Mandatul rectorilor: „Numărătoarea nu începe de la zero”

Rear view of an elegant teacher with students at the college lecture hall

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a informat, luni, că proiectul de lege privind învăţământul superior prevede că mandatul rectorilor este de cinci ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

„Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani. Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceeaşi universitate mai mult de zece ani, indiferent de întreruperile celor două mandate”, a precizat Deca, într-o conferinţă de presă.

Întrebată de ce se începe numărătoarea mandatelor rectorilor de la zero şi nu se iau în calcul şi celelalte mandate pe care le-au deţinut, Ligia Deca a răspuns: „Nu începem numărătoarea de la zero. Singura chestiune pe care juriştii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează, nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege care intră în vigoare într-o anumită zi să se aplice şi în urmă”.

Potrivit acesteia, procedura pentru acordarea, retragerea, anularea titlurilor de doctor este una clară şi transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv cu deciziile Curţii Constituţionale.

„Aşa cum ştiţi, decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Aceeaşi decizie CCR mai subliniază că doar o instanţă judecătorească poate anula diploma de doctor. Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta? Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă. Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat”, a explicat ministrul.

Deca a afirmat că, în cazul în care sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile.

„În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice o poate revoca. (…) Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat. În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”, a mai arătat ministrul.

Ligia Deca a menţionat că în proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.

Ea a spus că CNATDCU va rămâne „garantul” calităţii şi integrităţii tezelor de doctorat. „CNATDCU propune motivat inclusiv invalidarea acestora în procesul iniţial de susţinere”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Poate fi rector cineva care nu si-a turnat dovedit la securitatea ceausista colegii/studentii/musafirii ? Ar trebui sa fie azi sub 45 de ani, ca prima conditie necesara, dar nu suficienta ! Adica era prea mic sa puna botul.

  2. Si-uite așa, Pricopie, Costoiu sau Cimpeanu mai stau 10 ani in fotoliul de rector, că sunt oamenii SISTEMULUI (caracatița masono-securice de la butoanele Coloniei Eșuate).
    După 10 ani, dacă mai e nevoie, se schimbă iar Legea…?

  3. —TITLUL DE DOCTOR — titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Aceeaşi decizie CCR mai subliniază că doar o instanţă judecătorească poate anula diploma de doctor—CE O FI CIRCUITUL CIVIL,DAR EFECTELE JURIDICE? PĂI SALARIUL ȘI PENSIILE „mărite,îmbunătățite,angajarea preferențială,-nu-s civili-ce ,domnilor doctori???

  4. Dacă rectorul unei universități se ocupă de “mers în instanță” pentru anulări de titluri la indivizi precum domnul Bode “ce se jură că n-a furat când e prins cu plagiat” și perseverează în nesimțire e clar câtă vreme îi rămâne pentru studiu pe domeniul lui de profesorat și pentru păstorit Universitatea.

  5. Luați exemplul de la prăzarul din dăbuleni, soim,pionier,utecist, comunist, băsist!…celebrul profesor de sociologie aplicată la maimuțele din pmp!…tovarășul marian preda…

  6. in formularea „legea nu retroactiveaza” apare verbul „retroactiveaza”, insa in dex, pe net, nu e de gasit vreun verb: „a retroactiva” .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.