Marile fumigene ale începutului de toamnă electorală

În prima decadă a lunii septembrie s-au lansat 3 fumigene în spaţiul public. Ce subiecte de interes sunt ecranate din cauza fumigenelor. Cine a câştigat şi cine a ieşit în dezavantaj de pe urma acestor fumigene.

Fumigenele lunii septembrie

Marea migraţie a primarilor şi a consilierilor judeţeni şi locali, lipsa abecedarelor de pe pupitrele elevilor din clasa I-a, marile pomeni electorale şi destinaţiile lor, creşterea accentuată a preţurilor pentru „coşul zilnic” şi nu numai, pregătirea unei legi periculoase sub „generoasa” umbrelă a siguranţei naţionale, acţiunile electorale ale premierului Ponta disimulate în vizite de lucru pe linie de guvern, sunt doar câteva dintre subiectele fierbinţi ale toamnei despre care se discută foarte puţin pentru că sunt ecranate de fumigene lansate în spaţiul public. Lansarea fumigenelor pentru a acoperi adevăratele probleme ale zilei nu reprezintă o practică nouă pe scena politică, dar în această toamnă electorală ea este utilizată din plin. Şi, nu în ultimul rând, devoalează ceea ce doar se bănuia: existenţa unui blat între premier şi preşedinte. A unui blat care la rândul lui este acoperit de înjurăturile şi acuzaţiile aproape zilnice dintre premier şi preşedinte.

Marile fumigene lansate până acum pe piaţă au fost:

  1. „Războiul” comisarului european

  2. Suspendarea preşedintelui

  3. Tema autonomiei Ţinutului Secuiesc

Vom detalia fiecare dintre aceste fumigene, arătând şi cine a avut de câştigat şi cine de pierdut de pe urma lansării lor.

  1. Războiul” comisarului european

Războiul” legat de comisarul european al României şi portofoliul repartizat a apărut după ce opoziţia l-a acuzat pe premierul Ponta că nu a informat trimiterea la Bruxelles a două nume de candidaţi (iniţial se ştia doar de Dacian Cioloş) şi a cerut demiterea lui Valeriu Zgonea pentru că a tăinuit, aproape o lună de zile documentul trimis de premier la Bruxelles. „Ostilităţile” au mai fost precedate de două evenimente: liderii ACL au denunţat printr-o scrisoare adreată preşedintelui CE nerespectarea legislaţiei române în ceea ce priveşte nominalizarea Corinei Creţu, concret, neaudierea ei de către Parlamentul de la Bucureşti; în presa din Roimânia a apărut – via site-ul Euroactiv de la Bruxelles – un draft privind alocarea portofoliilor şi unde comisarul României era creditat cu un portofoliu minor, şi asta după ce premierul Pona s-a lăudat că a negociat personal şi a obţinut un portofoliu foarte important.

Apariţia respectivului draft i-a permis lui Victor Ponta să atace liderii ACL, susţinând că se opun interesului naţional (televiziunea lui Sebastian Ghiţă a şi „informat” în cadrul „programului” „anti-Iohannis” că liderul liberal a privat România de „miliarde de euro”, că au cerut preşedintelui CE să nu aloce Corinei Creţu portopoliul „politicilor regionale” (o minciună sfruntată). Nu în ultimul rând, Ponta i-a jignit pe Vasile Blaga şi Klaus Iohannis poreclindu-i „Tândală şi Păcală”.

După cum se poate observa, câştigător din această poveste a ieşit Victor Ponta pentru că a beneficiat de o temă de atac împotriva contracandidatului său, iar perdant a fost Iohannis, care a trebuit să fie din nou doar reactiv, iar în media, timp de trei zile a contat dezinformarea lui Ponta, repetată zilnic de premier (oare cine a patentat repetarea dezinformărilor, ştie oare premierul?) şi anume că liderii ACL au cerut şefului CE să nu fie acordat portofoliul „Politici regionale” Corinei Creţu.

Cum s-a devoalat că totul este o fumigenă? Simplu. În primul rând a părut suspect faptul că Victor Ponta după ce în prima zi de scandal l-a lăudat pe Traian Băsescu pentru că „a înţeles importanţa rezultatului negocierilor”, a doua zi l-a acuzat pe preşedinte (fără să probeze însă) că ar fi intervenit telefonic la şeful CE în defavoarea Corinei Creţu. Introducerea ulterioară a lui Traian Băsescu în ecuaţie a avut rolul de a întări „percepţia” că Iohannis şi Blaga au lucrat la ordinele lui Băsescu. Numai că tot în a doua zi, Victor Ponta a scăpat un „porumbel”: „totul este o făcătură de la Bucureşti”, cu referire la apariţia draftului cu portofoliul minor pentru Corina Creţu. După nici 48 de ore, vine şi Traian Băsescu şi spune că „totul (povestea cu draftul – n.a.) a fost o glumă”. Şi ce a urmat, se ştie, portofoliul nu a fost cel minor, ci cel al „Politicilor regionale”. Practic, „porumbelul” scăpat de premier şi anunţul cu „gluma” făcut de preşedinte au demonstrat că este vorba de o fumigenă. Nu în ultimul rând, utilizarea site-ul Euroactiv nu a fost întâmplătoare: în 2012, în perioada suspendării lui Traian Băsescu acest site a fost extrem de activ în susţinerea preşedintelui. De aici se poate trage concluzia că Ponta şi Băsescu au colaborat la lansarea acestei fumigene. Pentru că şi Traian Băsescu a avut de câştigat şi lansarea unei teme noi de atac la adresa lui Iohannis, ştiut fiind faptul că preşedintele este „managerul” candidatei Elena Udrea.

  1. Suspendarea preşedintelui

Demersul de suspendare a lui Traian Băsescu, iniţiat de C.P.Tăriceanu a părut chiar de la început că întruneşte elementele unei fumigene. În niciun ţară, indiferent câte porcării face un preşedinte, nu îl suspenzi cu o lună înainte de încetarea de drept a mandatului. Tot de la început existau premise ca demersul să aibă un efect de bumerang, pentru că trebuiau şi demonstrate acuzaţiile aduse (3 la număr) şi era clar pentru toată lumea că „probele” nu stăteau în picioare şi în acest caz susţinătorii suspendării aveau numai de pierdut, iar Traian Băsescu numai de câştigat, din postura de „victimă”. De altfel, principala acuzaţie, intervenţia telefonică (repetăm, neprobată) pentru schimbarea portofoliului Corinei Creţu a căzut. Totuşi, subiectul a ocupat „prima pagină” şi încă se mai discută şi după ce s-a „dezumflat”.

Dar demersul nu a fost deloc întâmplător, pentru că există un câştigător. Este vorba tot de premierul Ponta şi PSD, care nu au marşat la suspendare, iar opinia publică a „văzut” astfel că premierul nu a dat curs „unei aventuri politice”. Normal, de pierdut a pierdut cealaltă tabără. Declaraţiile privind inutilitatea suspendării făcute de liderii ACL au fost imediat utilizate mediatic ca fiind o nouă „dovadă” a asocierii dintre Iohannis şi Blaga cu Traian Băsescu. Şi inclusiv preşedintelui îi convine această asociere, pentru că şi el sapă la temelia liberalului şi vrea să îl anihileze şi pe Blaga. De fapt asta s-a urmărit în principal. Faptul că iniţiatorul, C.P.Tăriceanu a apărut ca fiind aliatul de nădejdie al PSD, lăsat în offside de Ponta & Co, nu reprezintă decât o „pagubă colaterală”.

  1. Tema autonomiei Ţinutului Secuiesc

Suntem în faţa unei teme care apare aproape în fiecare an, şi obligatoriu în timpul campaniilor electorale. Pentru UDMR este o temă de campanie în bătălia cu celelalte grupări ale etnicilor maghiari din România. Tema este însă o fumigenă pentru că NU se poate discuta ceva despre autonomie fără o modificare (cvasi-imposibilă) a unui articol din Constituţie, cel referitor la unitatea statului Român. Trebuie în primul rând modificat articolul care limitează revizuirea Constituţiei şi abia dacă această modificare trece de Parlament şi referendumul de aprobare, ar urma modificarea propriu-zisă, deci încă o trecere prin parlament şi încă un referendum de revizuire a Constituţiei. Există totuşi şi o altă miză a acestei teme: probabil după alegerile prezidenţiale, Guvernul sau majoritatea PSD+PC+UNPR+grupul Tăriceanu vor remodifica legea referendumului şi vor introduce din nou pragul de 50% pentru consultările populare (cu excepţia referendumului pentru aprobarea revizuirii Constituţiei), sub pretextul îngreunării condiţiilor referendumurilor pe probleme de autonomie. Cine va avea oare de câştigat? Răspunsul este simplu: viitorul preşedinte al României care va fi din nou aproape imposibil de demis.

Va fi sau nu fumigenă?

Tema candidatului ofiţerului acoperit este în acest moment tratată serios de toată lumea. Cel puţin în acest moment subiectul este una grav. Fie există sau a fost „cineva”, ofiţer acoperit, fie Traian Băsescu a avut interesele sale să lanseze tema în spaţiul public. Dacă este varianta a doua nu este exclus ca în curând să ne dăm seama că şi aici am fost în faţa unei fumigene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.