Mandatul Cristianei Paşca Palmer la Mediu, între alb şi negru

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, susţine că în timpul mandatului său a reuşit să rezolve opt proceduri de infrigement pe domeniul ”Mediu”, prin care România era în pericol să plătească amenzi de un milion de euro pe zi.

„Pe durata mandatului meu s-au luat 300 de măsuri, deci practic o decizie la fiecare 26 de ore. Au fost unele decizii considerate istorice, precum declararea Parcului Natural Văcăreşti ca arie naturală protejată urbană, am stopat pentru prima dată împuşcarea carnivorelor mari. Este un an în care am plasat opt proceduri de infringement pentru care am fi avut de plătit un milion de euro pe zi. De asemenea, am îndeplinit opt condiţionalităţi ex-ante pentru a putea accesa fonduri europene pentru anul 2016 – 2020. În ceea ce priveşte carnivorele mari, pot spune că am găsit multe lucruri la sertar, practic 720 de dosare nerezolvate din anul 2014, neachitate. La ora actuală, dintre acestea s-au achitat peste 600”, a spus Paşca Palmer.

Conform oficialului Guvernului, cele mai importante priorităţi au vizat pădurile, biodiversitatea şi economia verde. „Au fost 400 de zile de mandat în care am făcut destul de multe lucruri. În primele zile ale mandatului, am fost loviţi de mai multe crize şi ne-am dat seama că nu putem doar petici nişte lucruri, ci că trebuie să facem o reformă mai serioasă. Atunci, am stabilit nişte priorităţi, cea mai importantă fiind pădurile, apoi biodiversitatea şi, nu în ultimul rând, cea a economiei verzi”, a spus ministrul. Paşca Palmer este unul dintre reprezentanţii Executivului care a fost numit în funcţie încă de la începutul Cabinetului Cioloş.

ONG-ul de mediu Agent Green a întocmit o listă cu 11 puncte ce reprezintă aspecte pe care le reproşează ministrului Paşca Palmer. Iată-le:

1. Nu a înfiinţat ANANP (Agenţia Ariilor Naturale Protejate) care să fie unicul responsabil al administrării parcurilor naţionale si naturale de interes naţional, european şi internaţional.
2. Nu a alocat prin bugetul de stat, bani pentru finanţarea înfiinţării şi funcţionării instituţiilor de administrare a acestor parcuri la nivel naţional şi local.
3. Nu a alocat prin bugetul de stat subvenţii proprietarilor de păduri din ariile protejate unde nu sunt permise lucrări silvice. Nu a realizat procedurile pentru achiziţionarea de către Statul Român a terenurilor private din parcurile naţionale acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să îşi vândă terenurile.
4. Nu a dezvoltat politici publice de coordonare şi administrare ale ariilor protejate care să fie fundamentate în linie cu principiile de conservarea biodiversităţii şi nu de exploatarea resurselor naturale cum a fost până în prezent.
5. Nu a reformat Consiliile ştiinţifice pentru a fi organisme independente formate exclusiv din cercetători, cadre universitare şi specialişti în conservarea naturii.
6. Nu a sancţionat printr-un act normativ conflictul de interese în administrarea ariilor protejate a agenţilor economici (regii autonome, composesorate, societăţi comerciale) cu interes şi obiect de activitate în exploatarea resurselor naturale (silvicultură, vânătoare, piscicultură, ape, etc).
7. Nu a interzis printr-un act normativ exploatările forestiere, curăţirea pajiştilor şi exploatarea altor resurse naturale în Parcurile Naţionale, Rezervaţiile Naturale, Monumente ale Naturii şi Rezervaţii Știinţifice.
8. Nu a utilizat aplicaţia informatică SINCRON pentru managementul ariilor protejate (planuri de management, evaluarea stării de conservare şi monitorizarea acestora) deşi autoritatea de mediu a plătit 9 mil. euro din fonduri europene.
9. Nu a realizat un pachet legislativ referitor la ariile protejate de tip IUCN (International Union for Conservation of Nature) şi Natura 2000 pentru preluarea în legislaţia naţională a tuturor specificaţiilor cu privire la categoriile IUCN precum şi alte recomandări ale organizaţiilor internaţionale.
10. Nu a asigurat cadrul de garantare a unui procent minim de arii protejate din suprafaţa ţării care să fie administrate exclusiv pentru protecţie şi conservare şi orice exploatare a resurselor naturale să fie excluse.
11. Nu a dispus desfăşurarea unui control guvernamental cu privire la avizarea ilegală de către administratori a exploatărilor forestiere în Rezervaţiile Naturale, avizarea unor noi construcţii în parcuri naţionale sau tolerarea unor construcţii ilegale, precum şi alte aspecte legale care rezultă din actul de administrare începând din 1999.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.