Manevra lui Cîțu cu profitul companiilor, demontată de un economist liberal

Economistul liberal Cristian Păun demontează afirmația premierului Florin Cîțu care a explicat că profiturile  companiilor de stat erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice. Păun a explicat că în perioada guvernării Orban s-a decis ca 50% din profitul net al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) să plece ca dividend al Ministerului Finanțelor Publice și 50% să rămână să capitalizeze fondul pentru viitor.

”Nimeni nu a plecat în excursii de banii aceia lăsați în rezerva fondului, dimpotrivă. Sunt acolo și lucrează pentru IMM-uri”, a spus Păun.

Prin afirmația sa îl taxează pe premier pentru că a decis să continue politica impusă de către Liviu Dragnea și Darius Vâlcov de repartizare a 90% din profitul companiilor de stat către bugetul de stat, lăsând companiile fără bani de investiții. Întrebat de ce a decis să meargă mai departe cu această măsură, Cîțu a dat o explicație hilară: “Banii companiilor de stat pentru investiții rămân. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe…la mai multe companii de stat”. Măsura de repartizare a 90% din profit a fost luată de către Cabinetul Grindeanu, la începutul anului 2017. Până atunci, cota era de 50%.

Iată ce zice economistul:

„În guvernarea Ludovic Orban, guvernul a decis ca 50% din profitul net al FNGCIMM să plece ca divided la Ministerul Finanțelor Publice și 50% să rămână să capitalizeze fondul pentru viitor. Nimeni nu a plecat în excursii de banii aceia lăsați în rezerva Fondului, dimpotrivă. Sunt acolo și lucrează pentru IMM-uri.
În 2020, FNGCIMM a dat un număr record de garanții pentru IMM-uri prin IMM Invest, pentru credite de circa 14’miliarde lei. Statul a cheltuit, în final, vreo 600 milioane lei ca ajutor de stat (dobândă și comision de garantare) pentru IMM-uri. Și bine a făcut. O decizie excelentă și inspirată la acel moment (martie 2020), menită să compenseze, măcar parțial, neplăcerile pricinuite de restricții, mai ales la nivel de microîntreprinderi (60% din creditele acordate prin IMM Invest au mers la ele, fiind o reală gură de oxigen). Vreo 30.000 de IMM-uri au accesat programul fără ezitare.. Efectul de antrenare se vede cu ochiul liber. Revenirea economiei de astăzi are în spate, în bună măsură, și munca celor din Fond. În plus, în loc de 1/10 IMM-uri acceptate la finanțare de bănci, am ajuns, grației garanției IMM Invest la 1/3 rată de accepare. Educație financiară la firul ierbii pentru antreprenori care stăteau deoparte.
Ca urmare a acestei activități deloc de neglijat, Fngcimm Sa Ifn a avut un profit net record în existența sa, circa 100 milioane lei. Vreo 20 milioane euro net. Fondul a devenit una din cele mai profitabile companii din portofoliul MFP în 2020. Și, foarte important, acest rezultat foarte bun a provenit din activități de garantate ce vizează cu precădere accesul la finanțare al IMM-urilor. Din păcate, guvernul a schimbat radical strategia și a decis ca 90% din acest profit net să ia calea bugetului, nu să rămână să capitalizeze Fondul pentru proiectele viitoare.
E bine, e rău? La momentul în care guvernările anterioare au făcut la fel, nu am tăcut… Moral este să nu tac nici acum!”

Acesta a fost până pe 20 mai președinte al FNGCIMM când mandatul i-a expirat și nu i-a mai fost prelungit de către Ministerul Finanțelor.

Păun a fost atras în sfera PNL la începutul anului 2018 când președintele Ludovic Orban l-a luat consilier pe probleme economice. Tot atunci a fost adus și Bogdan Glăvan. Acesta din urmă și-a arătat deja sprijinul pentru Orban în lupta pentru șefia PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

2 Comentarii

  1. GPS ( Glavan , Paun , Stamule ) consilierii economici ai lui ORBAN. Toti trei cu functii gras platite in Consilii de Administratie . Catu nu are nevoie de GPS , el insusi fiind un ” specialist in finante si economie ” . Pierzandu-si functiile normal ca il sustin pe ORBAN . Toti trei sunt adeptii austeritatii . Nici cu Catu nu mi-e rusine . El este adeptul indatorarii . ORBAN + GPS o combinatie catastrofala , Catu o solutie cel putin nefericita .

    In rest , numai de bine.

    P.S. ORBAN se scrie numai cu majuscule.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.