Încă o reorganizare anunțată şi amânată!

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat miercuri, la Bistriţa, că reorganizarea inspectoratelor şcolare a fost amânată şi că va fi în vigoare anul viitor, timp în care, cu sprijinul partenerilor internaţionali, vor fi făcute noi analize legate de impactul Legilor educaţiei, iar ministerul se va asigura că această reformă va aduce „plus valoare” în sistem.

„Avem în ordonanţa de la finalul anului trecut, aşa-numita ‘ordonanţă trenuleţ’, o amânare a termenului de reorganizare pentru toate tipurile de instituţii de la nivel local. Asta înseamnă că reorganizarea inspectoratelor nu mai are ca termen, aşa cum era iniţial în Legile educaţiei, opt luni de la intrarea în vigoare a legii, ci ea se amână pentru anul viitor. Este bine aşa şi din perspectiva faptului că avem asistenţă tehnică din partea a doi parteneri internaţionali, OCDE este unul, prin intermediul unui proiect finanţat de Comisia Europeană, al doilea partener este Banca Mondială. Ambii ne furnizează analize cu privire la impactul prevederilor Legilor educaţiei şi modul în care ar trebui să facem această reorganizare pentru a avea cel mai bun impact în sistem. Avem timp să preluăm aceste analize, să facem dezbaterile publice suficient de ample încât să luăm toate elementele în calcul, iar reorganizarea să se facă aşezat. Pentru că adevărul este că o reorganizare a inspectoratelor şcolare nu s-a făcut niciodată din 1990 încoace, deci atunci când o vom face, fiind un element atât de important la nivel judeţean, trebuie să fim siguri că ea aduce plus valoare, nu aduce altceva în sistem”, a afirmat Deca.

Întrebată când se va produce mai exact reorganizarea inspectoratelor şcolare, Ligia Deca a spus că aceasta va fi în vigoare anul viitor.

„Anul viitor ne propunem ca ea (reorganizarea – n.r.) să fie în vigoare. Vom vedea atunci când vom publica noul ordin de ministru, cu măsurile tranzitorii şi cu termenele pentru legislaţia secundară, exact care va fi termenul”, a explicat Deca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Dacă schimbă la cîteva luni ceva în felul cum sînt educați copiii, îneamnă că ceea ce schimbă a fost rău? Înseamnă că ani la rînd generație după generație au fost pierdute, stricate? Nu e nimeni vinovat?
    PS Întrebările, desigur, sînt dacă aș crede, și ar fi adevărat, că sistemul vrea binele copiilor nu stricarea lor. Altfel, pt ei, cei ce conduc din umbră, reușită după reușită.
    PS A învăța nu e totuna cu a educa; nu degeaba au schimbat numele ministerului. Educatio în latină înseamnă a crește animale și plante.

  2. Dar tavanul scolii din Sibiu, cazut ieri in capul elevilor, se repara anul acesta sau in viitorul cincinal ?

  3. Inca din 2.000 când trăia mama, se anunță reorganizare și reorganizare reală nu exista, ba mai mult, reorganizarea in politica românească înseamnă angajări pe posturi la guvern, parlament și primarii unde se numesc prin recomandare și finanțări decontate de viitorul angajat numit politic

  4. Maine, Petre, maine!!!
    Coana Ligia, sa va fie rusine si tie si dlui Haos: nu ati fost in stare sa faceti nici un studiu de impact pentru ca „Romania educata” e vorbarie goala, ce naiba studiu de impact sa-i faceti?!
    Din acest motiv tot amanati, asteptati de fapt SOLUTII de la „partenerii internationali”, sa suplineasca LIPSA totala de viziune, de idei, de solutii din maculatura numita pompos Romania (NE)Educata!!!
    Rusine, habarnistilor!!

  5. Cred că indicat ar fi fost in faza anterioară exprimării opiniilor ca Ligia Deca să se fi consultat cu @parere care dându-i in bobi ar fi putut-o informa dacă la anul va mai ocupa portofoliul cu pricina

  6. Voi ați priceput cum stă treabă? Iată ce zice d-na ministru: „Este bine așa și din perspectiva faptului că avem asistență tehnică din partea a doi parteneri internaționali, OCDE este unul, printr-un proiect finanțat de UE, iar al doilea este Banca Mondială. Ambii ne furnizează analize cu privire la impactul prevederilor legilor educației și modul în care trebuie să facem această reorganizare ca să avem cel mai bun impact în sistem”.
    Deci? Ne asistă UE și Banca Mondială. Adică ăia dau bani ca să ne distrugă. Pretutindeni unde și-a băgat banu’ Banca Mondială a făcut dezastru! Doar nu credeți că ne vor binele! Noi dansăm după cum dictează cei ce dau bani la lăutari. E simplu! Doar minte să ai ca să pricepi!
    Așa se întâmplă când ai un om ce n-are o oră la catedră în preuniversitar. E școlită prin Vest. Nu are nimic în comun cu românii și învățământul nostru. O marionetă „a celor din umbră” care se cred zei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.