Mari concerte de weekend

Lansarea albumului Duelul viorilor la Radio România

Astăzi, la ora 19.00, la Sala Radio, la început de stagiune de concerte, violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, împreună cu pianistul Horia Mihail, se reunesc pentru un nou recital marca Duelul viorilor.]

Cei doi mari violonişti, arbitraţi de pianistul Horia Mihail

Atractivitatea evenimentului, deja cunoscut şi aşteptat de publicul bucureştean, este una specială prin bonusul oferit spectatorilor de către Editura Casa Radio la finalul recitalului, în foaierul central al Sălii de concerte Radio: lansarea recentului album Duelul viorilor – Tango şi o sesiune de autografe cu cei trei artişti.

Duelul viorilor este un titlu inspirat pentru un proiect ce reuneşte doi violonişti de marcă, cu două viori de colecţie: Gabriel Croitoru, care cântă pe o vioară Guarneridel Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, şi Liviu Prunaru, concert-maestrul uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Concertgebouw din Amsterdam, care deţine o vioară Stradivarius”Pachoud”. Două viori într-o ipotetică confruntare arbitrată de pianistul Horia Mihail şi publicul entuziast care i-a aplaudat în multe dintre oraşele României: un pariu câştigat, regăsit acum şi pe compact-discul apărut la Editura Casa Radio, cu un repertoriu cel puţin incitant şi destul de rar prezent în discografia românească, o selecţie de celebre tango-uri.

Cvartetul Arcadia, la Ateneul Român!

Cvartetul Arcadia. Foto Virgil Oprina

Tinerimea Română prezintă sâmbătă, 3 octombrie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un nou recital semnat de Cvartetul Arcadia – cea mai valoroasă tânără formaţie camerală de gen din România.

Alături de tinerii virtuozi – Ana Török şi Răsvan Dumitru – vioară, Traian Boală – viola, Zsolt Török – violoncel – se va afla ca invitată specială soprana Mihaela Maxim, într-un program cameral ce va cuprinde:

George Enescu/ Adrian Pop – Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15

Béla Bartók – Cvartetul de coarde nr. 4, Sz. 91

Gustav Mahler/ Adrian Pop – Rückert-Lieder.

Cunoscut în peisajul internaţional al muzicii de cameră, Cvartetul Arcadia s-a format în 2006, în timpul anilor de studiu la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall, Q’arto Mondi Festival (Polonia), Salle Gaveau (Paris), Tel-Aviv, Mecklenburg Vorpommern Festival, Kammermusiktage Mettlach, Zeist Music Days Festival (Olanda), Portugalia, Marea Britanie, China.

Soprana Mihaela Maxim şi Cvartetul Arcadia

Ansamblul a câştigat numeroase competiţii de muzicã de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014).

În stagiunea 2014 – 2015, Cvartetul Arcadia a întreprins un turneu de 12 concerte în Japonia şi a susţinut concerte în Europa, la Wigmore Hall, Vienna Musikverein, Aldeburgh Festival, Grafenegg Festival, Silver Lyre Festival (Skt. Petersburg), Berlin Konzerthaus, Norwich Festival, Madrid. În martie 2015, ansamblul a debutat cu o transmisiune de la Wigmore Hall la BBC Radio3, iar începând din aprilie 2015, activeazã sub auspiciile Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

Amadeus… inedit

Soprana Cristina Radu, violonistul Bogdan Costache şi pianistul Ovidiu Mezei

Redescoperiri mozartiene în cadrul ediţiei a V-a a Stagiunii Sunetul muzicii, eveniment organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural.

Sâmbătă 3 octombrie 2015, de la ora 16.00, în sala de muzică a Castelului Peleş va avea loc Recitalul Amadeus – o incursiune în creaţia compozitorului austriac, care va aduce în faţa publicului lucrări mai puţin prezente pe podiumul de concert românesc, opusuri care merită (re)descoperite şi savurate pentru frumuseţea şi forţa lor emoţională.

Protagoniştii acestui recital sunt: soprana Cristina Radu, solistă a Operei din Braşov şi o prezenţă constantă a scenei de concert, violonistul Bogan Costache, un tânăr instrumentist cu sunet elegant şi potenţial artistic promiţător, şi pianistul Ovidiu Mezei, în prezent director artistic al Operei Braşov.

Repertoriul concertului cuprinde lucrări instrumentale, arii de operă, lieduri şi muzică sacră.

Soprana Cristina Radu este solistă a Operei din Braşov şi o prezenţă constantă a scenelor de concert, fiind deopotrivă atrasă de spectacolul liric şi repertoriul vocal-simfonic şi cameral. Formaţia sa muzicală debutează în copilărie, urmând cursuri de vioară, pian şi cântând în Corul de copii Radio din Bucureşti, alături de care concertează în turnee în ţară şi în Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Finlanda şi SUA. După absolvirea cursurilor liceului de muzică Dinu Lipatti şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa Prof.Maria Slătinaru Nistor), debutează pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în rolul Donna Elvira din opera Don Giovanni de Mozart. Continuă să se perfecţioneze de-a lungul anilor urmând Master Class cu personalităţi de prestigiu ale scenei lirice româneşti şi internaţionale, precum Virginia Zeani, Ileana Cotrubaş, Vasile Moldoveanu, Felicity Lott, Denice Graves, Alberto Zedda. În perioada studiilor îi sunt decernate Bursa Yolanda Mărculescu şi Premiul fundaţiei Fraţii bucovineni Sârghie.

Participă în numeroase competiţii lirice: Queen Elisabeth International Music Competition of Belgium (Brussels, 2008), Concursul de canto Joseph Schmidt (Suceava, ed.I, 2007 – Premiul I); Jette Parker Young Artists Programme la Royal Opera Covent Garden (Londra, 2006 – Semifinalistă); Verviers International Singing Competition (Belgia, 2005 – Premier Prix de Finaliste); Concursul de interpretare Mihail Jora (Bucureşti, 2001 – Marele premiu); Concursul Marţian Negrea (Ploieşti, 2002 – Premiul 2 şi Premiul special pentru interpretare); Festivalul Concurs de Lied (Braşov, 2003 – Premiul Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România).

În 2007 cântă în premiera mondială a operei La casa di Bernarda Alba de Miguel Ortega, iar în 2011 este Micaela în producţia operei Camen de Georges Bizet la Teatro lirico di Cagliari (Italia).

Cristina Radu a obţinut în 2013 titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu teza Cântăreţul de operă şi epoca sa. Secolul XX. Tot din anul 2013 este profesor asociat al Facultăţii de Muzică din cadrul Univeristăţii „Transilvania” din Braşov.

Recital cameral la Castelul Peleş

Violonistul Bogdan Costache s-a născut în 1992 la Craiova. Începe studiul viorii la clasa profesoarei Dana Lepadatescu, făcându-şi debutul ca solist, la 7 ani, alături de Orchestra Filarmonicii din Braşov. În 2004 devine membru al Colegiului Pro la Bucureşti. Acolo studiază cu violonistul Florin Croitoru şi oferă numeroase recitaluri la Ateneul Român. Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Florin Croitoru, la vârsta de 15 ani îşi continuă studiile la Bucureşti, cu maestrul Valeriu Rogacev. În această perioadă câştigă 20 de concursuri naţionale şi internaţionale, între care se numără Concursul International de Vioara Monte Rosa Kaway din Italia (Premiul I), Concursul internaţional Paul Constantinescu (Premiul I) şi Concursul internaţional Remember Enescu (Marele Premiu). Participă la numeroase Master Class-uri cu prestigioşi violonişti: Maxim Vengerov, Remus Azoiţei, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Arette Bonamy, Valeriu Rogacev, Octavian Raţiu, Mihai Craioveanu.

În perioada 2009-2011 este concert-maestru al orchestrei internaţionale de tineret CEI International Youth Orchestra, cu care concertează în Italia, Ungaria şi România. În 2012, studiază la Academia Regală de Muzică din Londra, cu Remus Azoiţei, şi este de asemenea monitorizat constant de celebrul violonist Maxim Vengerov. Începând cu anul 2014, este membru al orchestrei Kamerata Kronstadt din Braşov şi prim violonist al companiei Opera Vox (Cluj-Napoca), cât şi al Operei din Braşov.

Pianistul Ovidiu Mezei s-a născut la Sibiu şi a absolvit cursurile Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti (1990) şi ale Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov(1996). Este angajat ca maestru corepetitor la Opera Braşov în anul 1991 şi, între anii 1996 şi 2009, la Facultatea de Muzică Braşov, secţia Canto, disciplina „Clasa de operă”. În prezent, este director artistic al Operei Braşov şi îşi reia activitatea didactică în cadrul Facultăţii de Muzică Braşov. Întreprinde numeroase turnee în: Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa şi Spania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.