovacă – Călin Fabian
6. Vatican – Lilian Zamfiroiu
7. Regatul Norvegiei – Marius Cristian Bădescu
8. Marele Ducat al Luxemburgului – Alexandrina-Livia Rusu
9. Irlanda – Laurențiu-Mihai Ștefan
10. Republica Azerbaidjan – Vasile Soare
11. Japonia – Ovidiu Dranga
12. Republica Algeriană Democratică – Gruia Otiliu Jacotă
13. Regatul Haşemit al Iordaniei – George Cristian Maior
14. Irak – Radu Octavian Dobre
15. Statul Kuwait – Mugurel-Ioan Stănescu
16. Republica Kenya – Dragoș Viorel Radu Țigău
17. Republica Cuba – Theodora Magdalena Mircea
18. Africa de Sud – Monica Cecilia-Sitaru
19. Republica Chile – Floricel Paul Mocanu
20. Republica Federativă a Braziliei – Monica-Mihaela Știrbu
21. Republica Filipine – Răduța-Dana Matache
22. Republica Tunisiană – Elena Șerbănescu
23. Republica Coreea – Cezar Armeanu
24. Kazahstan – Mădălina Lupu
25. Republica Estonia – Călin Stoica
26. Statele Unite ale Americii – Dan-Andrei Muraru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

25 de Comentarii

  1. maini oribile….securistii astia sunt urati toti. si p-afara si pe dinauntru….suflete negre.

  2. Sa vedeti cu ce entuziasm o sa fie intampinat Hurezeanu de populatia austriaca, pe strazile Wienei, cand or sa afle ca vine direct de la nemti si mai si vorbeste nemteste… S-a mai vazut asa ceva prin ’38…

  3. Dar domnul Gabriel Oprea întemeietorul Academiei de Științe Militare devenită „Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale” ce stătea bățos la prezidiu intre domnii George Major și Emil Hurezeanu nu primește nici o ambasadă?

  4. Chiar ma gandeam, cand va fi numit un ambasador capabil in Iordania, de exemplu unul ca Maior ?Putea fi numit si in Israel, dar ii manca painea lui Radu Ioanid care e mai mare in grad ca el..

  5. Ambasadori fără valoare, ca și politica externă a Romaniei. Praf și pulbere sub bagheta distrugătorului de țară de la Cotroceni. Inca un pas spre tot mai jos. Pas cu pas.

  6. Parazitul Klaus Satannis a inceput Rotirea Cadrelor.
    La Ordinul Organelor…ca sa zicem asa.

  7. dori sa stiu si eu, un amarat de cotizant la buget, ce promoveaza acesti ambasadori prin tarile lumii??
    Exporturi nu mai avem, in spionaj suntem varza, diplomatie ioc, nu ar fi mai bine sa facem ceva economii si aici?

  8. Hurezeanu Legendatul sta foarte bine la capitolul”povesti cu zmei la gura sobei”!Chiar ma intrebam daca nu plange Europa Libera dupa el…

  9. Hehe! Or avea si austriecii niste ferme de sparanghel si l-au chemat pe Hurezeanu sa-i rezolve si pe ei. Omu’ Vine cu recomadari beton de la nemti, doar!

  10. Nu se mai duce degetul la gura, se duce langa nas, la gura stie toata lumea ca inseamna mucles.

  11. Politică externă mediocră – cum spunea cineva, cea mai slabă de la stalinism încoace, președinte mediocru, ambasadori de două parale. Se vede ce au făcut și până acum. Ludicul de Hurezeanu este campion la sparaghelie și șmecherie. Restul, tot pe acolo! Vai de țară!

  12. Nu mai plange Jane, plansul e de forma,
    Jana nu e moarta, Jana se transforma!
    Asa si javrele astea se rotesc in butoiul cu miere.

  13. Interesanta evolutia acestui (editat), Maior! E explicable ,cat e numit de (editat) al Romaniei ! Alo, cei 66% ,santeti multumiti ?

  14. Tulipan, Jardan, Neos, Zmeu au început trezirea? Nu-i putea-i dezlipi de johannis, ludy orban, dany barna, csolos bacs, bogdan rareș, turcana, chițu, dragu – idolii lor. E bine să nu-l prindă pe om furtuna fără măsuri de precauție. Se spală putina, băieți?

  15. Catana Mayor a calcat gresit. Sa ajungi de la limuzine la camile este exagerat. Nu este vorba ca pregatirea sa este perfecta pentru acest nivel, dar se spera in reeducarea sa.

  16. hurezeanu cind era studinke in drept la cluj scria la echinox revista studentilor poezii cu dedicatie toasei elena
    cautati si perioada studentiei in sibiu
    si pe taticu fost mare sef peste lectrica transilvania,mare nembru de partid
    cam prin anii 75-80

  17. Ce a făcut Maior ca ambasador in SUA? Concret, care au fost avantajele romaniei? Astia sunt platiti chiar degeaba.

  18. „Recuperari relicve si scursuri” este categoria de reprezentare a plavanului de lux si nu a cetatenilor romani! Sfori si afaceri, posibile santaje, concesionari si vanzari pe ascuns pentru a-si atinge scopurile!

  19. O lista cu beizadele de nomenclaturiști, securiști, profitori ai regimului comunist și ai transformării lui în ” democrație originala”, o ștafeta a cadrelor toxice realei dezvoltări a României!

  20. totul, totul, totul,in afara de onoare se cumpara cu bani tipariti care in realitate nu au valoare.

  21. Exact ca pe vremurile pe care Romanii naivi le credeau deja trecute dupa 89.Nici vorba si atunci si astazi ,periodic, se procedeaza la ”rotirea cadrilor”.Atata tot cu totii se bucura de toate privilegiile.

  22. Militienii din servicii continua teoria ca progenitura unui militar este un patriot, automat. Neh, un copil de orice facut la betie este un cretin, automat, asa si in familia Maior.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.